keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Uuniohrapuuro - ihana aamiainen!
Rikotuista ohrasuurimoista tulee todella maukas uunipuuro. Kun sen tekee illalla ja jäähdyttyään laittaa yöksi jääkaappiin, se on syöntivalmista aamulla heti kun sitä on mikrossa lämmittänyt minuutin tai pari. Uunipuuro on muutenkin kaikkein helpoin tapa valmistaa puuro. Ei tarvitse sekoitella eikä vahtia mahdollista pohjaan palamista kuten kattilassa keitettäessä. Kypsennetyn puuron on todettu olevan tuorepuuroa terveellisempää, sillä se sulaa paremmin ja kypsennetystä ohrasta vapautuu ruoansulatuselimistöön enemmän beetaglukaania kuin kypsentämättömistä hiutaleista.

Kun kaikkialla aina muistetaan mainita kaura beetaglukaanin lähteenä, niin sellainen on myös ohra. Beetaglukaani on hyödyllinen ravintokuitu, joka alentaa veren LDL-kolesteroliarvoja, hidastaa glukoosin imeytymistä ja näin tasoittaa verensokerin heilahteluja. Kaura ja ohra kumpikin sisältävät noin 3-5 prosenttia beetaglukaania. Ohrauunipuuro on tosi helppo ja herkullinen vaihtoehto sen iänikuisen kaurapuuron tai muun hiutalepuuron sijaan.Ohrasuurimopuuro uunissa

2 dl  rikottuja ohrasuurimoita
1 l  maitoa
1 dl  kermaa
1 tl  suolaa
voita vuoan voiteluun

Nauti puuro sokerin, kanelin, kardemumman ja maidon kanssa.


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Voitele kohtalaisen kokoinen uunivuoka voilla. Sekoita keskenään maito, kerma sekä suola ja kaada seos vuokaan. Ripottele rikotut ohrasuurimot tasaisesti maidon joukkoon. Laita vuoka uuniin ja anna puuron hautua uunin alatasolla 1,5 tuntia.

Uunipuuron maito tuppaa tummumaan pinnalta lähes palaneeksi. Jos paiston puolivälissä puuron pinta näyttää kovin tummalta, sen päältä voi kuoria ohuen ruskean maitokalvon ja jatkaa paistamista. Puolentoista tunnin jälkeen ota vuoka uunista, kuori uudelleen muodostunut ruskea maitokalvo pois ja nauti hetikohta tai anna puuron jäähtyä ja syö sitä aamiaiseksi. Yksi annos jääkaappikylmää puuroa lämpiää mikrossa 1-2 minuutissa juuri sopivaksi.

Uuniohrapuuron kanssa toimii perinteinen sokeri-kanelisirote, mutta jos siihen lisää vielä runsaan tupsauksen hienoa kardemummaa ja sopivasti kylmää maitoa, niin puurosta tulee täydellinen.


3 kommenttia:

Yann kirjoitti...

Todella hyvää tulee myös jos laittaa vähän yli 100, ehkä n. 120°C yön yli. Jos laittaa voin palasia pinnalle alussa niin herkullinen rapea pinta muodostuu eikä tässä lämpötilassa pala ollenkaan.

Tuplaespresso kirjoitti...

@ Yann
Olet ihan oikeassa. Yön yli hauduttaminen on se perinteisempi tapa. Suurin ero näiden kahden eri tavoin valmistettujen puurojen välillä on niiden rakenne uudelleen lämmitettäessä. Tämä kuumempi ja nopeampi tapa tuottaa jonkin verran kuivemman puuron, jollaisesta itse pidän enemmän.

Yann kirjoitti...

Hyvä tietää, ehkä kokeilen tätä myös joskus. :)