torstai 7. toukokuuta 2020

Helpot vadelma-valkosuklaaleivokset äitienpäiväksi



Äitienpäivänä pitäisi muistaa niin äitiä kuin mummia, mutta jos päivänsankari on koronakaranteenissa, kahvittelu voi olla vähän hankalaa. Ellei sitten joku fiksu ole ymmärtänyt asentaa (sille fiksulle ja nuorekkaalle) mummille tietokoneeseen whatsappia tai skypeä tai jotain muuta videopuheluappia, jolloin kaikki voivat kahvitella oman pöytänsä ääressä, mutta silti yhdessä. Jos mummi asuu lähellä ja täytyy muuten pitää etäisyyttä, vie hänelle leivonnaiset oven taakse, niin se on melkein kuin leikkaisitte paloja samasta äitienpäiväkakusta.


Tässä äitienpäiväleivoksessa yhdistyy blondie ja juustokakku, valkosuklaa-vadelmablondie ja vadelmasoseella maustettu kerma-tuorejuustokuorrute. Vähemmän makeaa mitä päältäpäin voisi luulla ja purutuntumassa on hauska uusi kontrasti kun leikkaa lusikalla pehmeän kuorrutteen läpi perinteistä cupcakea tiiviimpään browni...blondieen. Leivokset on tehty muffinvuoassa, mutta ihan yhtä hyvin blondietaikinan voi paistaa pienessä suorakaiteen muotoisessa vuoassa ja sen jäähdyttyä leikata neliöiksi ja viimeistellä kuorrutteella.



Äitienpäivän vadelma-valkosuklaaleivokset (muffinpellillä)
(18 kpl)

valkosuklaa-vadelmablondiet:
200 g  huoneenlämpöistä voisulaa
250 g  fariinisokeria
2  huoneenlämpöistä munaa
240 g  vehnäjauhoa
150 g  valkosuklaata
100 g  jäisiä pakastevadelmia (suomalaisia!)

vadelma-tuorejuustokuorrute:
300 g  pakastevadelmia (suomalaisia!)
6 g  liivatelehtiä (3 x 2 g tai 3,5 x 1,7 g)
200 g  maustamatonta Philadelphia tuorejuustoa
1 dl  sokeria
2 dl  vispikermaa
hiukan pakastekuivattua vadelmaa


Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen (ylä-alalämpö).

Sekoita keskenään voisula ja fariinisokeri niin että sokeri sulaa kokonaan. Lisää munat ja sekoita tasaiseksi. Siivilöi jauhot ja sekoita ne huolella taikinaan. Lopuksi kääntele taikinan joukkoon pieniksi muruiksi leikattu valkosuklaa sekä jäiset pakastevadelmat. Levitä taikina joko leivinpaperoituun neliövuokaan tai jaa tasan 18:aan muffinivuokaan ja tasoita taikinan pinta kuumaan veteen kastetun lusikan avulla. Paista blondieita 25-30 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, blondiet ovat valmiit. Jäähdytä ennen kuorruttamista.


Ota vadelmista erilleen 18-20 vadelmaa joilla viimeistellään leivokset ja laita nämä vadelmat jääkaappiin odottelemaan. Laita loput vadelmat kattilaan ja kuumenna sen verran että vadelmat sulavat ja ne voi soseuttaa. Painele vadelmasose siivilän läpi pieneen kulhoon. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi. Ota vadelmasoseesta erilleen muutama ruokalusikallinen sosetta ja kuumenna se kiehuvan kuumaksi. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet kuuman vadelmasoseen joukkoon. Sekoita tämä sose sitten koko määrään vadelmasosetta ja laita kulho jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi. Vatkaa hyytelöitynyt vadelmasose sähkövatkaimella kuohkeaksi, lisää tuorejuusto ja vatkaa edelleen kunnes seos on tasaista. Vatkaa toisessa kulhossa vaahdoksi kerma ja sokeri. Sekoita kermavaahto vadelma-tuorejuustovaahdon joukkoon ja siirrä seos pursotinpussiin. Jos leivontavälineistä löytyy tähtitylla, ota se käyttöön.


Pursota kuorrutetta blondieleivosten päälle, murustele kuorrutteen pinnalle pakastekuivattua vadelmaa ja viimeistele yhdellä sokeroimattomalla pakastevadelmalla. Laita leivokset jääkaappiin pariksi tunniksi ennen tarjoilua / pakkaamista ja kuljetusta mummille.


Ei kommentteja: