maanantai 14. elokuuta 2017

Kuubalainen leipäJos olet nähnyt Jon Favreaun ohjaaman elokuvan Chef, olet varmasti myös kuullut täytetystä leivästä nimeltä Cubano. Elokuvan innoittamana halusimme kokeilla, saisiko sellaisen herkun aikaan kotikeittiössä ja aloin etsiä lisää tietoa sekä reseptejä. Miten vaikeaa se nyt voisi muka olla? Sämpylää, possua ja juustoa… Niinpä… Jotta tästä päivityksestä ei tulisi liian pitkää, päätimme jakaa cubanoreseptin pienempiin osiin. Aloitetaan sämpylöistä. Kuubalaisen possun resepti on huomisessa päivityksessä ja koko Cubano-täyteleivän valmistus ylihuomenna. Kannattaa katsoa ne kaikki. 
Luotettavien lähteiden mukaan kuubalaisen leivän salaisuus on leipäjuuri sekä rasvana käytettävä laardi. Koska laardia ei yleensä löydy tavallisesta suomalaisesta S-K-oligopolikaupasta, suunnistin suoraan Hakaniemen halliin Reinin lihaan. Samalla hoitui nyhtöpossuainesten hankinta ja lähdin tyytyväisenä kotiin kassissani iso kimpale luullista possunniskaa/lapaa, jossa oli jäljellä sopiva kerros laardia leipätaikinaa varten. Cubano ei ole mitään pikaruokaa, vaan sekä leivän että possun valmistelut on aloitettava jo edellisenä päivänä.


Kuubalainen leipä

leipäjuuri:
1 tl kuivahiivaa
1 dl lämmintä vettä
1 dl vehnäjauhoa
taikina:
loput kuivahiivapussista
2 dl lämmintä vettä
2 tl sokeria
edellisenä päivänä tehty leipäjuuri
3 rkl laardia
1,5 dl hiivaleipäjauhoa
1,5 tl hienoa merisuolaa
5,5 - 6 dl vehnäjauhoa


Valmista leipäjuuri sekoittamalla 1 tl kuivahiivaa, 1 dl lämmintä vettä sekä 1 dl vehnäjauhoa keskenään. Laita seos jääkaappiin yön ajaksi tekeytymään. Sekoittele aluksi muutaman kerran noin tunnin välein ettei juuri päätä levitä pitkin jääkaappia. Leikkaa possusta pintarasva ja sulattele siitä paistinpannulla noin 40 grammaa puhdasta laardia. Kaada laardi pieneen astiaan jäähtymään. Sekoittele sitäkin muutaman kerran jäähtymisen aikana.

Seuraavana päivänä laita taikinakulhoon loput kuivahiivasta sekä 2 dl lämmintä vettä ja 2 tl sokeria. Sekoita ja anna tekeytyä noin 15 minuuttia. Lisää siihen jääkaapista edellisenä päivänä valmistettu leipäjuuri, notkeaksi sekoitettu laardi sekä hiivaleipäjauho ja vaivaa kunnes ainekset ovat kunnolla sekoittuneet. Lisää sitten suola sekä vehnäjauhoa vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia kunnes taikinaan on muodostunut hyvä sitko. Varo lisäämästä liikaa jauhoa ettei taikinasta tule liian kovaa. Kun taikina on valmiiksi alustettu, tee siitä pallo ja laita se kulhossaan leivinliinan alle lämpimään paikkaan kohoamaan parin tunnin ajaksi. Taikinan pitäisi nousta suunnilleen kaksinkertaiseksi.


Kumoa taikina ja taputtele se suorakaiteen muotoiseksi. Jaa taikina keskeltä kahteen yhtä suureen osaan. Taputtele ja venyttele hellästi taikinapala kerrallaan pitkän (vähän lyhyempi kuin uunipellin pidempi sivu) suorakaiteen muotoiseksi levyksi, minkä jälkeen rullaa levy kuin kääretorttu. Käännä sauma alapuolelle, tasoita päät ja taputtele taikina vielä litteäksi. Nosta leivät uunipellille leivinpaperin päälle, ripottele päälle hiukan jauhoja ja peitä leivinliinalla. Anna leipien kohota vielä noin 1,5-2 tuntia kaksinkertaisiksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee leipiin pitkittäinen viilto ja anna sen avautua hetken ennen paistamista. Pirskottele leiville hiukan vettä ja kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20-25 minuuttia. Valmis leipä kumisee, kun sitä koputtelee pohjasta.


2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kiitoksia. Paljon.

Tuplaespresso kirjoitti...

Taisi olla TOSI hyvää ;)