sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Mehevä possunfilee ja fenkoli-sinihomejuustosalaatti


Huomattiin taas kerran, että pakastimesta pitäisi muistaa ahkerammin käyttää sinne säilöttyjä aineksia eikä aina vain pakastaa lisää ja haudata upeita raaka-aineita uudempien alle. Pakastinta tyhjennettäessä sieltä löytyi kokonainen possun sisäfilee ja muutama paketti esikäsiteltyjä herkkutatteja. Tarjouspossu oli ollut siellä jo syksystä asti eli se oli nyt laitettava ruoaksi. Possunfileen kanssa sopii sienikastike ja niiden seuraksi fenkoli-sinihomejuustosalaatti. Kokonainen possunfilee on ihan liian suuri kahdelle, mutta mitä siitä päivälliseltä jää, voi seuraavina päivänä vaikka viipaloida voileivänpäällysteiksi. Moni pelkää paistaa possun sisäfileen siksi, että vähärasvaisena se helposti kypsyy liikaa ja siten jää ikävän kuivaksi. Mutta jos on käytettävissä paistolämpömittari, possun sisäfileestä tulee todellista herkkua.


Täydellisen mehevä possun sisäfilee

1  kokonainen porsaan sisäfilee
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
1 rkl  oliiviöljyä ja 1 rkl voita

Paista filee sellaisella paistinpannulla jonka voit laittaa uuniin.
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja ota filee huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Leikkaa fileestä pois ylimääräiset rasvat ja kalvot mikäli siellä sellaisia on.

Kuumenna paistinpannu ja siinä voi-öljyseos melko kuumaksi. Taputtele filee kuivaksi talouspaperilla ja mausta filee joka puolelta suolalla ja mustapippurilla. Ruskista filee joka puolelta, myös päistään, kauniin ruskeaksi. Aseta paistolämpömittarin hälyytys 54 asteeseen, työnnä anturi keskelle fileetä ja laita filee paistinpannuineen uuniin. Kypsyminen riippuu siitä mikä fileen sisälämpötila on ollut sitä paistettaessa, mutta 54 asteen tavoitelämpötilan saavuttaminen tuskin kestää puolta tuntia kauempaa. Kun mittari piippaa ja filee on valmis, ota paistinpannu pois uunista, kääri filee alumiinifolioon ja anna sen sisälämpötilan tasaantua sen aikaa kun valmistat fenkoli-homejuustosalaatin. Folion sisällä fileen sisälämpötila nousee vielä parilla asteella.


Fenkoli-sinihomejuustosalaatti

1 rkl  oliiviöljyä
1 iso  fenkoli
2  kevätsipulia
2 dl  kana- tai kasvislientä
hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä
muutama kourallinen rucolaa
100 g  hyvää sinihomejuustoa
0,5 dl  suolapaahdettuja pistaasinsydämiä

Leikkaa fenkolista ensin talteen vihreät töyhdöt. Niitä tarvitaan viimeistelyyn. Halkaise fenkoli ja viipaloi se kokonaan parin millin siivuiksi. Viipaloi myös kevätsipulit ohuiksi siivuiksi. Kuumenna paistinpannulla oliiviöljy ja lisää fenkolit sekä kevätsipulit. Kuullota kasvikset, lisää kana/kasvisliemi, hauduta viipaleet pehmeiksi ja mausta suolalla sekä pippurilla. Sekoita keskenään paistinpannun sisältö sekä rucola. Jaa salaatti lautasille ja viimeistele sinihomejuustolla, pistaaseilla sekä fenkolin töyhdöillä.

Ei kommentteja: