lauantai 24. syyskuuta 2022

Thai lihapullat kookos-chili-maapähkinäkastikkeessa


Elvis-leivästä jäi niin paljon maapähkinälevitettä, että sille piti keksiä jotain käyttöä. Sitten löytyi ihana thai-lihapullaresepti. Jos jokin ruoka-aines on mahdollista maustaa mitä moninaisimmilla tavoilla, se on jauheliha. Usein kuulee valitettavan liian pitkistä ja monimutkaisista resepteistä, mutta tämä on helppoakin helpompi ja nopea eikä vaadi mitään erikoistaitoja.


 

Thai lihapullat kookos-chili-maapähkinäkastikkeessa

* lihapyörykät

500 g  nauta-sika jauhelihaa
0,5 dl  paahdettua sipulia
hyppysellinen chilihiutaleita
50 g  sokeroimatonta maapähkinälevitettä
1 tl  hienoa merisuolaa

* kastike

1 tölkki (400 ml)  kookosmaitoa
50 g  sokeroimatonta maapähkinälevitettä
1  pieni punainen mieto chili
1  pieni vihreä mieto chili
3 rkl  kalakastiketta
1 rkl  sokeria
0,5 tl  hienoa merisuolaa

* lisäksi

keitettyä basmatiriisiä
hienonnettua lehtipersiljaa
rouhittuja suolapähkinöitä

 

Sekoita huolella keskenään kaikki lihapyöryköiden ainekset. Älä kutenkaan vaivaa liikaa, vaan jätä massa mahdollisimman kuohkeaksi. Laita uuni lämpiämään kiertoilmalle 200 asteeseen. Pyörittele lihapullamassasta 35-40 g pyöryköitä (15-20 kpl) leivinpaperoidulle uunipellille. Kypsennä pyöryköitä 25 minuuttia. (Samalla vaivalla voi tehdä kaksinkertaisen tai vaikka suuremmankin lihapullasatsin, koska ne kypsyvät kiertoilmassa eri tasoilla ihan samassa ajassa.)

Valmista kastike sillä välin kun lihapullat kypsyvät. Halkaise chilit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Siemenet voi poistaa, jolloin chili ei maistu kovin voimakkaana. Mittaa kaikki ainekset paistinpannulle ja keittele pienellä lämmöllä välillä sekoitellen noin 15 minuuttia tai kunnes kastike vähän saostuu.

Sekoita kypsät lihapullat kastikkeen joukkoon ja tarjoila keitetyn basmatiriisin kanssa. Viimeistele annokset lehtipersiljalla ja suolapähkinöillä.

 

Ei kommentteja: