perjantai 6. elokuuta 2021

Kesäkurpitsaa leivontaan


Mustaherukkamuffinien jälkeen ajattelin kokeilla, saisiko kesäkurpitsoista leivotuksi jotain suolaista hyvää, kuten muffineita… Mutta jottei kaikki leipomukset näyttäisi samalta, otin esiin heräteostoksena hankitun minileipäpellin. Kahdeksan pikkiriikkisen vuokaleivän muotoista koloa vetää suunnilleen 12 muffinin verran taikinaa ja leivän muotoiset ”muffinit” tuntuivat hauskemmalta vaihtoehdolta, joten siinä sitten valmistuikin kahdeksan herkullista aamiais”muffinia”.


 

Suolaiset (ja ehkä jopa terveelliset) kesäkurpitsamuffinit

(8 minileipää tai 12 muffinia)

 

3 dl  vehnäjauhoa
3 dl  täysjyvävehnäjauhoa
0,5 dl  vehnäleseitä
2,5 tl  leivinjauhetta
1 tl  suolaa
0,25 tl  mustapippuria
2,5 dl  maitoa
2  munaa
1 rkl  ruokaöljyä
1 rkl  omenasosetta
200 g  raastettua kesäkurpitsaa (= yksi pienehkö kesäkurpitsa)
100 g  raastettua cheddaria
0,5 dl  rouhittua saksanpähkinää
0,5 dl  hienonnettua tuoretta ruohosipulia
1 rkl  hienonnettuja tuoreita timjaminlehtiä
voita vuoan kolojen voiteluun

Voitele vuoan kolot runsaalla voilla. Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sekoita keskenään jauhot, leseet, leivinjauhe, suola ja mustapippuri. Raasta kesäkurpitsa sekä juusto kumpikin omaan kulhoonsa. Sekoita pähkinärouhe ja hienonnetut mausteyrtit yhteen pieneen kulhoon.

Laita isoon vatkauskulhoon maito, munat, ruokaöljy sekä omenasose ja vatkaa ne sekaisin. Sekoita jauhoseos huolella nesteen joukkoon. Lisää sekoittaen ensin kesäkurpitsaraaste, sitten pähkinä-yrttiseos ja lopuksi juustoraaste. Taikina on melko tanakkaa tavaraa, mutta niin kuuluu ollakin. Jaa taikina tasan muffini-/minileipävuoan koloihin, tasoita pinta ja paista leipäsiä 30-35 minuuttia kunnes pinta alkaa ruskistua ja taikinaan pistetty tikku jää kuivaksi. Anna leipästen jäähtyä 10-15 minuuttia ennen kuin otat ne pois vuoasta. Nämä, kuten kaikki muutkin muffinit, ovat parhaimmillaan leipomista seuraavana päivänä kun maku ja kosteus ovat ehtineet tasaantua.


 

Ei kommentteja: