tiistai 5. toukokuuta 2020

Pintapaistettu tartarpihvi ja kaksi herkullista salaattia


Tartarpihvi on helppo herkku, jonka ainoa kriittinen vaihe on löytää siihen sopiva liha. Valmiiksi pakatusta jauhelihasta ei oikein voi valmistaa tartaria, koska tartar täytyisi syödä mahdollisimman nopeasti lihan jauhamisen jälkeen. Olen päätynyt hienontamaan tartariin käytettävän lihan itse, sillä eräästä aiemmin arvostamastani lihaosastosta viimeaikaiset kokemukset ”vasta jauhetusta tartarjauhelihasta” eivät ole vakuuttaneet enää liikkeen omistajanvaihdoksen jälkeen. Ensimmäisellä kerralla minulle oli paketoitu jäisestä lihasta jauhettua ”tartarlihaa”, joka kotona paketin avatessani osoittautui hileiseksi raakalihasoseeksi. Toisella kerralla ostamani ”tartarjauheliha” oli sekin pakastetusta, mutta sentään sulatetusta lihasta jauhettua eikä enää mitenkään priimalaatua. Kolmatta kertaa ei tule.

Useimmiten tartarpihvi suositellaan valmistettavaksi naudan sisäpaistista, mutta filee, jos sellainen on käytettävissä, on vielä sitäkin parempaa. Naudan sisäfileessä on aina ne päät, joista on vaikea leikata kunnollista pihviä. Toinen pää on aivan liian kapea ja toinen pää on epämääräinen muhkura. Niistä saa aivan erinomaisen raaka-aineen tartarpihviin (tällaiseen tai tällaiseen). Jos perheessä joku ei halua lautaselleen raakaa lihaa, tartarpihvin voi tarvittaessa paistaa joko kevyesti pinnalta tai vaikka ihan kypsäksi.


Pintapaahdetut tartarpihvit

250-300 g  hyvää naudan sisäfileetä, niitä pääpaloja
1 tl  suolaa
2 rkl  kapriksia
1  salottisipuli
paistamiseen voita

munankeltuaisia

Jauha liha lihamyllyssä kertaalleen karkeimmalla terällä tai leikkaa se isolla, terävällä veitsellä enintään puolen sentin kuutioiksi. Kuori ja hienonna salottisipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Sekoita ainekset keskenään ja taputtele lihasta 2-4 pihviä. Ruskista pihvit voissa nopeasti niin että vain pihvin pinta saa hiukan väriä. Varaa yksi munankeltuainen jokaiselle pihville ”kastikkeeksi”.




Parsa-parsakaali-basilikasalaatti

200 g  parsakaalia
5  vihreää parsaa
60 g  pakasteherneitä
puoli ruukkua tuoretta basilikaa
30 g  babypinaattia
3  kevätsipulia varsineen
3 rkl  paahtamattomia pistaasinsydämiä
0,5 tl  suolaa
2 rkl  oliiviöljyä

Leikkaa parsakaalin kukinnot irti varresta ja leikkaa varsi sormenpään kokoisiksi paloiksi. Napsauta parsojen kuivat kannat irti varsista. Kuumenna isossa kattilassa vettä ja lisää veteen hiukan suolaa. Kun vesi kiehuu, lisää sinne parsakaalin varret ja anna kiehua 5 minuuttia, minkä jälkeen lisää sinne kukinnot sekä parsat ja keitä vielä 3 minuuttia. Siivilöi parsat ja parsakaalit pois vedestä jäähtymään jääveteen (tai niin kylmään kuin hanasta tulee). Kaada kattilaan kuumaan veteen vielä pakasteherneet ja lämmitä niitä siellä minuutin verran. Siivilöi herneetkin jäävesikulhoon jäähtymään. Jäävesi estää kasvisten ylikypsymisen ja pitää niiden värin kauniin vihreänä. Leikkaa parsat ja tarvittaessa myös parsakaalit pienemmiksi paloiksi, revi basilikanlehdet ja babypinaatit pienemmiksi paloiksi, leikkaa kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi ja murskaa pistaasit rikki huhmaressa. Yhdistä kaikki ainekset isossa kulhossa.


Peruna-retiisisalaatti

100 g  kermaviiliä
100 g  creme fraichea
1 rkl  dijon sinappia
1 rkl  valkoviinietikkaa
1 tl  sokeria
1 tl  juoksevaa hunajaa
1 tl  suolaa
mustapippuria myllystä

10  keitettyä ja jäähdytettyä uutta perunaa
1  hapan omena
6  retiisiä
puolikas maustekurkku
3  kevätsipulia varsineen
kourallinen lehtipersiljaa
2 rkl  kaprista

Sekoita salaatinkastike niin isossa kulhossa että siihen mahtuu muutkin alaatin ainekset. Kuutioi perunat sekä omena ja viipaloi retiisit. Leikkaa maustekurkku pieniksi kuutioiksi ja kevätsipulit ohuiksi viipaleiksi. Hienonna lehtipersilja. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna salaatin makuuntua jääkaapissa muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: