tiistai 7. kesäkuuta 2016

Misomaustettua lehtikaali-edamamesalaattia ja lohta



Löysin vanhan lohireseptin, misomarinoidun lohen reseptin, mutta halusin kalan seuraksi jotain kesäisempää lisuketta kuin nuudeleita. Kun kävin läpi jääkaapin ja pakastimen, sain siivotuksi näistä juuri sopivasti salaattiaineksia kalan kanssa tarjottavaksi. Pakasteesta pussinpohja edamame-papuja, jääkaapista lehtikaalia, appelsiinia, inkivääriä ja muuta hyvää. Näistä syntyy ihan kelpo lounas. Misomarinoitu lohi soveltuu erinomaisesti myös ulkona grillattavaksi, vaikka tämän lounaan kala kypsyikin uunissa grillivastuksen alla.

Puolet lehtikaalista, ne vähän nuutuneemmat lehdet, maustoin ja laitoin uuniin rapsakoitumaan. Lehtikaalisipsit antavat kivaa rapeutta ruoalle. Lisäksi, ei haittaa jos kaali unohtuu uuniin vähän kauemmaksi aikaa tai pääsee suorastaan kärähtämään. Se toimii silloin erinomaisena mausteena. Monissa ravintoloissa ripotellaan lautaselle mausteeksi erikoisuutena purjontuhkaa. Lehtikaalituhka on paljon maukkaampaa. Kokeile vaikka.



Misomaustettu lehtikaali-edamamesalaatti

   lehtikaalisipsit
3-4 isoa lehtikaalinlehteä
tilkka rypsiöljyä
muutama tippa balsamiviinietikkaa
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä

Revi lehdet pienemmiksi paloiksi ja poista lehtiruodit. Kaada mausteet muovipussiin ja niiden päälle revityt lehtikaalit. Sulje pussi siten että sinne jää mahdollisimman paljon ilmaa ja hölskytä lehtikaalit mausteiden kanssa huolella sekaisin. Levitä maustetut lehdet leivinpaperille uunipellille ja kuivaa kiertoilmassa 160 asteessa 10-20 minuuttia kunnes kaali on rapeaa ja/tai suorastaan palanutta.


    kastike
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua inkivääriä
1 rkl misotahnaa
2 tl soijaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
    salaatti
6-7 lehtikaalinlehteä
300 g edamame –papuja
2 kevätsipulia ohuina viipaleina
1 iso karkeasti raastettu porkkana
2 appelsiinia fileoituna
5 retiisiä pieninä lohkoina
kourallinen lehtikaalisipsejä
seesaminsiemeniä

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa huolella sekaisin. Revi lehtikaalit pienemmiksi paloiksi ja heitä lehtiruodit pois. Lisää lehdet kastikkeen joukkoon ja puristele lehtiä nyrkkiesi sisällä kunnes ne ovat pehmenneet ja imeneet kastikkeen poimuihinsa.

Keitä pavut kypsiksi miedosti suolalla maustetussa vedessä, perkaa pavut ja heitä kuoret pois. Sekoita salaatin ainekset keskenään, viimeistele kourallisella hienonnettuja lehtikaalisipsejä ja hyppysellisellä seesaminsiemeniä.


Ei kommentteja: