sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Kreikkalainen päivällinen käden käänteessä, tietysti airfryerissa

Kreikkalainen salaatti on helppo tehdä ja vielä helpommat on pyöräyttää kreikkalaiset lihapullat karitsan jauhelihasta. Vaikka kuinka tykkää touhuta keittiössä, joskus joku resepti onkin niin nopea, että ruoka on valmista käden käänteessä ilman että mausta tarvitsee tinkiä. Kreikkalaisreseptillä ja airfryerilla lihapullat valmistuivat vartissa eikä muuhunkaan kulunut juuri enempää aikaa. Nyt kun pääsiäinenkin on tulossa, niin karitsan jauhelihaa alkaa varmaan olla myytävänä muuallakin kuin kauppahallin lihakauppiaalla.

 

Kreikkalaiset karitsanlihapyörykät airfryerissa

 

500 g             karitsan jauhelihaa
½ -1              sipuli hienonnettuna
1                    solo valkosipuli raastettuna
1 rkl              tuoretta rosmariinia hienonnettuna
1 ¼ tl            hienoa merisuolaa
½ tl               kuivattua oreganoa
mustapippuria myllystä
 


Sekoita käsin kulhossa kaikki ainekset ja muotoile ne pyöryköiksi. Kypsennä airfryerissa ensin 10 minuuttia 180°C  ja heti perään 4 minuuttia 200°C. Siinä kaikki.
 


 

Horiatiki, kreikkalainen maalaissalaatti

 

1                    kurkku
4                    isoa tomaattia
1                    vihreä paprika
1                    punasipuli
4 rkl               kalamata-oliiveja
 
200 g             fetajuustoa
kuivattua oreganoa
oliiviöljyä

salaatinkastike

1 rkl               valkoviinietikkaa
3 rkl               oliiviöljyä
1 rkl               juoksevaa hunajaa
0,5 tl              hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

 

Kuori kurkku, halkaise neljään lohkoon, poista siemenet ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Lohko tomaatit, poista kannat ja siemenet. Leikkaa vihreä paprika sekä punasipuli pienemmiksi paloiksi. Sekoita nämä kaikki kulhossa yhdessä kalamata-oliivien kanssa. Sekoita salaatinkastike ja valuta se kasvisten päälle. Viimeistele fetajuustopaloilla, oliiviöljyllä ja kuivatulla oreganolla.
 


 

Tsatsiki, kreikkalainen jogurttikastike (pikaversio)

 

2 dl                kreikkalaista jogurttia
½                   kurkku
1                    solo valkosipuli raastettuna
2 tl                 sitruunamehua
2 rkl               tilliä
                      hienoa merisuolaa
                      mustapippuria myllystä
2 rkl               oliiviöljyä

 

Pese kurkku ja raasta karkeaksi raasteeksi. Sekoita keskenään jogurtti, kurkkuraaste, valkosipuli, sitruunamehu, tilli sekä suola ja mustapippuri. Maistele ja lisää mausteita jos se jotain tuntuu kaipaavan. Lopuksi sekoita joukkoon oliiviöljy. (Kuvan tsatsiki näyttää hiukan kellertävältä, koska oliiviöljyn lisäksi sekoitin joukkoon myös lusikallisen karhunlaukkaöljyä.)
 

2 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Tämän reseptin otan kyllä heti käyttöön. Ensinnäkin olemme vasta hankkineet airfryerin ja sillä on kiva kokeilla kaikenlaista. Ja muutenkin tuo ateriakokonaisuus näytti juuri olevan juuri minun mieleen. Pyörykät ja hyvä salaatti; voiko muuta enää toivoa :-).

Tuplaespresso kirjoitti...

Meillä ei ole tehty lihapullia enää paistinpannulla sen koommin kun keittiöön ilmestyi airfryer. Ja aika moni muukin liha- ja kalaruoka on päätynyt airiin kypsennettäväksi.