maanantai 20. joulukuuta 2021

Joulun odotukseen yrttileipää, fenkolislaw ja dippikatkarapuja


Ennen jouluakin täytyy syödä ja vaikka tässä hiljalleen valmistellaankin jouluruokia, niiden aika on vasta aattoiltana. Helppo ei-liian-jouluinen iltapala valmistuu kätevästi yrttileivästä, salaatista ja katkaravuista.

Yrttileivän resepti on peräisin 70-luvun katkarapujuhlista. Silloin ostettiin jättipussillinen kuorellisia katkarapuja ja rakennettiin ruokapöydän keskelle eri kokoisista astioista, lautasista, kulhoista ja jalkalaseista, korkea torni johon katkaravut aseteltiin houkuttelevasti tarjolle. Lisukkeena hyvää salaattia ja dippikastike sekä yrttileipää, tietenkään unohtamatta hyviä juomia. Nyt ei rakennettu tornia, mutta retroruoka oli yhtä hyvää kuin ennenkin. Etenkin se yrttileipä. Salaatiksi valmistin fenkolilla parannellun coleslawn, katkaravut olivat ns dippikatkarapuja ja dippikastikkeena ihan tavallinen sweet chili kastike.


 

Yrttileipä

1  paahtoleipä

100 g  huoneenlämpöistä voita
0,5 tl  suolaa
0,5 tl  valkosipulijauhetta
1 dl  hienonnettua ruohosipulia
1 dl  hienonnettua tilliä
0,5 dl  hienonnetua persiljaa
3  hienonnettua kevätsipulinvartta (vihreä osa)

Sekoita voi, suola sekä yrtit keskenään tasaiseksi tahnaksi. Voitele paahtoleivän viipaleet yrttivoilla ja aseta viipaleet takaisin leivän muotoon. Viipaleita ei tarvitse voidella molemmin puolin, ne maustuvat kyllä uunissa. Paketoi leipä sitten mahdollisimman tiiviisti alumiinifolioon ja kuumenna uunissa 200°C  noin 15 minuuttia.

Tarjoile lämpimänä.

 

Fenkolislawn resepti löytyy täältä.

2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Yrttileivät näyttävät kyllä niin herkullisilta:) Hyvää joulun aikaa sinulle.

Tuplaespresso kirjoitti...

Kiitos samoin. Hyvää joulunaikaa sinullekin :)