lauantai 4. kesäkuuta 2016

Pieniä mansikkaleivoksia



Jos pakastimessa on vielä viimevuotisia mansikoita, nyt on aika hankkiutua niistä eroon. Ja vaikka ei pakkasessa olisikaan, niitä saa kaupasta, kohta ihan uusia tuoreita kotimaisia. Älä säikähdä reseptissä mainittua basilikaa – se vain korostaa mansikoiden makua. Tämä ohje riittää noin 20 x 25 cm vuokaan, joten koko pellilliseen reseptin määrät on kolminkertaistettava.


Mansikkaleivokset

120 g huoneenlämpöistä voita
5 rkl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoa
1 dl kaurahiutaleita
50 g hienoksi rouhittuja pistaaseja
pikkuripaus suolaa
0,5 tl jauhettua vaniljatankoa
0,5 tl hienoksi jauhettua kardemummaa

500 g mansikoita
1,5 dl sokeria
3 rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
2 rkl sitruunamehua
2 munaa
0,5 dl crème fraichea
1,2 dl vehnäjauhoa
1 rkl perunajauhoa
100 g mansikanpaloja
60 g rouhittua valkosuklaata

Vatkaa pohjaa varten huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot, kaurahiutaleet, pistaasirouhe, vanilja ja kardemumma. Sekoita jauhoseos voivaahdon joukkoon tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina voideltuun (tai leivinpaperilla suojattuun) pienehköön uunivuokaan. Kypsennä 180 asteessa 20-25 minuuttia kunnes pohja on saanut hiukan väriä. Jäähdytä pohja ennen kuin kaadat sille täytteen. Soseuta mansikat ja keitä niitä kattilassa kunnes soseen tilavuus on vähentynyt noin puoleen alkuperäisestä. Lisää sokeri, basilika ja sitruunamehu. Soseuta vielä nopeasti sauvasekoittimella jotta sokeri ja basilika sekoittuvat kunnolla seoksen joukkoon ja jäähdytä mansikkasose jääkaappilämpötilaan.


Vatkaa munat kevyesti niin että niiden rakenne rikkoutuu. Lisää munien joukkoon ensin crème fraiche, sitten mansikkasose ja lopuksi jauho-perunajauhoseos. Vatkaa sen verran että seokseen ei jää jauhopaakkuja ja kaada jäähtyneen pohjan päälle. Ripottele pinnalle mansikanpalat sekä valkosuklaarouhe ja painele niitä sen verran että ne hiukan uppoavat täytteeseen (tai sitten ripottele pinnalle vain valkosuklaa ja koristele valmiit leivokset mansikanpuolikkailla). Kypsennä 180 asteessa vielä noin 30 minuuttia.

Jäähdytä kakkulevy jääkaappilämpötilaan ja sen jälkeen leikkaa se terävällä veitsellä pienemmiksi paloiksi.


Ei kommentteja: