maanantai 25. toukokuuta 2020

Klassinen grillikana ja ananassalsa


Siihen aikaan kun broileri oli uutta Suomessa ja sen käyttö vasta aluillaan, moni tutustui  siihen esimerkiksi maatalousnäyttelyn yhteydessä. Farmassa grillattiin broileria näyttelyväelle ja sininen savu, joka syntyi hiillokseen tihkuvasta broilerin rasvasta, leijaili grillauspaikan ympärillä ja tuoksu levisi pitkälle ympäristöön houkutellen väkeä maistamaan uutuutta. Tämä grillistä tuleva tuoksu on jäänyt hyvin mieleeni ja siksi kutsun tätäkin klassiseksi grillikanaksi.


Grillin liekkeihin kanasta putoava rasva luonnollisesti syttyy palamaan ja se liekki tekee kanasta nopeasti nokikanaa. Siksi kuumennan ensin grillini kuumaksi ja sammutan keskimmäisen polttimen hetken kuluttua siitä kun olen laittanut kanankoivet grillin keskiosaan. Epäsuoralla lämmöllä grillaten saa niistä kypsiä ilman että ne mustuvat. Usein käy niin, että kun broisku saa tuta liekkien voiman niin grillaaja erehtyy luulemaan pinnalta mustia lihoja jo kypsiksi ja poistaa ne grillistä ennen aikojaan. Kana onkin vielä punainen ja puoliraaka sisältä. 175 - 200 asteessa epäsuoralla lämmöllä koipireidet kypsyvät reilussa puolessa tunnissa. Kypsyyden voi tarkistaa lihalämpömittarilla, jonka tulisi näyttää 72°C – 75°C.


Pintamausteseos grillikanalle

                      hienoa merisuolaa
                      paprikajauhetta
                      cayennepippuria
                      valkosipulijauhetta

Ripottele mausteet tasaisesti kummallekin puolella ja anna maustua puolisen tuntia ennen grillausta. Määrä maun mukaan.Ananassalsa

puolikas ananas
1  miedohko vihreä chili
2  kevätsipulia varsineen
1  pikkelöity punasipuli
kourallinen hienonnettua tuoretta korianteria
1  limetin raastettu kuori
3 rkl  sweet chili –kastiketta
ripaus hienoa merisuolaa

Grillaa ananas, kuori se, poista puumainen sisus ja leikkaa loput pieniksi paloiksi. Hienonna myös chili, kevätsipulit sekä pikkelöidyt punasipulit. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna salsan makuuntua jääkaapissa muutaman tunnin ennen käyttöä.

Ei kommentteja: