torstai 16. kesäkuuta 2016

Lämmin katkarapuleipä 70-luvun tapaan

1970 -luvulla lämpimät voileivät olivat kovastikin suosittuja. Niitä syötiin ravintoloissa ja tarjottiin kotona vieraillekin. Kaikki varmaan tuntevat ooppera-, metsästäjän-, ja oskarinleivät. Kuorrutettu katkarapuleipä ei ollut niinkään yleisesti tunnettu. Nuorena miehenä sitä tulin jonkunkin kerran syöneeksi muun muassa Ravintola Killassa Turussa. Kotiversiossa kuorrutus tehtiin käyttämällä katkarapukeittopussia, johon lisättiin vain puolet ohjeen mukaisesta nestemäärästä. Nopea ja helppo tapa saada jotakin kivaa lautaselle. Tällä kertaa valmistin kuitenkin kastikkeen alusta asti itse.


Lämmin kuorrutettu katkarapuleipä

vaaleaa vehnäleipää, mieluusti ranskanleipää
voita
katkarapuja suolaliemessä (gourmet versio) tai pakastimesta (arkisemmin)
gratinointikastiketta
tarjoiluun      sitruunanlohkoja
                      tilliä

Leikkaa leivästä vaakasuoraan viipaleet. Jos leivän reunat eli kuoret ovat vähänkin kovia, niin leikkaa ne pois, sillä ne hankaloittavat syömistä. Paista leivät pannulla voissa kauniin ruskeiksi ja ihanan rapeiksi. Nosta ne uunivuokaan tai uunipellille. Valuta katkaravuista ylimääräinen neste siivilässä.

Gratinointikastike
3 rkl              voita
3 rkl              vehnäjauhoja
3 dl                kuumaa maitoa
1 dl                kermaa
1                    munankeltuainen
50 g               raastettua parmesaania
1 rkl              hummerifondia
(1 rkl             konjakkia)
                      suolaa
                      valkopippuria myllystä
                      cayennepippuria
reilusti          hienonnettua tilliä


Laita kasariin voi, sulata se, sekoita siihen jauhot ja anna niiden kypsyä ruskistumatta noin minuutin ajan. Lisää kuuma maito koko ajan vispaten jauhoseoksen joukkoon. Vispaa sitten kerma ja keltuainen kastikkeeseen. Mausta hummerifondilla ja niin halutessasi konjakilla. Lisää juustoraaste ja mausta valkopippurilla, suolalla ja hiukkasella cayennepippuria. Älä laita liikaa, sillä niiden maku tulee esille vasta jonkin ajan kuluttua. Lisätä voi aina – poistaminen ei onnistu. Sekoita vielä kastikkeeseen hienonnettu tilli ja gratinointikastike on valmis.

Lämmitä uuni 200˚C. Laita katkaravut pannulla paahdetuille leiville ja kaada niille kastiketta (tai sekoita ravut kastikkeen joukkoon ja nostele massaa leiville). Laita vuoka uuniin 10 minuutiksi ja iltapala/alkupala/pääruoka (leipien koosta ja määrästä riippuen) on valmis nautittavaksi. Koristele tillillä ja tarjoile sitruunan kera. Myös uppomuna on hyvä lisäke katkarapuleivälle, jos annoksesta halutaan vielä tätäkin ruokaisampi.

Ohjeen määrä gratinointikastiketta riittää kahdeksaan pieneen leipään. Silloin katkarapuja täytyy varata noin 400 g.


Ei kommentteja: