sunnuntai 22. elokuuta 2021

Herkkutatit heräsivät, nyt syödään herkkutattipastaa


Lastenlaulun sanoin: ”Jos metsään haluat mennä nyt, niin takuulla yllätyt.” Kuumasta ja kuivasta kesästä huolimatta herkkutatit jaksavat aina yllättää. Juuri kun on ihan varma siitä ettei tällaisen kesän jälkeen mistään löydy mitään sieniä, tatteja alkaa puskea maasta ihan urakalla. Maukas tattipasta kahdelle syntyy jo 200 grammasta tatteja. Herkkutattipasta viimeistellään metsän makuisella pangrattatolla ja tuoreilla yrteillä. Ensin valmistetaan maustesekoitus ja pangrattato eli maustetut leivänmurut. Hyvä ja edullinen ateria, joka valmistuu ihan käden käänteessä.


 

Metsän makuinen pangrattato

1-2  ”eilistä” leipäviipaletta

2 rkl  oliiviöljyä
maustesuola:
1 tl  kuivattua rosmariinia
0,5 tl  kuivattua timjamia
1  katajanmarja
ripaus mustapippuria myllystä
0,5 tl  karkeaa merisuolaa

Laita mausteet ja merisuolaa mortteliin ja hierrä ne tosi hienoksi jauheeksi. Tällä maustetaan sekä leipämurut että tattikastike. Leikkaa leipäviipaleet ”puolen sentin” kuutioiksi. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja ripottele siihen leipämurut. Paahda murut rapeiksi ja mausta ripauksella maustesuolaa. 

 


 

Herkkutattipastaa kahdelle

200 g  tuoreita herkkutatteja

1  pieni punasipuli
2 rkl  voita
2 dl  10% ruokakermaa
1-2 dl  maitoa
yrttimaustesuolaa
muutama pala kuivattua herkkutattia

tagliatelle pastaa

tuoretta rosmariinia ja lehtipersiljaa
 

Laita pastan keitinvesi kiehumaan. Hierrä kuivatut herkkutatinpalat morttelissa hienoksi jauheeksi (noin 1 tl) ja yhdistä aiemmin tekemäsi maustesuolan kanssa.

Leikkaa tatit pieniksi paloiksi ja ”pannuta” niistä ensin ylimääräinen kosteus. Kun tatit ovat kiehuneet melkein kuiviksi omassa liemessään, siirrä ne pois pannulta. Pannua ei tarvitse huuhdella. Kuori ja hienonna punasipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Kuumenna pannulla voi ja kuullota siinä punasipuli. Lisää sitten pannutetut tatit ja sekoita. Lisää puolet kermasta ja anna kastikkeen kiehua hetken ihan pienellä lämmöllä. Lisää loput kermasta ja mausta sieni-yrttisuolalla. Hauduta kastiketta muutaman minuutin ajan.

Lisää pastan keitinveteen suolaa ja laita pasta kiehumaan. Säädä ajastin piippaamaan pastapakkauksessa ilmoitetun keittoajan mukaan. Keitä sienikastike valmiiksi sillä välin kun pasta kiehuu. Lisää kastikkeen joukkoon maitoa sen verran että kastikkeesta tulee sopivan juoksevaa sekoitettavaksi pastan joukkoon ja kuumenna kastike vielä kerran.

Nypi tuoreesta rosmariinista ja tuoreesta lehtipersiljasta muutamia lehtiä ja hienonna ne veitsellä. Valuta kypsä pasta, sekoita se kastikkeen joukkoon ja jaa kahdelle lautaselle. Ripottele tattipastan päälle rapeaa pangrattatoa ja yrttisilppua.

 


 

Ei kommentteja: