Ensimmäiset
keltaiset kantarellit nostivat päätään ruohikosta jo kesäkuun puolella ja nyt
niitä on jo vaikka kuinka paljon. Kantarelli, kuten moni muukin sieni, on hyvin
proteiinipitoinen raaka-aine. Finelin mukaan sen kuiva-ainepitoisuudesta on
proteiinia jopa 30% ja suoliston toiminnalle tärkeää kuituakin yli 20%. Kaiken
lisäksi kantarelli maistuu hyvältä ja se on todella monipuolinen ruokasieni.
Meillä kantarelleista on tämänkin kesän aikana tehty jo pari sienisoppaa ja monta
sienikastiketta, ja nyt pussillinen keltavahveroita päätyi risottoon.
Kantarelli-kevätsipuli-sinihomejuustorisotto
300 g tuoreita kantarelleja
1 iso sipuli pieninä kuutioina
1 rkl voita ja 1 rkl ruokaöljyä
2 dl risottoriisiä (Carnaroli)
1 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kanalientä (tai kasvislientä)
8 oksaa tuoretta timjamia
80 g sinihomejuustoa (st agur)
1 dl parmesaaniraastetta
2 kevätsipulia varsineen
suolaa ja mustapippuria myllystä
Kuumenna sieniä paistinpannulla niin että niistä alkaa
irrota nestettä. Pikkutilkka vettä sienten joukkoon nopeuttaa prosessin alkua.
Sekoittele sieniä pannulla pienellä lämmöllä kunnes sienistä irtoava neste
alkaa olla haihtunut. Sillä välin kuumenna isossa kattilassa voi sekä öljy ja kuullota
siinä hienonnettu sipuli. Lisää sipulin joukkoon risottoriisi ja kuullota sitä
vielä muutaman minuutin ajan kunnes sekin alkaa olla kuullottunut. Lisää
valkoviini ja keitä se lähes kuivaksi. Lisää sitten sienet sekä kolmannes
kanaliemestä ja keitä matalalla lämmöllä kunnes neste on imeytynyt riisiin.
Lisää timjami ja toinen kolmannes kanalientä ja imeytä neste riisiin. Lisää
loput kanaliemestä ja keitä risottoa vielä sen verran että riisissä on hiukan
purutuntumaa, mutta koostumus on muuten hyvin löysää. Sulata sitten joukkoon
sinihomejuusto sekä parmesaaniraaste ja sekoita. Lisää viimeksi hienonnetut
kevätsipulit ja mausta tarvittaessa suolalla sekä mustapippurilla. Viimeistele
annokset pienellä timjaminoksalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti