perjantai 15. marraskuuta 2013

MAITOVANUKKAAT ABC, osa 4 crema catalana



Tarkempi selostus näistä vanukkaista, niiden eroista ja valmistamisesta on osassa 1.

Tässä osassa 4 kattilassa keitettävistä vanukkaista on espanjalainen paahtovanukas eli crema catalana. Siis kyllä, kattilassa, aito crema catalana kypsennetään aina kattilassa, ei uunissa.

Ja sama muistutus kuin edellisissä osissa: Kaikki maitoruoat kannattaa keittää hitaasti ja suhteellisen matalalla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa koko ajan sekoittaen, jotta maito ei pala pohjaan. Mitä rasvattomampi maito, sitä helpommin se kärähtää. Kalsiumlisällä täydennetyt maidot eivät sovellu ollenkaan keitettäviksi.

*****


Crema catalana, se aito ja oikea resepti

5 dl maitoa
4 keltuaista
1 dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
1 kanelitanko
puolikkaan sitruunan (ja/tai appelsiinin) kuori suikaleina
kuorruttamiseen ruskeaa ruokosokeria

Sekoita maissitärkkelys tilkkaseen maitoa. Laita loput maidosta kattilaan kanelitangon sekä sitruunankuoren kanssa ja kuumenna kiehumispisteeseen. Laita kulhoon keltuaiset sekä sokeri ja vatkaa niitä (ei sähkövatkaimella!) hetken kunnes seos on tahnamaista, mutta ei vielä vaahtoa. Lisää kuuma maito muna-sokeriseokseen ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Lisää viimeksi maitotilkkaan liotettu maissitärkkelys ja sekoita hyvin.

Kaada seos kattilaan ja kuumenna koko ajan vatkaten kunnes se saostuu. Varo keittämästä liian kauan ettei keltuaisista tule kokkelia! Poimi pois kanelitanko sekä sitruunankuoren palat, kaada vanukas mataliin annosvuokiin jäähtymään ja laita vuoat jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Tarjoiltaessa ripottele annosten päälle tasainen, ohut kerros ruokosokeria (tulee herkullisempi lopputulos kuin valkoisesta kidesokerista) ja paahda se kauniin ruskeaksi kaasupolttimella. Älä laita vanukasta grillivastuksen alle! Grilli pehmittää vanukkaan ja tekee vuoasta polttavan kuuman, jos kyllä kaasupoltinkin sitä hiukan lämmittää.

Tai jos sinulla hyvinvarustellussa keittiössäsi sattuu olemaan aito quemador-crema-catalana, käytä sitä.



3 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Miten tuota vempelettä käytetään, tuota poltinraudan näköistä? Olen syvästi pahoillani, kun minulla ei vielä ole sellaista! :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Asia korjattu! 6-12 päivää ja minullakin on tuommoinen :D

Tuplaespresso kirjoitti...

Mitä!? Ettei ole sokerin ruskistusrautaa?! Mikä se sellainen keittiö on olevinaan ;) No, totta puhuen, ei mullakaan ole sellaista...

Kaikenlaisia omituisia keittiöhärpäkkeitä tulee vastaan. Nyt M haikailee pekoniprässin perään...
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_1/187-9925952-5457417?url=search-alias%3Dgarden&field-keywords=bacon%20press&sprefix=bacon+%2Cgarden&rh=i%3Agarden%2Ck%3Abacon%20press