maanantai 28. elokuuta 2017

Rapumenun alkuruokapiirakka on kantarellilehikäinen



Mietimme pitkään, miten tämä piirakka pitäisi nimetä. Teoriassa lehikäinen on pieni voitaikinaleivonnainen, mutta miksei se voisi olla isompikin, vaikka koko pellillinen. Tällainen piirakantapainen meillä kuitenkin oli nyt tämän vuoden rapujuhlien alkuruokana.

Hyvänä aikomuksena oli mennä nauttimaan lauantain illallinen ulos, ”taivaan alle”, kuten Suomi 100 kutsui kansalaisia, mutta illan menu teki tavoitteesta liian haasteellisen. Rapuja kaikkine pakollisine lisukkeineen oli vähän hankala kuljettaa minnekään, eikä kolea sääkään (+ 12°C) erityisesti houkutellut syömään ulkona, joten päädyimme kattamaan tämän kesän rapukestit ihan vaan kotiin omalle ruokapöydälle.


Epätrendikkään keittiön rapumenu oli tänä vuonna


********

vuohenjuusto-kantarellilehikäinen ja salaattia

********

ravut kaikkine tykötarpeineen ja ruokajuomana

Bernard-Massard Cuvée de l’Écusson Brut

********

mansikka-vaahtokarkkimousse

********


Vuohenjuusto-kantarellilehikäinen

400 g             iso pala pakastevoitaikinaa
250 g             pieniä kantarelleja
1 oksa           tuoretta timjamia
170 g             pekonia leikattuna pieniksi paloiksi
2                    keskikokoista sipulia viipaleina
1 rkl              kirkastettua voita
1 rkl              ruokokidesokeria
1 rkl              soijakastiketta
suolaa ja mustapippuria myllystä
100 g             pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
60 g               mozzarella bufalaa (puolikas iso pallo)
1                    kananmuna voiteluun

Ota taikina sulamaan noin tuntia ennen kuin sitä tarvitaan.

Laita kantarellit pannulle ja kuumenna niitä timjamin kanssa kunnes sienistä on enin neste haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja nosta sivuun odottamaan. Älä pyyhi pannua vaan jatka seuraavaksi ruskistamalla pannulla pekonit. Kun ne ovat valmiit, nosta nekin sivuun mutta jätä pannulle pekonista sulanut rasva. Lisää pekonirasvan joukkoon lusikallinen kirkastettua voita ja kuullota siinä viipaloidut sipulit. Mausta suolalla, mustapippurilla, ruokokidesokerilla ja soijakastikkeella. Yhdistä kypsennetyt ainekset ja lisää joukkoon pehmeä vuohenjuusto. Jätä seos hetkeksi jäähtymään.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kauli sulanut taikina tasaiseksi leivinpaperin päällä. Leikkaa kaulitun taikinan reunoille terävällä veitsellä yhtenäinen viilto lähes pohjaan asti noin 1-1,5 cm etäisyydelle reunasta. Siirrä taikina papereineen uunipellille ja esipaista 4-5 minuuttia. Vedä taikinalevy paperin päällä työtasolle jäähtymään ja laita pelti takaisin kuumaan uuniin.

Murskaa mozzarella bufala ja levitä se esipaistetulle piirakkapohjalle reunaosan sisäpuolelle. Tasoita sen päälle myös jäähtynyt kantarelli-pekoni-sipulipaistos. Vatkaa kananmuna kevyesti ja sivele sillä piirakan reunat. Ota uunipelti ulos uunista (tähän tarvitaan kaksi henkilöä), aseta pellin reuna työtason reunaa vasten ja nykäise piirakka leivinpapereineen takaisin kuumalle pellille. Laita pelti uuniin ja kypsennä piirakkaa 20-25 minuuttia kunnes se on reunoiltaan kauniisti ruskistunut.


Ei kommentteja: