Viikon
kala ja samalla kalajuttu löytyi TS Ruoka -sivustolta ja Ilta-Sanomien Ruokalasta. Turun Kauppahallin kalaliike Herkkunuotta oli onnistunut saamaan
Kööpenhaminan kalahuutokaupasta Norjassa siimalla pyydetyn ruijanpaltaan, jolla
oli painoa kunnioitettavat 156 kg. Viljellyt kalat ovat ”vain” noin 30-kiloisia,
mutta kampelan sukuinen ruijanpallas voi meressä kasvaa jopa kolmemetriseksi ja yli
300-kiloiseksi. Melkoisia vonkaleita. Linkeistä löytyy kuvia ja tarinaa
kalasta.
Kuvittele tämän kalan pituudeksi kolme metriä ... Kuva: Wikipedia |
Viikon
kala 32/33 Ruijanpallas
ruijanpallas Hippoglossus hippoglossus
Tämä
harvinainen herkku ei todellisessa elämässä ollut edes viikon kala, sillä se
oli myyty viimeistä palaa myöten jo torstaina. Ehdin nippa nappa ajoissa paikalle,
ja sain ostettua puolisen kiloa tätä meidän keittiössämme ennen näkemätöntä
herkkua. Aikaisemmin kovinkin yleisestä ja tärkeästä ruokakalasta on tullut harvinaisempi ilmestys kalakaupassa, mutta edelleen se on erittäin arvostettu raaka-aine.
Ruijanpallas
on melko miedon makuinen ja ajatuksemme oli antaa kalan oman maun tulla
esille peittämättä sitä millään kuorrutteilla tai marinadeilla. Samaa mieltä
asiasta kysyttynä olivat Herkkunuotan kala-ammattilaisetkin, ja päädyin tähän
vaihtoehtoon.
Timjamivoissa
paistettu ruijanpallas
500 g ruijanpallasta
reilusti voita
1 murskattu
valkosipulin kynsi
3-4 timjaminoksaa
Laita ensin vähän voita pannulle ja ota nopeasti
kuumalla pannulla kaunis väri kalalle. Lisää voita, timjaminoksat sekä
murskattu valkosipulin kynsi ja valele kalaa voilla jatkuvasti. Jos kalanpala
on paksumman puoleinen, voit ruskistamisen ja mausteiden lisäämisen jälkeisen
valelun perään laittaa sen 100 ˚C uuniin paistolämpömittarin kanssa ja ottaa
sen ulos, kun sisälämpötila on 42 – 43 astetta. Sen ei tulisi nousta yli 45
asteen. Jos kypsennät pelkästään pannulla, niin voit silti käyttää
paistolämpömittaria, jotta kala ei kypsy yli.
Herne-
ja purjopyree
200g pakasteherneitä
1 pieni
purjo
voita
loraus kuivaa
valkoviiniä
1,5 dl kuumaa
vettä
valkopippuria
myllystä
merisuolaa
myllystä
sitruunamehua
sitruunamehua
Kuumenna paistinpannulla voi ja kuullota siinä
viipaloitu purjo. Lorauta valkoviini pannulle ja anna kiehua lähes pois. Lisää
herneet ja kuuma vesi. Kun neste pannulla kiehuu, niin alenna lämpöä ja anna
kiehua 5 - 8 minuuttia, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Mausta sitruunamehulla, suolalla
ja pippurilla ja kaada seos monitoimikoneeseen. Soseuta se makusi mukaan
karkeaksi tai sileäksi.
Uunitomaatteja
ja pinaattia
kourallinen uunikuivattuja tomaatteja
80 g pinaattia
puolikas salottisipuli
puolikas valkosipulin
kynsi
sitruunamehua
sitruunamehua
Kuumenna oliiviöljy paistinpannulla ja kuullota siinä
hienonnettu salottisipuli sekä hienonnettu valkosipuli. Lisää pinaatti ja anna
sen pehmetä. Mausta tilkalla sitruunamehua. Tarjoiltaessa asettele pinaatti lautaselle ja sen päälle
uunikuivatut tomaatit.
Tarjoile
pienten, kokonaisena paistettujen perunoiden ja edellä kerrottujen lisäkkeiden
kera.
Jälkikaneettina
voisin todeta, että ruijanpallas oli erittäin hyvää, joskin hyvin miedon
makuista, eikä siitä syystä (valitettavasti) mitenkään erityisen mieleenpainuvaa. Kokeilu on
kuitenkin suoritettu ja raaka-aine hyväksi havaittu. Jos tällaista joskus vielä sattuu
kalatiskistä löytymään, voisi ostaa toistekin ja kokeilla jollain erilaisella
reseptillä. Joka tapauksessa ruijanpaltaan maku on niin mieto, että se ei kestä
kovin voimakkaita mausteita tai lisukkeita etteivät ne peitä liikaa kalan
makua.
5 kommenttia:
Muistan että rakastin aikoinaan savustettua Ruijanpallasta,saakohan sitä vielä.
Minäkin oon syönyt tuota savustettua ruijanpallasta, joka todellista herkkua. Tosi pitkään myytiin kalatiskeillä paloina.. mutta nytpä ei olekaan näkynyt. :o En edes muistanut koko pallasta ennen kuin nyt postaustasi lukiessa. Ja paistettunakin näyttää oikein hyvältä! :p
Savustettu ruijanpallas onkin hyvää ja siinä on savustamisen ansiosta enemmän makua.
Taidan kokeilla reseptiä. Sain pakastettua ruijanpallasta Norjan Altasta suoraan kotiini. Pari kiloa on. Löysin Oulun Citymarketista viime viikolla savustettua pallasta. Sellaisia 10 sm neliöitä. Kallis kilohinta oli. Hyvää kylläkin!
Pakastettua ruijanpallasta Norjasta suoraan kotiin? Wau :)
Jos ei ole montaa ruokailijaa saalista jakamassa, niin parista kilosta kokeilee jo muutamaakin erilaista reseptiä.
Lähetä kommentti