perjantai 13. elokuuta 2021

Tunadogit tai jotain sen tapaista


Ostin tonnikalatatakiin sen kokoisen palan kalaa, että siitä sai vielä toisenkin aterian sen jälkeen kun kalafilee oli ensin leikattu muotoonsa tatakia varten. Tosin muotoilun jäljiltä jääneet kalanpalat olivat enemmän tai vähemmän omituisen mallisia riekaleita, että päätimme tehdä lopusta tonnikalasta jauhe”lihaa” ja mihinkäs sitä jauhelihapihvi paremmin sopisi kuin hampurilaiseen. Paitsi että laiskuus iski ja lähikaupassa ei ollut hampurilaissämpylöitä, mutta oli pieni pussillinen hotdog-briossisämpylöitä, joten pihvin malli muuttui pyöreästä soikeaksi. Tätä tekelettä voi siis kutsua tunaburgeriksi, tunadogiksi tai ihan vaan tonnikalapihvillä täytetyksi sämpyläksi. Nimestä viis, hyvää oli.

 

Tonnikalapihvillä täytetyt sämpylät

350 - 400 g  tuoretta tonnikalaa

0,5 tl  hienoa merisuolaa
puolikas keltasipuli
yksi valkosipulinkynsi
yksi pieni mieto punainen chili
iso kourallinen korianterinlehtiä
pieni kourallinen ruohosipulia
1  kananmuna
(paistamiseen nokare voita)
 
4  hotdogsämpylää
valkosipulimajoneesia
sushi-inkivääriä
rucolanversoja

Leikkaa tonnikala pienemmiksi paloiksi. Leikkaa keltasipuli, valkosipuli sekä chili (poista siemenet!)  ihan pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianteri ja ruohosipuli. Laita ainekset monitoimikoneen kulhoon ja surauta tasaiseksi, jauhelihataikinan tapaiseksi massaksi. Älä kuitenkaan surauttele liikaa ettei kalasta tule muhennosta. Lopuksi sekoita massan joukkoon yksi kananmuna. Jaa massa neljään osaan ja muotoile niistä litteät, sämpylään sopivat pihvit. Laita pihvit jääkaappiin tunniksi jotta ne pysyisivät paistettaessa paremmin kasassa.

Valmistele ainekset niin että sämpylöistä ja pihveistä voi heti koota ”dogit”. Kuumenna paistinpannu ja sulata siinä nokare voita. Paista tonnikalapihvit niin että pinta ruskistuu kunnolla, mutta sisältä ne jäävät punertaviksi.  Halkaise sämpylät ja paahda puolikkaat leivänpaahtimessa. Levitä leipien leikkuupinnoille majoneesia, sen päälle pihvi ja pihvin päälle sushi-inkivääriä sekä iso kasa rucolanversoja. Kansi kiinni ja syömään.

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nam, herkullisen näköistä :) Olen tehnyt tonnikalapihvejä, mutta vain säilötystä tonnikalasta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tulee varmaan hyvää silläkin. Kypsässä lihassa/kalassa on vaan se huono puoli, että se ei pidä kasassa pihviä eikä lihapullaa kun lihan proteiinit on jo kertaalleen kypsyneet. Silloin tarvitaan paljon enemmän sideaineita kuin vain tämä yksi kananmuna, jota ilmankin raa'asta kalasta valmistettu pihvi olisi periaatteessa pysynyt kasassa. :)

Jael kirjoitti...

Totta, ja muita aineksia on todellakin mennyt niihin omiin säilyketonnikalapihveihini, jotta pysyisivät koossa.