maanantai 27. joulukuuta 2021

Rosolli ja rosollihävikin jatkojalostus


Olen huomannut, että rosollia ei voi koskaan tehdä niin pientä annosta että se kaikki menisi joulun mittaan, tai että se jopa loppuisi kesken. Ei, tuota viimeistä tilannetta en ole koskaan kokenut, vaikka rosolliin ei olisi käytetty kuin yksi peruna, yksi porkkana ja vastaava määrä muita tämän perinnesalaatin aineksia. Jostain syystä rosollikulhon pohjalle jää aina vähintään muutama lusikallinen, jota sitten tyrkytetään ruokailijoille ”ota tää loppu rosolli, ota nyt ettei tartte heittää pois, ai ei, eiks kukaan, no tartteeks mun taas syödä nää jämät…” Onkohan tämä jokin noutopöydän ongelma vai onko rosolli vaan liian tylsää ja vanhanaikaista? Meinaan että ihan täsmälleen samoista aineksista valmistettu mikä tahansa muu kuin rosolli näyttäisi maistuvan paljon paremmin.

Ensi vuonna en tee lainkaan rosollia, vaan punajuuri-aurajuustolaatikko tulee korvaamaan meillä joulupöydässä niin rosollin, porkkanalaatikon kuin lanttulaatikonkin.

Reseptit on tarkoituksella mitoitettu kohtuullisen pieniksi, mutta niitä on tarpeen mukaan helppo suurentaa.


Perinteinen rosolli

(kohtuullisen pieni annos)

2  keitettyä perunaa  (laatu: kiinteä tai yleisperuna)

2  keitettyä porkkanaa
2  keitettyä punajuurta (tai etikkapunajuurta)
1  maustekurkku
puolikas pieni keltasipuli
puolikas pieni hapahko omena
(suolaa, mustapippuria)

Kaikki (kuoritut) ainekset pilkotaan tasakokoisiksi pieniksi kuutioiksi (sipuli vähän pienemmiksi) ja sekoitetaan ja maustetaan vasta juuri ennen tarjoilua. Jos rosollin sekoittaa liian aikaisin, kaikki kasvikset värjäytyvät punajuuren värisiksi.

rosollin kastike:

1 dl  kuohukermaa
0,5 tl  etikkaa
muutama tippa punajuurilientä

Kerma vatkataan vaahdoksi, maustetaan etikalla ja värjätään punajuurella.


 

Kun sitä rosollia sitten kuitenkin jää, se voidaan jatkojalostaa vaikka lohikalojen kanssa todella näyttäväksi alkuruoaksi ja nimetä uudelleen niin ettei kukaan enää mieti sitä rosollina:

 

 

Talvista kasvissalaattia ja lohi-tuorejuustotartaria

(kahdelle)

200 g  rosollia

50 g  kylmäsavulohta
50 g  graavilohta
60 g  pehmeää vuohenjuustoa
2 rkl  hienonnettua ruohosipulia
1 rkl  hienonnettua tilliä
1 tl  juoksevaa hunajaa
hyppysellinen raastettua sitruunankuorta
suolaa ja mustapippuria myllystä

 

Lisäksi tarvitset kaksi halk. 8-9 cm rengasmuottia annosten kasaamiseen suoraan lautasille (tai sitten ainekset voi annostella kerroksittain kauniisiin juomalaseihin).

Kaada rosolli leikkuulaudalle ja hienonna se isolla veitsellä lähes brunoise -kokoisiksi paloiksi.

Hienonna kalat karkeasti ihan pieniksi kuutioiksi ja sekoita tasaiseksi massaksi vuohenjuuston, ruososipulin, tillin ja hunajan kanssa. Mausta sitruunankuorella sekä mustapippurilla ja tarvittaessa myös suolalla.

Laita rengasmuotit lautasille ja lusikoi puolet rosollista muottien pohjalle. Tasoita pinta. Lusikoi sitten lohiseos tasan muotteihin ja tasoita pinta. Lusikoi loput rosollista lohiseoksen pinnalle ja tasoita. Ota muotit pois varovasti niin että annos pysyy muodossaan ja viimeistele tillitöyhdöllä, rosollikastikkeella tai vaikka nokareella kirjolohenmätiä. Tarjoile melko nopeasti sen jälkeen kun annokset ovat valmiit.

 

 

Jäikö sitä rosollia vieläkin?!... Onpa se riittoisaa. No sitten aineksista valmistetaan punainen terriini:

 

Punainen terriini

400 g  rosollia

2  munaa
30 g  hyvää sinihomejuustoa
50 g  creme fraichea (tai vastaava määrä rosollikastiketta)
1 tl  hunajaa
1 tl  kuivattua rakuunaa
hiukan suolaa ja mustapippuria

 

Terriini on valmistettu pieneen leipävuokaan, jonka vetoisuus piripintaan on noin 7 dl. Se tarkoittaa että terriinimassaa voi olla vähintään 5 dl ja enintään 6 dl. Tämä resepti on juuri sen kokoinen. Isompi määrä isommassa vuoassa tarvitsee pidemmän paistoajan.

Soseuta rosolli sauvasekoittimella. Jos terriinin haluaa vähemmän sileäksi ja enemmän "sattumia", kolmanneksen rosollista voi pilkkoa veitsellä ja loput surauttaa soseeksi sauvasekoittimella. Vatkaa munat, sinihomejuusto pieninä muruina, hunaja, creme fraiche, suola sekä pippuri huolella sekaisin. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada seos hyvin voideltuun pitkänomaiseen vuokaan. Kypsennä 175 asteessa uunin alaosassa noin 40 minuuttia, sammuta uuni, avaa luukku muutaman sentin raolleen ja anna terriinin olla vielä jäähtyvässä uunissa puolisen tuntia.

Jäähdytä terriini kokonaan jääkaappilämpötilaan ennen kuin kumoat sen tarjoilulautaselle ja leikkaat viipaleiksi.


 

Mikäli rosolli ei vieläkään loppunut, kaavi rosolli kulhostaan blenderin kannuun, lisää hiukan jäävettä ja blendaa ainekset kasvissmoothieksi.


Ei kommentteja: