torstai 21. toukokuuta 2020

Raparperi Tarte Tatin


Kevään ensimmäisistä raparpereista tuli tällä kertaa yksinkertainen piirakka, vanha kunnon Tarte Tatin. Akuuttiin raparperipiirakkatarpeeseen se valmistuu nopeiten ja vähimmillä aineksilla mitä mikään muu raparperipiirakka. Varsinkin jos käyttää valmistaikinaa, kuten minä nyt käytin. Tärkein työkalu tässä reseptissä on uuninkestävä iso paistinpannu.Raparperi Tarte Tatin

150 g sokeria
1 rkl vaniljasokeria
pikku ripaus suolaa
2 rkl vettä
500 g raparperinvarsia
iso levy (n 350-400 g) voitaikinaa

tarjoiluun vaniljajäätelöä


Ota voitaikina pakasteesta huoneenlämpöön. Kuori raparperinvarret ja leikkaa ne sormenpään kokoisiksi paloiksi. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa yhteen astiaan sokeri, vanijasokeri sekä suola. Kauli voitaikina niin suureksi levyksi että saat leikatuksi siitä ohuen, paistinpannun kokoisen pyöreän kiekon.

Kaada sokeriseos paistinpannulle tasaiseksi kerrokseksi. Valuta sokerin päälle vesi pieninä noroina ja odota että sokeri on kostunut lähes kauttaaltaan. Kuumenna sokeria paistinpannulla niin että se vähitellen sulaa, lakkaa kuplimasta ja alkaa ruskistua. Jos sokeria on tarvis sekoittaa, tee se paistinpannua kallistelemalla, mutta älä koske sokeriin millään lusikalla tms ettei sokeri ala kiteytyä. Kun sokeri alkaa olla vaalean kuparinruskeaa, ota pannu pois lämmöltä ja kallistele sokeria pannulla niin että se on kauttaaltaan suunnilleen saman väristä. 

Ripottele raparperinpalat yhtenäiseksi kerrokseksi ruskistuneen sulan sokerin päälle (varo roiskeita!) ja taputtele niitä vielä vähän tasaisemmaksi paistinlastalla painellen. Lopuksi nosta taikinakiekko pannulle raparperien päälle ja painele taikinan reunat raparperin ja paistinpannun reunan väliin. Työnnä pannu uuniin ja paista piirakkaa ensin 15 minuuttia 200 asteessa, minkä jälkeen vähennä lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia.

Kun piirakan taikina alkaa pinnaltaan olla kypsän ruskeaa, ota pannu pois uunista ja irrottele piirakan reunoja pienellä paistinlastalla irti pannusta. Laita pannun päälle sitä isompi lautanen tai piirakkavuoka. Ota tukeva ote toisella kädellä paistinpannun kahvasta (älä unohda pannulappua!!!) ja toisella kädellä lautasen/piirakkavuoan pohjasta, ja käännä koko komeus ylösalaisin. Nyt piirakan tulisi irrota pannulta ja pudota lautaselle oikein päin.
Leikkaa raparperi tarte tatin viipaleiksi ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa.


Ei kommentteja: