tiistai 5. maaliskuuta 2024

Afternoon tea Suomi = astetta paremmat iltapäivän pullakahvit

 

Kun viime viikolla askartelin amerikkalaisten banaanikermapiiraiden kanssa, kaivoin esille blogimme 2021 päivityksen iltapäiväteestä ja vanhan suunnitelmani sen Suomi-versiosta. Mikä olisikaan ihanampaa kuin nauttia afternoon tea suomalaisittain vaikkapa ensi perjantaina, kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta. Tai toukokuussa äitienpäivänä sen perinteisen äitienpäiväkakun sijasta. Tai oikeastaan milloin tahansa. Ihan kaikkea ei tarvitse edes yrittää tehdä alusta asti itse, sillä kaupasta löytyy kaikenlaista sopivaa helpottamaan kokkaamista.

Suomalaisen iltapäiväteen/kahvin kanssa on ihan luontevaa tarjoilla meille kaikille tuttuja suomalaisherkkuja ja erityisesti silloin, jos kahvipöydässä sattuisi olemaan ulkomaisia vieraita. Tämä kattaus on hyvä läpileikkaus suomalaisista mauista ympäri maata, metsästä merelle.

 

* alimmalle lautaselle suolaiseksi

munavoilla päällystettyjä minikokoisia karjalanpiirakoita, saaristolaisleipää ja skagenröraa, kylmäsavuporolla päällystettyä moniviljaleipää, graavisiikaa revityllä ruisleivällä 


* keskimmäiselle lautaselle brittisconssien tilalle

ahvenanmaan pannukakkua luumumarmeladin ja kermavaahdon kanssa (omena-porkkana-minimuffinit, juustotuulihatut…) 


* ylimmän lautasen makeiksi herkuiksi

lakka-kinuski-britakakkuleivokset, juotava mustikkapiirakka, omenapallot (minikorvapuustit, mokkapalat, aleksanterinleivokset, mansikkaleivokset, unelmapikkuleivät, puolukkamurupiirakka, erilaiset marjaisat leivonnaiset satokauden mukaan…)

 



Leivonnan ainesmäärät pienensin normaalireseptistä noin kolmannekseen ja leivinpeltinä käytin pientä 20x27 cm kokoista ihan matalareunaista vuokaa.

 

 

Iltapäivän suolaiset leipäset:

paistovalmiita pieniä pakastekarjalanpiirakoita ja kotitekoinen munavoi (ja perinteinen persiljatöyhtö!, mikä olisikaan suomalaisempaa!)

saaristolaisleipää ja katkarapuskagen

juureen leivottua moniviljaleipää, ruohosipulituorejuustoa ja kylmäsavuporoa

ihan ohutta ruisleipää, sipaisu voita ja graavisiikaa

 

Katkarapuskagen ja graavi siika, molempien

reseptit täällä

 

 

Skonssien sijaan:

Ahvenanmaan pannukakku riisipuurosta, luumumarmeladia ja kermavaahtoa

1 tl                 voita

0,5 dl             vettä
0,5 dl             puuroriisiä
2 dl                maitoa
ripaus            suolaa

2                    munaa

2 rkl              sokeria
ripaus            suolaa
1,5 dl             vehnäjauhoa
1 tl                 hienoksi jauhettua kardemummaa
3,5 dl             maitoa

kermavaahtoa

luumumarmeladia
 


Sulata puurokattilassa ensin voi. Lisää vesi ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää riisi ja keitä pari minuuttia koko ajan sekoitellen. Lisää maito, sekoita hyvin ja keitä puuroa miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Sekoittele välillä ettei puuro pala pohjaan. Lisää lopuksi suola, sekoita hyvin  ja jäähdytä puuro.

Vatkaa munat ja sokeri keskenään. Lisää suola sekä vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää kardemumma sekä riisipuuro ja sekoita hyvin. Lisää viimeksi maito, sekoita vielä kerran ja anna taikinan tekeytyä noin puoli tuntia ennen paistamista.

 

Kaada pannukakkutaikina leivinpaperilla vuoratulle 20x27 cm uunipellille ja kypsennä uunissa 220 asteessa (kiertoilma 200 astetta) noin 25-30 minuuttia kunnes pinta on kauniisti ruskistunut.

Jäähdytä, leikkaa ensin reunat siisteiksi ja sitten koko pannari paloiksi (12-20 palaa, miten isoja haluat) ja tarjoile kermavaahdon ja luumumarmeladin kanssa.

 

 

 

Herkkutarjotin:

Lakka-kinuski-britakakkuleivokset

(4 kpl)

pohja

50 g               pehmeää voita
0,5 dl             sokeria
2                    keltuaista
¾ dl               vehnäjauhoja
0,5 tl              leivinjauhetta
4 rkl               maitoa
marenki
2                    valkuaista
¾ dl               erikoishienoa sokeria
täytteeksi ja päälle
2 dl                vispikermaa
1 rkl              sokeria
lakkahilloa
kinuskikastiketta

 

Erottele ensimmäiseksi kananmunien keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe omaan kulhoonsa.

Vatkaa ensin valkuaiset vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahtoon sokeria useammassa erässä ja vatkaa kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Vatkaa keskenään vaahdoksi huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lisää taikinaan vuorotellen maitoa ja jauhoseosta koko ajan vatkaten. Levitä taikina tasaisesti pienelle 20x27 cm uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä marenki tasaiseksi kerrokseksi taikinan päälle. Paista kakkupohjaa 165 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes marenki on saanut hiukan väriä. Anna kakkupohjan jäähtyä.

Vatkaa kerma sokerin kanssa kovahkoksi vaahdoksi. Leikkaa kakkulevystä rengasmuotilla 12 kiekkoa. Vuoraa pyöreät muotit asetaattikalvolla ja aseta pohjalle ensin yksi pala. Sen päälle hiukan kermavaahtoa ja nokare lakkahilloa. Sitten toinen kakkupala, kermavaahto ja lakkahillo, ja vielä kolmas kakkupala, kermavaahto ja lakkahillo. Kun kaikki neljä leivosta ovat valmiit, laita ne jääkaappiin pariksi tunniksi. 

Tarjoiltaessa nosta ensin rengasmuotti pois ja sen jälkeen irrota varovasti muovikalvo. Valuta hiukan kinuskikastiketta leivosten päälle ja nosta ne varovasti ohuen lastan avulla tarjoillautaselle.


 

Omenapallot

1                    iso hapahko omena (noin 2,5-3 dl omenanpaloja)

2 dl                vehnäjauhoa
0,5 dl             kaurahiutaleita
1 rkl              sokeria
1 rkl              ruokokidesokeria
0,5 tl             leivinjauhetta
ripaus            suolaa
0,5 tl             vaniljasokeria
0,5 tl             jauhettua kanelia
50 g               kylmää voita ihan pieninä paloina
6 rkl              maitoa
1 rkl              juoksevaa hunajaa

tomusokeria
tilkka sitruunamehua
tilkka vettä

 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Kuori omena, poista siemenkota ja leikkaa omena vajaan sentin kuutioiksi.
Sekoita isossa kulhossa kaikki kuivat ainekset keskenään. Lisää kylmä voi pieninä kuutioina ja nypi seos tasaiseksi muruksi. Kun muru on tasaista, sekoita joukkoon omenapalat. Sekoita hunaja maidon joukkoon ja kaada kulhoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
 

Nosta taikinasta pellille leivinpaperille 8-10 kokkaretta ja paista leivonnaisia uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta alkaa olla kauniin ruskea. Anna jäähtyä hetken aikaa silikonimatolla ja nosta sitten kokkareet ritilän päälle jäähtymään.

Sekoita tomusokerista, sitruunamehusta ja vedestä tasainen tahna, jolla voi pursottaa raitoja omenapallojen päälle.

 


 

Juotava mustikkapiirakka

1,5 dl + 0,5 dl   (pakaste)mustikoita

2 dl                maitoa
1                    digestivekeksi
1 rkl              kaurahiutaleita
2 tl                limettimehua
1 rkl              ruokokidesokeria
hiukan           kardemummaa ja vaniljasokeria

Kaada blenderin kannuun kaikki ainekset paitsi 0,5 dl mustikoita ja pyöräytä paksuksi juomaksi. Kaada valmiit juomat pieniin laseihin ja viimeistele säästetyillä kokonaisilla mustikoilla.

 


 

5 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Katsoin tunti sitten suomen master chef jakson jossa kilpailtiin noilla kello viiden teen herkuilla. Kivoja ideoita kuten Sinullakin :-). Tuollaiset pienet suupalat on kyllä kivoja tarjottavia monessakin tilaisuudessa.Täytyy pitää mielessä kun kesä koittaa niin voisi kattaa mökille tuollaisen "tyttöjen" kahvi/teehetkeen. Minulla on siellä juuri tuohon sopiva ruusulautasrakennelma :-).

Tuplaespresso kirjoitti...

Master chefissä? Ai?... Olen ehtinyt katsoa uutta kautta vasta pari ekaa jaksoa. Täytyy varmaan katsoa seuraavatkin :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Hehe, enpä katsokaan vielä... Joudun tyytymään jaksoihin 3, 4 ja 5. Meillä kun ei ole maksullista mtvkatsomoa (vaikka onkin netflix yms), joten näen tuon iltapäiväteejakson numero 6 vasta sitten kun se esitetään virallisesti.

Jael kirjoitti...

Herkkuja täynnä tuo iltapäivän teesi😘

Tuplaespresso kirjoitti...

Tämä oli se suomalaistettu versio afternoon teasta :)