perjantai 8. syyskuuta 2023

Unelmia leipomassa

Kun selasin vanhoja ruotsalaisia ruokalehtiä, törmäsin eräässä reseptissä ainekseen nimeltä ”drömmar”. Öööö?... unelmia?...??  Kunnes tajusin, että siihen jälkiruokaan ihan oikeasti lisätään unelmia.

Unelmat on vanha pikkuleipäresepti, jonka kohotusaineena on monelle nykykokille tuntematon aine nimeltä hirvensarvensuola. Mummoni käytti sitä leipoessaan jotain tiettyjä pikkuleipiä ja muistelin näiden ”unelmien” olleen ainakin todella mureita, suussa sulavia herkkuja. Nostalgiapuuskassa hain lähiapteekista pikkupussin hirvensarvensuolaa (ammoniumbikarbonaatti (NH₄)₂CO₃ ), jota jauhetta käytetään leipomisen lisäksi myös ainakin entisöintimaalaukseen valmistettavan kaseiinitemperamaalin apuaineena. Ammoniumbikarbonaatti viittaa ammoniakkiin ja siltähän se tuoksuukin. Onkohan tuoksu edes oikea sana kuvaamaan hirvensarvensuolan tymäkkää lemahdusta, sillä tästä ammoniakkiyhdisteestä käytetään myös nimeä hajusuola, joka lienee tuttu ainakin vanhoista elokuvista. Näissä pyörtynyttä henkilöä elvytetään laittamalla hajusuolapullo tämän nenän alle.

Valmiissa pikkuleivissä ei kuitenkaan tuoksu ammoniakki.

Unelmapikkuleipien resepti näkyy eri lähteissä säilyneen kutakuinkin ennallaan vuosikymmenten aikana. Ainoa muutos on siinä, että nykyisin puolet reseptin voista on korvattu neutraalilla ruokaöljyllä. Halkeilleesta lopputuloksesta huolimatta nämä eivät ole "särkyneitä unelmia", vaan valmiiden pikkuleipien pinnan kuuluukin olla halkeillut. Keksipurkista nämä kuitenkin "haihtuivat" yllättävän nopeasti. Unelmat ovat hyviä sellaisenaan, mutta näitä voi halutessaan myös lisämaustaa erilaisilla aromiaineilla, kuten vaniljalla, rommiaromilla, karvasmanteliaromilla tai, kuten näissä, piparminttuaromilla.Voisin kuvitella, että pikkuleipien lopullisen rakenteen johdosta (ei sitkoa) vehnäjauho olisi myös ihan sellaisenaan korvattavissa gluteenittomalla jauholla. Jos joku kokeilee, olisin iloinen kommentista miten onnistui.


 

Unelmat   (piparminttu-unelmat)

(16-18 kpl)

 

50 g               huoneenlämpöistä voita
1 dl                kidesokeria
0,5 tl              hirvensarvensuolaa
0,5 dl             rypsiöljyä
(5-10 tippaa   piparminttuaromia)
2 dl                vehnäjauhoa

 

Laita uuni lämpiämään 160 asteeseen.
Mittaa kulhoon huoneenlämpöinen voi sekä sokeri, jonka joukkoon on sekoitettu hirvensarvensuola. Vatkaa ainekset kuohkeaksi vaahdoksi. (Eri merkkiset aromivalmisteet voivat olla hyvinkin eri vahvuisia, joten ne täytyisi aina testata. Mittaa ruokaöljyyn tarvittava määrä makuaromia ja) vatkaa öljy voivaahtoon. Lopuksi lisää jauhot 2-4 erässä ja sekoita huolella.

Taikina on erittäin murenevaa.

Muotoile taikinasta pitkä pötkö. Jos taikina ei pysy riittävästi kasassa, siihen voi varovasti sekoittaa muutaman tipan vettä. Leikkaa taikinapötkö 16-18 yhtä suureen osaan. Pyörittele kevyesti näistä pallot ja asettele väljästi uunipellille leivinpaperin päälle. Näiden palleroiden paino oli noin 19-20 grammaa. 

Paista uunin keskitasolla noin 18 minuuttia, jolloin pikkuleipien tulisi olla valmiit ja pinnalta epätasaisesti halkeilleet. Jäähdytä unelmat pellillä.

Viimeistä viedään. Näin nopeasti ne unelmat haihtuu....


Ei kommentteja: