perjantai 20. elokuuta 2021

Pikkelöidyt keltajuuret (sama ohje toimii myös valko- ja raitajuurille)


Kun viime kesän viimeinen purkki pikkelöityjä valkojuuria oli avattu, tein tämän vuoden juurikassäilykkeeksi samaa, mutta kelta- ja raitajuurista. Keltaisen juurikkaan hehkuvan lämpimänkeltainen väri piristää mitä tahansa ruokaa ihan eri tavalla kuin punajuuri ja raitajuuresta vasta hauskan näköinen tuleekin. Makueroahan näissä juurikkaissa ei ole oikeastaan lainkaan. Tällaisiin pikkelisäilykkeisiin kannattaa kierrättää maustekurkuista ja muista etikkasäilykkeistä jääviä lasipurkkeja. Muuta niihin ei oikeastaan kannatakaan säilöä, sillä ainakaan minä en ole koskaan onnistunut pesemään tuota etikkasäilykkeen tuoksua pois lasipurkin kannesta vaikka kuinka olen yrittänyt.


 

Pikkelöidyt keltajuuret

1 nippu (5 kpl)  keltajuuria

vettä ja hienoa merisuolaa

100 g  väkiviinaetikkaa

150 g  sokeria
250 g  vettä

Keitä keltajuuret kypsiksi miedosti suolatussa vedessä. Tähän menee aikaa noin tunti. Kokeile kypsyyttä haarukalla noin 45 minuutin kuluttua, sillä juurikkaat eivät saa kiehua tohjoksi, ainoastaan kypsiksi. Jos nipussa on kovin eri kokoisia juurikkaita, keitä isompia ensin viitisen minuuttia ennen kuin lisäät pienimmät. Kun keltajuuret ovat kypsät, siirrä ne (jää)veteen muutamaksi minuutiksi jotta jäähtyvät sen verran että niitä voi käsitellä. Kuori sitten keltajuuret. Kuori lähtee helposti ihan sormilla hieromalla.  Laita kuoritut keltajuuret takaisin mahdollisimman kylmään (jää)veteen noin tunnin tai parin ajaksi. Lisää välillä (jää)kylmää vettä että vesi ei lämpene liikaa.

Valmista pikkeliliemi sillä välin kun keltajuuret kiehuvat. Mittaa kattilaan vaa’alla väkiviinaetikka, sokeri ja 100 g vettä. Kuumenna tätä sen verran että sokeri sulaa nesteen joukkoon täydellisesti. Ota kattila pois liedeltä, lisää loppu vesi ja jätä jäähtymään, ensin huoneenlämpöön ja lopuksi vielä jääkaappiin.

Viipaloi tai kuutioi jäähtyneet ja kuoritut keltajuuret sopivan kokoisiksi paloiksi. Lusikoi steriloitujen purkkien pohjalle hiukan etikkalientä ja täytä purkki sitten juurikaspaloilla. Lopuksi kaada purkkiin niin paljon etikkalientä että juurikkaat peittyvät, ihan piripintaan. Sulje kansi ja siirrä purkki jääkaappiin tekeytymään. Säilykkeen kannattaa antaa rauhassa maustua ainakin viikon tai kaksi ennen käyttöä. Muutenhan tämä säilyy seuraavaan kesään, tai kauemminkin.


 

Pikkelöidyt raitajuuret

Sekä valkojuuren että keltajuuren väri kirkastuu entisestäänkin, valkoinen vielä valkoisemmaksi ja keltainen vielä keltaisemmaksi.  Raitajuuren väri sen sijaan muuttui keitettäessä ihan eri tavalla. Kirkkaan punainen väri haalistui muuttuen oranssimpaan suuntaan ja valkoinen väri kellastui. Lopputulos on ihan hauskan näköinen, mutta ei samanlainen punavalkoisen piparminttukarkin näköinen kuin raaka raitajuuri. Makuun tämä värimuutos ei vaikuta ja onhan tämä tällaisenaankin ihan hauskan näköinen. Toivoin kovasti, että värit ajan mittaan kirkastuvat ennalleen etikkaliemessä. Vähän näytti siltä, että lopullinen väri tulee olemaan kauniin pinkki. Saattaa herättää ruokapöydässä pientä keskustelua...

edit. Ja näinhän siinä kävi. Kuka enää kaipaa lautaselleen mustanpuhuvia etikkapunajuuria, kun raitajuurista tulee jotain näin kauniin ja herkullisen näköistä!


 

Ei kommentteja: