sunnuntai 26. joulukuuta 2021

Joulun jälkiruokana lumilyhty?


Mikä olikaan mukavampaa viettää perhejoulua, kun ulkona oli vuodenaikaan sopiva kirpakka pakkanen ja maata peitti puhtaanvalkoinen lumi. Tänä vuonna joulun jälkiruokakin oli ”lumilyhty” eli uunijäätelö, tai kuten sen löytää ulkomaankielisistä resepteistä nimellä ”Baked Alaska”. Marenkivaahdolla päällystetty jäätelö paahdetaan nopeasti joko tosi kuumassa uunissa tai helpommin – kaasupolttimella - ja tarjoillaan heti ennen kuin jäätelö sulaa. Marenkikerros jäätelön pinnalla eristää jäätelön ja estää sen sulamisen liian nopeasti, mutta paahtuu kauniin ruskeaksi.

Kun perhejoulun osallistujilla on kaikilla omat suosikkinsa ja omat inhokkinsa, yritin valita jäätelön maut niin että jälkiruoka maistuisi jokaiselle. Ja maistuihan se, nuorimmillekin, jotka kaikki taisivat santsata ainakin pari kertaa. Tästä reseptistä riittää 12:lle, mutta ainahan sitä voi pienentää ja muokata sen mukaan montako henkeä pöydässä istuu.

Ensin leivoin ohuen kakkupohjan. Sitten vuorasin noin 3 litran vetoisen teräskulhon muutamalla kerroksella tuorekelmua. Sekoitin lisukkeet pehmitettyyn jäätelöön ja lusikoin jäätelön kulhoon tuorekelmun päälle, minkä jälkeen leikkasin kakkupohjan oikean kokoiseksi ja painelin sen avulla jäätelön tiiviisti kulhoonsa. Lopuksi taittelin kelmun liepeet kakun päälle ja laitoin kakun takaisin pakastimeen pariksi päiväksi. Tein italialaisen marengin etukäteen valmiiksi pursotuspusseihin, jolloin jälkiruoan valmistamiseen ei enää joulupöydässä mennyt aikaa. Eipä tosin ollut aikaa lavastaa mitään hienoa jouluasetelmaakaan kuvausta varten.

Helpoimmillaan uunijäätelö voi olla vaikka vain yksi litran paketti jäätelöä, riittävästi kovaksi vaahdoksi vatkattua marenkivaahtoa joka on levitetty tiiviisti jäätelön päälle ja laitettu uunin alimmalle tasolle 220 asteeseen muutamaksi minuutiksi tai siihen asti kunnes marengin pinta on hiukan saanut väriä. Tässä ”lumilyhdyssä” on kaksi kerrosta italialaista marenkia, josta alempi on paahdettu kaasupolttimella ja sen päälle pursotettu toinen kerros ”lumipalloiksi”.


 

Lumilyhty

eli uunijäätelö eli Baked Alaska
(12 annosta)
 

kakkupohja

2  munaa (koko M)
munien tilavuus sokeria
munien tilavuus vehnäjauhoa
1 tl  piparkakkumaustetta

jäätelö

2 litraa  tavallista hyvää vaniljajäätelöä
14  pientä ruskeaa marenkia
50 - 100 g  raakaa piparkakkutaikinaa

italialainen marenki

6  munanvalkuaista (= noin 2 dl)
      huoneenlämpöisiä, ei liian tuoreita
3,5 dl  sokeria
1 dl  vettä

lämpömittari jossa on asteikko vähintään +150 C asteeseen

 

 

Valmista ensin kakkupohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita piprakakkumauste vehnäjauhoihin ja jauhot munavaahtoon. Voitele Ø 23-25 cm irtopohjavuoka, kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista 175 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes kakkuun pistettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Jäähdytä kakkupohja ja leikkaa se kulhon suuaukon kokoiseksi.

Pyörittele piparkakkutaikinasta ihan pieniä palloja (koko jotain auringonkukansiemenen ja pienen herneen väliltä), laita ne laakealle pakastuksenkestävälle tarjottimelle hieman irralleen toisistaan ja laita pakastimeen tunniksi tai pariksi. Kun taikinapallerot ovat jääkylmiä, ne sekoittuvat jäätelön joukkoon helpommin.

Vedä tuorekelmusta kolme pitkää palaa ja vuoraa niillä 3 litran teräskulho niin että kelmut menevät hiukan ristikkäin toistensa päälle. Pehmitä jäätelö sekoittamalla isossa kulhossa. Murskaa marengit pienemmiksi paloiksi. Sekoita jäätelön joukkoon vuorotellen marenkimurua ja jäisiä piparitaikinapalloja kunnes kaikki ainekset on käytetty. Lusikoi jäätelö teräskulhoon ja paina tiiviiksi kakkupohjan avulla. Käännä tuorekelmun päät kakkupohjan päälle ja laita kulho jäätelöineen pakastimeen vähintään vuorokaudeksi ennen tarjoilua.

Marengin voi valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä, mutta ei mielellään aikaisemmin, sillä kovin pitkäaikainen säilytys ei tee hyvää italialaiselle marengille. Mittaa valkuaiset kylmään puhtaaseen teräskulhoon ja vatkaa ne melko kovaksi vaahdoksi parin sokerilusikallisen kanssa. Mittaa loput sokerista kattilaan, lisää vesi ja anna veden imeytyä sokeriin. Kuumenna sokeria (lämpömittarin kanssa) sekoittamatta kunnes sulan sokerin lämpötila on noussut +121 C asteeseen. Kaada sitten sokeri kapeana nauhana marenkivaahdon joukkoon koko ajan voimakkaasti vatkaten ja vatkaa kunnes vaahto on jäähtynyt ja paksuuntunut pursotettavaksi. Lusikoi jäähtynyt marenkivaahto (yhteen isoon tai kahteen pienempään) pursotuspussiin ja pussi jääkaappiin.

Tarjoiltaessa kumoa jäätelö isolle lautaselle ja poista tuorekelmut. Pursota marenkivaahto jäätelön pinnalle niin että marenkiin ei jää pienintäkään aukkoa. (Paahda marenkiin väri uunin alimmalla tasolla 220 asteessa muutaman minuutin ajan tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä.) Tämä lumilyhty ei käynyt uunissa ja se kuorrutettiin kahdessa osassa. Ensin jäätelö peitettiin ohuemmalla tasaisella marenkikerroksella, joka paahdettiin kaasupolttimella. Sitten loput marengista pursotettiin valkoisiksi ”lumipalloiksi” paahdetun marengin päälle, jolloin lumipallojen välistä näkyi hiukan tummempaa väriä.

Uunijäätelö tarjoillaan välittömästi kun marenkipursotus ja paahtaminen on tehty.

Ei kommentteja: