Kyllä sentään yksi
puolukkapiirakka täytyy leipoa kerran vuodessa syksyllä. Reseptiarkistoa kaivellessani löysin vanhan piirakkareseptin, jollaista olen kyllä pari kertaa leiponut, mutta en postannut. Se ohje on täydellinen pakastepuolukoille, joten ainekset esille ja uuni lämpiämään. Tämä puolukkamuru-juustokakkupiiras
on tehty 20 x 25 cm matalaan pikkuvuokaan. Leipominen ei kestä kauan, mutta
jäähtymisen odottelu kylläkin. Kannattaa odottaa. Seuraavana päivänä piirakka on vielä entistäkin mehevämpi kun kosteus ja maut ovat ehtineet tasaantua.
Jos heinäkuussa tekemälleni mustikkapiirakalle annoin nimen "The Mustikkapiirakka", niin tämä on ehdottomasti "The Puolukkapiirakka". Kokeilkaa vaikka.
Puolukkamuru-juustokakkuruudut
*pohja
3 dl vehnäjauhoa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
1/8 tl suolaa
130 g voita
*juustotäyte
300 g Philadelphia tuorejuustoa
2 munaa (koko L)
5 rkl sokeria
1 tl sitruunamehua
0,5 tl vaniljauutetta
*puolukkatäyte
200 g pakastepuolukoita
5 rkl sokeria
4 tl maissitärkkelystä
Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.
Sekoita keskenään melkein sulaneet pakastepuolukat,
sokeri sekä maissitärkkelys.
Sekoita keskenään vehnäjauho,
kaurahiutaleet, suola ja fariinisokeri. Lisää voi pieninä kuutioina ja nypi
aineksista tasainen muruseos. Ota erikseen noin 1,5 dl muruseosta. Se
ripotellaan viimeksi piiraan päälle ennen paistamista. Laita leivinpaperi
vuokaan ja painele isompi määrä muruseosta tiiviisti vuoan pohjalle.
Esikypsennä pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla 15 minuuttia.
Vatkaa keskenään tuorejuusto, munat,
sokeri, sitruunamehu sekä vaniljauute. Seokseen ei saa jäädä kokkareita. Kaada
tuorejuustoseos uunista otetun kuuman pohjan päälle, ripottele pinnalle puolukat
ja viimeksi muruseos. Pieni piirakka, vähän aineita, iso piirakka, enemmän aineksia. Koko uunipellin kokoista piirakkaa varten kerro reseptin kaikkien ainesten määrä 2,5:llä.
Paista piiras valmiiksi 175 asteessa
uunin keskitasolla 40-45 minuuttia.
Jäähdytä piirasta ensin pari tuntia
huoneenlämmössä ja sen jälkeen vielä toiset pari tuntia jääkaapissa ennen kuin
leikkaat sen paloiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti