maanantai 9. elokuuta 2021

Japanilainen munakoiso ja tonnikalatataki


Heräteostokset ruokakaupassa voivat olla vähintäänkin mielenkiintoisia. Lidlin heviosastolla huomasin paketin punavioletteja kasviksia, joiden kääreessä luki ”japanilainen munakoiso”. Eihän ruokabloggaaja voi kulkea sellaisen ohi. Onneksi päivän ruoka oli jo päätetty, joten se antoi seuraavaan aamuun aikaa miettiä mitä näistä oudon näköisistä munakoisoista tehtäisiin ja mitä muuta niiden kanssa tarvittaisiin.

Meillä oli vaaleaa misoa, miriniä, riisiviinietikkaa sekä inkivääriä, joten näiden perusteella alkoi reseptin etsintä. Tämä on yhdistelmä eri resepteistä. Japanilaisten munakoisojen seuraksi ostimme palan tonnikalaa ja siitä valmistettiin tataki eli pinnoilta ruskistettu ja sisältä raaka tonnikalafilee, joka viipaloidaan lautaselle. Tonnikalapala saisi mielellään olla suunnilleen sushi/sashimilaatua, tai ainakin muuten mahdollisimman tuoretta. Sushiriisistä pyöritellyt riisipallot ja muut lisukkeet noudattelevat myös japanilaista makumaailmaa.

Japanilaisen munakoison kuori on hiukan pehmeämpi ja maku jonkin verran makeampi kuin tavallisessa munakoisossa. Sitä ei siis välttämättä tarvitse ”itkettää” suolan kanssa. Me kuitenkin kevytsuolasimme sen ihan vaan maustamisen takia.

 

Japanilaiset munakoisot grillissä

3  japanilaista munakoisoa

muutama ripaus hienoa merisuolaa
 
2 rkl  miriniä
1 rkl  riisiviinietikkaa
2 rkl  hienoa sokeria
80 g  valkoista misotahnaa
1 rkl  raastettua tuoretta inkivääriä

Halkaise munakoisot pitkittäin, ripottele leikkauspinnoille hiukan hienoa merisuolaa ja pyyhi suola pois noin 15-20 minuutin kuluttua. Sillä välin kun munakoisonpuolikkaat suolaantuvat, valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Sivele leikkauspinnat ohuelti maustekastikkeella ja grillaa pehmeäksi leikkauspinta grilliä vasten. Sivele myös kuori samalla maustekastikkeella, käännä puolikkaat ja grillaa ne myös toiselta puolelta. Vähän munakoisojen kaunis violetti väri kärsi tästä maustekastikkeesta, mutta maku oli mitä mainioin.

 


Tonnikalatataki

800 g  pala tonnikalafileetä

hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
 
3 rkl  ponzua
1 rkl  oliiviöljyä
1 rkl  tummaa soijakastiketta
1 rkl  riisiviinietikkaa
2 tl  seesamiöljyä
1tl  hienoksi raastettua inkivääriä
 
tummia ja vaaleita seesaminsiemeniä

Leikkaa tonnikala neljältä sivultaan siististi suoraksi ja lopuksi tasoita myös päät niin että filee muistuttaa ”kakkoskakkosta”  (tai kakkosnelosta tai ainakin jotain sinne päin). Mausta filee joka puolelta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita maustekastikkeen ainekset keskenään ja uita fileetä siinä koko ajan käännellen minuutin tai pari. Kuumenna paistinpannu melko kuumaksi ja aseta tonnikalafilee pannulle. Paista kalaa jokaiselta pitkältä sivulta 20-30 sekuntia niin että vain pinta ruskistuu. Älä ruskista fileen päitä. Sekoita lautasella tummia ja vaaleita seesaminsiemeniä ja lopuksi kierittele kala niissä. Viipaloi filee puolen sentin viipaleiksi tarjoilua varten. Jos maustekastiketta jäi, sen voi tarjoilla kalan kanssa.


Riisipallot on valmistettu sushiriisipussin ohjeen mukaan keitetystä riisistä ja maustettu miedosti suolalla. Lisäksi lautasella on pakasteesta nopeasti keitettyjä edamamepapuja, tuoretta retiisiä viipaleina sekä rucolanversoja ja ruohosipulia.


Ei kommentteja: