sunnuntai 13. kesäkuuta 2021

Mansikkaleivokset Victoriakakun tapaan


Britannian yksi tunnetuimpia leivonnaisia on Victoria sponge cake, jota tarjoillaan usein iltapäiväteen kanssa. Victoria sponge (Victoria sandwich cake) on kuohkea sokerikakku, joka on halkaistu ja kerrosten välissä on kermavaahtoa ja mansikkahilloa. Yksinkertaista, mutta hyvää. Kakun alkuperän arvellaan olevan kaukana resessanssiajan Espanjassa, mutta brittiversio, silloin vielä ilman kermavaahtoa, lienee kuningatar Victorian ajalta. Nykyisissä resepteissä valmistusta on entisestäänkin helpotettu heittämällä kaikki ainekset kulhoon ja vispaamalla ne kerralla kuohkeaksi taikinaksi. 

Tässä meidän ”vaalikahvipullat” kuntavaalien ääntenlaskua seuratessa. Resepti on puolitettu brittiläisen kakkukuningattaren, Dame Mary Berryn alkuperäisohjeesta.


 

Mansikkaleivokset Victoriakakun tapaan

 

100 g  pehmeää huoneenlämpöistä voita
2  huoneenlämpöistä kananmunaa
100 g  sokeria
130 g  vehnäjauhoa
1 tl  leivinjauhetta
2 rkl  maitoa
1 tl  vaniljauutetta tai vaniljasokeria

mansikkahilloa

tuoreita mansikoita
1 dl  vispikermaa
100 g  täysrasvaista creme fraichea
tomusokeria

 

Voitele vuoka (koko suunnilleen 20x20 cm, minulla 2 kpl 14x14 cm vuokaa) ja peitä pinta leivinpaperilla. Voi liimaa leivinpaperin paikalleen. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen.

Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa seosta sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan kunnes taikina on kuohkeaa. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Kypsennä kakkua noin 30-35 minuuttia uunin alatasolla. Jäähdytä kakku.


Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi, lisää creme fraiche ja sekoita. Mikäli vaahto jää löysäksi, lisää joukkoon tomusokeria ja vatkaa vielä vähän lisää. Leikkaa kakku leivoksen kokoisiksi viipaleiksi. (Toki kakun voi täyttää myös kokonaisena.) Halkaise palat ja levitä alapuolelle ensin ohut kerros mansikkahilloa, sitten hapankermavaahtoa ja lopuksi tuoreita mansikkaviipaleita. Nosta ”kansi” päälle ja viimeistele tomusokerilla.


 

Ei kommentteja: