keskiviikko 1. joulukuuta 2021

Tanskalainen joulu: joulupunakaali


Eri maiden jouluruokiin tutustuminen on kiinnostava tutkimusmatka. Niistä löytyy hyvinkin yllättäviä, jopa tuttuja ruokalajeja.
Ihan kaikkien maiden jouluherkut eivät houkuttele, mutta on paljon sellaisia, jotka itsekin voisimme kelpuuttaa omaan joulupöytäämme. Jos ei välttämättä ihan aaton aterialle, niin pikkujoulupöytään ainakin.

Tanskassa rødkål on tärkeä aterian lisuke ja jouluksi se maustetaan asiaankuuluvilla mausteilla. Appelsiinilla ja joulumausteilla höystetty, pehmeäksi hautunut punakaali sopisi oikein hyvin myös suomalaisen joulukinkun ja laatikoiden kanssa.


 

Tanskalainen joulupunakaali

 
1  punakaali ohuina suikaleina (n. 1 kg  suikaleita)
1  hapahko omena
1  punasipuli
1  kanelitanko
2  tähtianista
5  kokonaista neilikkaa
yhden appelsiinin kuori suikaleina
yhden appelsiinin mehu
1 dl  omenaviinietikkaa
2 dl  vettä
1 dl  muscovadosokeria
1 rkl  voita
2 tl  suolaa
 

Kuori punakaalin päällimmäiset lehdet pois, leikkaa kaali pitkittäin 4-6 lohkoon ja poista kova kantaosa. Viipaloi lohkot noin puolen sentin paksuisiksi suikaleiksi. Kuori omena ja pilko se pienemmiksi paloiksi. Kuori ja viipaloi sipuli.

Lado kaali, omena ja punasipuli kerroksittain isoon kattilaan. Lisää kanelitanko, tähtianikset, neilikat sekä appelsiininkuori. Sekoita kaikki loput ainekset keskenään ja kaada kaalin päälle.

Keitä seosta kannen alla 2 -3 tunnin ajan miedolla lämmöllä välillä sekoitellen kunnes kaali on hautunut pehmeäksi ja maustunut. Kanelitanko antaa aika voimakkaan maun, joten sen voi poistaa jo ensimmäisen tunnin jälkeen. Poimi loput mausteet pois sitten kun kaali on valmista. Jos seos tuntuu kuivuvan liikaa, siihen voi lisätä hiukan kiehuvaa vettä.


Ei kommentteja: