sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Vappuharjoitus: Norjan munkit


M toivoi Vapun kahvipullaksi tippaleipien sijasta Norjan munkkeja. Kohtuullinen pyyntö, jota varten on kuitenkin tehtävä hiukan esitöitä ja kokeiltava miten munkkien paisto munkkipannulla taas onnistuukaan ja millainen tällaisen munkkireseptin pitää olla. Sokeroimattomat Norjan munkit ovat vähemmän tunnettuja suomalaisessa kahvipöydässä, vaan kun googlasin vierailla kielillä, reseptejä alkoi löytyä. Suurimman osan munkeista paistoin munkkipannulla, mutta kokeilin tehdä taikinasta myös yhden pellillisen uunidonitseja. Molempi parempi. Tanskalaiset tekevät samantapaisia munkkeja (æbleskiver). Niistä lisää joskus toisella kertaa.Norjan munkit
(35-40 munkkia)
3 munaa
3 dl sokeria
8 dl vehnäjauhoa
4 tl leivinjauhetta
2 tl hienonnettua kardemummaa
3 dl piimää
0,5 dl sulatettua voita (käytä tähän kirkastamisesta jäänyt hera)
paistamiseen
kirkastettua voita

...on aika kääntää munkit...
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe sekä kardemumma ja sekoita jauhot munavaahdon joukkoon. Lisää viimeksi piimä sekä voisula ja sekoita taikina hyvin.

Kuumenna munkkipannu ja kaada jokaiseen syvennykseen hiukan (kirkastettua) voita. Kun voi on kuumentunut, nosta sen päälle lusikallinen taikinaa....hiukan liian kuuma pannu...
(Kokattaessa kaasuliedellä liekki leviää ulospäin ja keskimmäinen syvennys munkki- ja lettupannulla saattaa paistaa hiukan epätasaisesti, joten sitä ei välttämättä kannata käyttää.) Kun taikinan alapuoli alkaa olla kypsä, munkki täytyy kääntää. Pinta on silloin vielä ihan pelkkää raakaa taikinaa ja haarukan sekä lusikan avulla munkit käännetään varovasti alapuoli ylöspäin. Tämän jälkeen munkkeja käännellään vielä muutaman kerran jotta ne kypsyisivät tasaisesti myös sisältä. Tässä vaiheessa munkkeja voi käännellä vaikka kahden puisen grillitikun avulla.....jo aika sopiva lämpö...
Kun munkin sisään painettuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa, munkki on valmis. Jos munkkipannu on liian kuuma, munkit palavat pinnalta. Jos se on liian kylmä, munkit jäävät sisältä raaoiksi. Taikinaa ei saa olla liikaa eikä liian vähän. Hyvään lopputulokseen pääsee vain kokeilemalla. Tämä oli minun "kenraaliharjoitukseni" Vappua varten. Kolmas pannullinen onnistui jo suhteellisen hyvin. Ensi kerralla näistä ei ehkä enää tule tällaisia vähän kärähtäneitä muotopuolia?

Norjan munkkeja ei sokeroida eikä kuorruteta. Nämä, kuten useimmat muutkin munkit, maistuvat parhailta vastaleivottuina.

Donitsipellille pursotin voilla voidellut renkaat puolilleen taikinaa ja paistoin 175 asteessa ensin 15 minuuttia, minkä jälkeen käänsin edelleen melko vaaleapintaiset donitsit ja paistoin vielä 4 minuuttia. Ihan hyvää tuli näinkin, joskin purutuntuma on hiukan erilainen kuin munkkipannulla paistettuna.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eikö tossa voisi käyttää öljyä kirkastetun voin sijaan. Eiks kirkastetun voin ainoa ajatus ole se että se kestää korkeampaa paistolämpötilaa. Vähän voita että tulee hyvä ja kaunis väri ja sit ruokaöljyä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Voin makua ei pysty korvaamaan öljyllä. Kyllähän kaikki ainekset voidaan korvata jollain toisella, mutta sitten se ei enää ole sama resepti.