perjantai 24. huhtikuuta 2015

kasvisruokaa: Herkkutattilasagne


Kurkistin pakastimeen ja huomasin siellä melkoisesti sellaisia aineksia, joita pitäisi käyttää pois ennen kuin tulee taas uusi kesä, uusi sesonki ja tuoreet ainekset. Poimin laatikosta pari pussia herkkutatteja ja mietin, mihin niitä voisi käyttää. En ole aikoihin tehnyt lasagnea, joten sienet saivat nyt korvata jauhelihan ja tein herkkutateista kasvislasagnen. Ihan kohta maasta alkaa puskea tuoretta karhunlaukkaa, joten jos sitä sattuu olemaan viime keväältä pakkasessa, se sopii todella hyvin maustamaan herkkutattilasagnea. Muussa tapauksessa voi käyttää ihan vaan tavallista valkosipulia.



Herkkutattilasagne

kasviskastike
1 iso munakoiso
hiukan ruokaöljyä ja ripaus suolaa
1 iso keltasipuli
2 rkl voita
250 g esikäsiteltyjä herkkutatteja
2 rkl hienonnettua karhunlaukkaa tai 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tölkki (400 g) Mutti San Marzano tomaatteja tai tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
3 kevätsipulia ohuina viipaleina
maun mukaan suolaa ja mustapippuria
kourallinen tuoretta basilikaa
juustokastike
50 g voita
1 dl vehnäjauhoa
8(-10) dl maitoa
200 g Ricottaa
200 g raastettua Cheddaria
1 tl suolaa
valkopippuria myllystä
ripaus muskottipähkinää
lisäksi
12 lasagnelevyä
voita vuoan voitelemiseen

Leikkaa munakoiso puolen sentin viipaleiksi ja levitä viipaleet leivinpaperoidulle uunipellille. Pirskottele viipaleille hiukan ruokaöljyä ja hiukan suolaa. Kypsennä munakoisoviipaleita uunissa 180 asteessa noin 25 minuuttia. Kuori keltasipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sulata kasarissa voi ja kuullota sipuli siinä. Jos käytät valkosipulia, lisää se samalla sipulin kanssa. Leikkaa herkkutatit pieniksi kuutioiksi, lisää ne kasariin ja sekoittele kunnes ne ovat lämmenneet. Lisää seuraavaksi tölkkitomaatit, tomaattipyree, sokeri sekä karhunlaukka ja kuumenna kunnes seos kiehuu. Leikkaa uunissa kypsennetyt munakoisoviipaleet pieniksi kuutioiksi, lisää ne kasariin ja anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää lopuksi kevätsipuli ja mausta suolalla, mustapippurilla sekä tuoreella basilikalla.

Sulata toisessa kasarissa voi, lisää vehnäjauho ja sekoita kunnes seos on tasaista. Älä päästä vehnäjauhoja ruskistumaan. Lisää maitoa vähän kerrallaan ja sekoita tasaiseksi sitä mukaa kun kastike kuumenee ja jauhot turpoavat. Keitä kastiketta noin 10 minuuttia jotta jauhot kypsyvät. Lisää Ricotta sekä Cheddar ja sekoita kastiketta kunnes juusto on kokonaan sulanut. Mausta suolalla, valkopippurilla sekä muskottipähkinällä.

Voitele lasagnevuoka ja kerrosta kastikkeet lasagnelevyjen kanssa, päällimmäiseksi juustokastike. Kypsennä lasagne uunissa 180 asteessa noin 45 minuuttia ja anna sen vetäytyä vielä noin 15 minuuttia ennen tarjoilua.

 

Ei kommentteja: