sunnuntai 5. joulukuuta 2021

Itsenäisyyspäivän sinivalkoiset leivokset


Näihin aikoihin vuodesta tuntuu aina, että pitäisi kömpiä peiton alle talviunille ja heräillä vasta kun päivät alkavat pidentyä, lähempänä kevätpäiväntasausta. Onneksi syvenevän kaamoksen katkaisee itsenäisyyspäivä, jolloin on hyvä syy valmistaa vähän juhlavampi ateria ja alkaa hiljalleen valmistautua jouluun. Itsenäisyyspäivän jälkiruoka on tänä vuonna sinivalkoinen leivos, joka nautitaan kahvin kanssa. Leivoksen yksinkertaiseen kakkupohjaan on käytetty kananmunista vain valkuaiset jotta kakkupohja ei olisi kellertävä, vaan valkoinen. Muuten se on valmistettu kuin perinteinen sokerikakku, 1 tilavuusosa munaa, 1 osa sokeria ja 1 osa jauhoa + mausteet. Mustikka, vanilja ja inkivääri antavat maut tälle itsenäisyyspäivän herkulle.


 

Sinivalkoiset leivokset

(10-12 kpl)
 
pohja
4  kananmunan valkuaista (”1 osa”)
valkuaisten verran erikoishienoa sokeria
valkuaisten verran vehnäjauhoa
0,5 tl  jauhettua inkivääriä
2 tl  vaniljasokeria

täyte

70 g  pakastemustikoita
2 rkl  mustikkalikööriä
0,5 dl  erikoishienoa sokeria
1,5 dl  vispikermaa
150 g  mascarponea
50 g  creme fraichea
sinistä elintarvikeväriä
3  liivatelehteä (5-6 g)
0,5 – 1 dl  kiehuvaa vettä

viimeistely

1 dl  vispikermaa
1 rkl  vaniljasokeria
1 rkl  erikoishienoa sokeria
100 g  mascarponea
1 liivatelehti + tilkka kiehuvaa vettä
sinistä strösseliä
 

Valmistele noin 20 x 30 cm vuoka taittelemalla siihen leivinpaperivuoraus. Ei tarvitse voidella eikä korppujauhottaa. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

 
Vatkaa valkuaiset ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot sekä mausteet ja sekoita ne valkuaisvaahdon joukkoon. Kaada taikina vuokaan leivinpaperin päälle ja tasoita pinta. Paista kakkupohja uunin alatasolla noin 15 minuuttia kunnes taikinaan pistettyyn tikkuun ei enää tartu taikinaa. Jäähdytä kakkupohja.

Valmista mustikoista, mustikkalikööristä ja sokerista mahdollisimman hienojakoinen ”hillo”. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone sekä creme fraiche ja vatkaa seos tasaiseksi. Sekoita joukkoon mustikkahillo ja lisää sen verran sinistä elintarvikeväriä että mascarponevaahdon väri muuttuu mustikan violetista sinisemmäksi. Sekoita täyte täysin tasaiseksi ja tasaväriseksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna vesi kiehuvaksi, purista pehmenneistä liivatteista liika vesi pois ja liuota ne kuumaan veteen. Sekoita liivateliuos huolella mascarponevaahdon joukkoon, kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle, tasoita pinta ja laita jääkaappiin hyytymään ainakin neljäksi tunniksi.

Kun täyte on hyytynyt, vatkaa vispikerma sokerin ja vaniljasokerin kanssa vaahdoksi, lisää mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Pehmennä liivate kylmässä vedessä ja sulata se tilkkaseen kiehuvaa vetta. Vatkaa liivateliuos vaahdon joukkoon, siirrä seos pursotuspussiin ja anna tekeytyä jääkaapissa noin tunnin ajan. Nosta leivinpaperi kakkuineen ulos vuoasta ja leikkaa reunat suoriksi. Leikkaa kakku pienemmiksi leivoksiksi ja koristele leivokset valkoisella mascarponevaahdolla. Viimeistele sinisellä strösselillä.

Ei kommentteja: