lauantai 23. toukokuuta 2020

Kuhaa, paahdettua voi-kapriskastiketta ja kolmen kurkun salaattiKun kalakaupan kuhafilee yleensä myydään nahattomana, niin sattuipa eteeni sellaisia fileitä joissa nahka oli vielä tallella ja suomustettu. Aina parempi. Kuha-ja ahvenfileestä täytyy ennen kypsentämistä leikata pois fileen etuosassa sijaitseva ruotorivi. Samalla fileeseen tulee pitkä v:n mallinen lovi ja fileetä on vaikea saada pidetyksi koossa paistettaessa. Kun nahka on tallella, se pitää fileen kasassa vielä senkin jälkeen kun ruotorivi on terävällä veitsellä varovasti poistettu.

Kuhafileen kanssa nautittiin keitettyä italialaista uutta perunaa, paahdettua voi-kapriskastiketta ja kolmen kurkun salaattia. Siitä ei sunnuntaiateria voi juurikaan paremmaksi muuttua.
Paistettu (nahallinen) kuha

2  nahallista suomustettua kuhafileetä
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen oliiviöljyä ja nokare voita


Aseta fileet leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin ja leikkaa ruotorivin molemmilta puolilta terävällä veitsellä viilto noin 45 asteen kulmassa jotta nahka ei rikkoudu. Ota kiinni ruotorivin ulkoreunasta ja nosta se varovasti irti kalan nahasta. Auta hiukan veitsellä jos on tarpeen.

Mausta fileet merisuolalla ja valkopippurilla. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja aseta fileet pannulle nahkapuoli alaspäin. Jos filee alkaa kovasti käpristyä, paina sitä paistinlastalla pannua vasten. Kun nahkapuoli on kunnolla ruskistunut, lisää pannulle voi, käännä fileet ja valele vielä nahkapuolta voi-öljyseoksella sen aikaa että fileet ovat kypsyneet. Tarjoile kala mahdollisimman pian.


Paahdettu voi-kapriskastike

75 g  voita
0,5 tl  hienoa merisuolaa
2 rkl  sitruunamehua
2 rkl  kapriksia


Sulata voi pienessä kasarissa ja kuumenna keskilämmöllä niin kauan että voi alkaa saada lämpimän ruskeaa sävyä ja sen tuoksu muuttuu pähkinäiseksi. Samalla kattilan pohjalle alkaa muodostua pieniä palaneita herapilkkuja. Siinä vaiheessa ota kasari pois liedeltä. Voi lämpötila on tuolloin noin +162°C. Lisää muut ainekset ja sekoita hyvin. Käytä paistetun kalan kastikkeena.
Kolmen kurkun salaatti

1  kurkku
pikkelöintilientä
     (=100 g etikkaa, 200 g sokeria, 300 g vettä)
1  maustekurkku
pari kourallista salaattisekoitusta rucola, babypinaatti, punamangoldi
0,5 dl  hienonnettua tuoretta tilliä


Keitä pikkelöintiliemi ja anna sen jäähtyä. Kuori puolikas kurkku, leikkaa se pieniksi paloiksi ja upota palat pikkeliin muutamaksi tunniksi saamaan makua.
Leikkaa toinen puolikas kurkkua kuorineen pienemmiksi paloiksi, samoin maustekurkku. Sekoita ainekset keskenään ja tarjoile kalan kanssa.

1 kommentti:

Jael kirjoitti...

Kuha on herkullinen kala , ja tuo annoksesi houkuttelevan näköinen:)