Kaiken grillatun ja muun kesäisen
terveys(?)ruoan jälkeen alkoi tehdä mieli ihan oikeaa texmexmättöä ja kun
kaapissa sattui olemaan paketti tortillalättyjä, päätin tehdä niistä enchiladas
eli täytettyjä tortilloja, jotka vielä uunissa kuorrutetaan kastikkeella. Lisukkeena
näille oli creme fraiche, karkea guacamole sekä pico de gallo. Ei-ihan-niin-autenttiset,
mutta todella herkulliset enchiladat on valmistettu ”talon tapaan”. Reseptistä
tulee 8 täytettyä tortillaa ja niille lisukkeet.
Enchiladas talon tapaan
täyte:
1 rkl voita
2 uutta sipulia varsineen
400 g
rasvaista naudan jauhelihaa
(naudan rinta, rasva 20%)
3-4 rkl paholaisenhilloa tai vastaavaa
chili-tomaattivalmistetta
maun mukaan itse tehtyä
maustesekoitusta *)
*) maustesekoitus:
2
rkl paprikajauhetta
2
rkl muscovadosokeria
1
rkl valkosipulijauhetta
1
rkl sipulijauhetta
1
rkl kuivattua oreganoa
1
rkl suolaa
0,5
tl cayennea
0,5
tl hienonnettua mustapippuria
Valmista ensin täyte. Hienonna
sipulit varsineen ja kuullota ne pannulla voissa. Lisää jauheliha ja ruskista
se. Lisää paholaisenhillo ja sopivaksi katsomasi määrä maustesekoitusta. Tämä saa olla aika voimakkaasti maustettu, sillä tortilla ja kastike miedontavat kokonaisuutta. Jos
seos vaikuttaa liian kuivalta, joukkoon voi lisätä tilkkasen vettä ja kuumentaa
vielä kiehuvaksi. Jätä täyte odottamaan. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.
juustokastike:
50 g voita
50 g vehnäjauhoa
2 dl
fraiche kermaa (28%)
2 dl ruokakermaa (15%)
5 dl maitoa (kuumana)
1 tl hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
100 g raastettua cheddarjuustoa
Sulata voi tarttumattomassa
kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita huolella ja kypsennä jauhoja parin minuutin
ajan matalalla lämmöllä niin että ne eivät ruskistu. Lisää fraiche kerma sekä
ruokakerma ja sekoita kunnes kastike alkaa saostua eikä siinä enää näy
jauhokokkareita. Lisää sitten maito kahdessa erässä koko ajan sekoittaen niin
että kastike saostuu välillä. Kypsennä kastiketta noin 10 minuuttia niin että
jauhot kypsyvät. Kastike saa olla melko löysää. Lisää tilkka maitoa jos on
tarpeen. Lopuksi sulata raastettu cheddar kastikkeen joukkoon ja mausta suolalla sekä valkopippurilla.
enchiladat:
8 vehnätortillaa
jauhelihatäytettä
jauhelihatäytettä
hiukan pehmeää voita vuoan
voitelemiseen
juustokastiketta
50 g raastettua cheddarjuustoa
Voitele sopivan kokoinen uunivuoka
pehmeällä voilla. Ota yksi tortilla kerrallaan, lusikoi keskelle täytettä,
kääri tortilla rullalle ja rulla vuokaan. Kun kaikki tortillat on täytetty ja
vierekkäin vuoassa, kaada juustokastike niiden päälle. Ripottele
juustokastikkeen pinnalle 50 g raastettua cheddaria ja laita vuoka 180 -asteiseen
uuniin paistumaan noin 30-40 minuutiksi. Kun juusto on sulanut ja pinta sopivasti ruskistunut, enchiladat ovat valmiit. Ota vuoka uunista ja anna ruoan vetäytyä
noin 10 minuuttia ennen syömistä. Viimeistele paistoksen pinta punasipulilla,
ruohosipulilla sekä korianterinlehdillä.
Valmista lisukkeet sillä välin kun
enchiladat ovat uunissa.
Pico de gallo talon tapaan
2 isoa punaista tomaattia
1 paraguayopersikka (”donitsipersikka”)
1 punasipuli
1 kevätsipuli (tai uuden sipulin varsi tai
vastaava määrä ruohosipulia)
1 punainen mieto chili
1-2 pepperonia
1 ruukku korianteria (vain lehdet)
1 limetin mehu
chilihiutaleita myllystä
hienoa merisuolaa
Leikkaa tomaatit neljään osaan,
poista kanta ja siemenet ja leikkaa loput pieniksi kuutioiksi. Halkaise
paraguayo, poista kivi ja leikkaa hedelmä pieniksi kuutioiksi. Kuori punasipuli
ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Hienonna kevätsipulin varsi. Leikkaa chili sekä
pepperoni pieniksi kuutioiksi. Hienonna korianterin lehdet. Sekoita kaikki
ainekset ja mausta limettimehulla, chilillä sekä suolalla.
Guacamole talon tapaan
1 tomaatti
puolikas punasipuli
2 pepperonia
1 solo valkosipulinkynsi
2 syöntikypsää avokadoa
1 limetin mehu
2 rkl tuoretta korianteria
hienonnettuna (vain lehdet)
suolaa ja tabascoa
Leikkaa tomaatti neljään osaan,
poista kanta ja siemenet ja leikkaa loput ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori
punasipuli ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi (toinen puolikas
punasipulista käytetään enchiladojen päälle kun ne on otettu uunista). Hienonna
pepperonit ja raasta valkosipulinkynsi. Halkaise avokadot, poista kivet, lusikoi
sisukset leikkuulaudalle ja murskaa ne karkeasti haarukalla. Valele avokadot
heti runsaalla määrällä limettimehua. Sekoita ainekset keskenään ja mausta
hienonnetulla korianterilla, suolalla sekä tabascolla.
Creme fraiche kastike
300 g creme fraichea
Notkista creme fraiche lusikalla,
minkä jälkeen se on valmis tarjottavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti