lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kevätkananpoikaa ja herkkusienirisottoa


Kun kevätaurinko ajoittain pilkistelee pilvien lomasta, alkaa usko tulevasta keväästä pikku hiljaa herätä talviseen synkkyyteen vajonneen inhorealistinkin (pessimistin) mielessä. Etsiessäni kokonaista broileria vedin vesiperän, mutta sen sijaan kaupan tiskillä oli tuoretta ranskalaista kevätkananpoikaa, joten nykytermein sanottuna vaihdoin proteiinin lennossa (jos tämä ilmaus nyt sopii kanalintuun). Lisäkkeeksi kevätkananpojille äänestimme kolmesta vaihtoehdosta herkkusienirisoton.



Kevätkananpoikaa uunissa

2 kevätkananpoikaa (1/ruokailija)
75 g pehmitettyä voita
muutama tuoreen rakuunan lehti hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä raastettuna
suolaa
mustapippuria myllystä
puolikas sitruuna viipaleina
muutama tuore timjaminoksa
öljyä vuoan voiteluun

Ota linnut lämpiämään huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta. Leikkaa poikki jalkoja sitova kumilenkki tai naru ja verryttele tipusten jalkoja hetken aikaa. Jos jalat ovat tiukassa nipussa, lintu ei lämpene tasaisesti huoneenlämmössä eikä uunissa. Sekoita rakuuna, valkosipuli, suola ja pippuri voihin. Työnnä sormi varovasti nahan ja rintafileen väliin varoen rikkomasta nahkaa. Irrottele nahka lihasta ja laita nahan ja fileen väliin maustevoita. Laita voita myös lintujen vatsaonteloon. Laita pari sitruunanviipaletta kummankin vatsaonteloon timjaminoksien kera. Sivele lopulla voilla koivet päältä. Laita hivenen öljyä uunivuoan pohjalle ja aseta linnut siihen rintalihat ylöspäin. Paista uunissa 180 asteessa noin tunti kunnes nahka näyttää rapealta ja kauniin väriseltä. Anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Ainakin meillä tiput olivat kypsiä ja todella meheviä 50 minuutin paiston jälkeen.



Herkkusienirisotto

1,25 dl risottoriisiä
5 dl kanalientä
noin 100 g herkkusieniä (ruskeaa ja/tai valkoista)
2 salottisipulia hienonnettuna
vajaa 1 dl valkoviiniä
muutaman tuoreen timjaminoksan lehdet
öljyä kuullottamiseen
parmesaaniraastetta viimeistelyyn

Kuumenna öljy pannulla tai kattilassa ja laita siihen salottisilppu sekä pilkotut herkkusienet. Kuullota ne ja lisää riisi. Pyörittele riisiä öljyssä   jotta se hieman kuullottuu, minkä jälkeen lisää joukkoon valkoviini. Kun valkoviini on lähes kokonaan imeytynyt, lisää pannulle 1/3 kanaliemestä sekä timjami ja sekoita. Anna porista hiljaa ja lisää lientä kun edellinen on imeytynyt. Risotto on valmista noin 20 minuutissa. Sekoita parmesaaniraaste risoton joukkoon juuri ennen tarjoilua.

 

2 kommenttia:

Merja kirjoitti...

Täällä on samanlaista illalla tekeillä, ostin eilen kokonaisen maalaiskanan. Tryffelivoi pitääkin nyt heti muistaa ottaa pakastimiseta sulamaan! Herkullisen näköistä!

Tuplaespresso kirjoitti...

Hyvä kun muistutit tryffelistä :) Täytyy kaivaa tryffelisuola paremmin näkyville, että sitä muistaisi käyttää enemmän. Tryffelin maku toimii tosi hyvin kaikenlaisissa linturuoissa.