lauantai 16. maaliskuuta 2024

Donitsit airfryerissa

Noniin, enää ei tarvitse kärsiä öljykattilan roiskeista, vaan donitsitkin voi kätevästi kypsentää airfryerissa ja lopputulos on todella... täydellinen(?)... siis tosi hyvä. Itse en erityisesti tykkää kakkutaikinadonitseista, vaan enemmän tällaisista kardemummaisista ”pullataikinaan” leivotuista, ja tämä kokeilu ylitti kaikki odotukset. Jotta donitsista tulisi täydellisen kuohkea, taikinan tulee olla mahdollisimman pehmeä, sellainen joka on juuri ja juuri leivottavissa. Liian tiukasta taikinasta tulee kuivia känttyjä. Minultakin oli usko loppua josko taikina on leipomiskelpoinen, mutta onneksi en lisännyt taikinaan yhtään enempää jauhoja mitä reseptissä on. Siispä airfryer esille ja donitsipuuhiin. Tällä ohjeella ja muottikoolla tulee 16 pienehköä donitsia + reiät.

 

Airfryer donitsit 

(ja passionpyreellä maustettu kuorrute)

 

300 g             vehnäjauhoa
0,5 dl             sokeria
2 tl                 vaniljasokeria
0,5 tl              kardemummaa
0,5 tl              suolaa
1 rkl (8 g)      kuivahiivaa

1                    kananmuna (koko L)

1,25 dl           maitoa
50 g               voisulaa

50 g               voisulaa donitsien voiteluun ennen paistoa

* kuorrute

150 g             tomusokeria
ripaus            hienoa merisuolaa
3 rkl              passionpyreetä
2 rkl              voisulaa
                      maitoa

 

Sekoita kuivat aineet huolella keskenään, asenna yleiskoneeseen taikinakoukku, kaada seos yleiskoneen kulhoon ja käynnistä kone. Vatkaa kevyesti keskenään kananmuna, kädenlämpöinen maito ja haalea voisula. Kaada seos kuivien ainesten joukkoon samalla kun taikinakoukku pyörii, Vaivaa donitsitaikinaa keskinopeudella noin 12 minuuttia. Lopulta taikina on valmista, todella pehmeää, mutta ei enää tartu sormiin. Ota taikina ulos kulhosta ja kääntele siitä tasainen pallo. Voitele ruokaöljyllä iso kulho ja siirrä taikina sinne. Peitä tuorekelmulla ja laita taikina vedottomaan, lämpimään paikkaan kohoamaan 1,5 tunnin ajaksi, jolloin taikinan pitäisi olla kohonnut kaksinkertaiseksi.

Ripottele työtasolle vehnäjauhoa ja ota myös pieneen astiaan hiukan vehnäjauhoa, jossa voit jauhottaa rengasmuotit ettei niihin tartu taikinaa. Nämä donitsit leikkasin pienehköllä Ø 6 cm rengasmuotilla ja reikiin käytin Ø 2 cm muottia.

Kippaa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle ja ripottele hiukan jauhoa myös taikinan pinnalle. Levitä taikina ensin varovasti käsin litteäksi, noin tuuman paksuiseksi levyksi. Jatka sitten kaulimella ja tasoita taikina 1 – 1,5 cm paksuiseksi levyksi. 

Ota taikinasta muotilla kiekkoja ja laita ne leivinpaperoidulle uunipellille odottamaan paistoa. Taputtele loppu taikina tiiviiksi palloksi ja kääri se mahdollisimman tiukkaan kelmuun 20 - 25 minuutiksi, jolloin taikinaa on mahdollista käyttää vielä toiseenkin taikinalevyyn. Leikkaa sitten taikinakiekkoihin reiät pienemmällä muotilla.

Valmista kuorrute. Mittaa tomusokeri kulhoon ja lisää ripaus suolaa, passionpyree sekä voisula ja sekoita. Lisää seokseen maitoa sen verran, että valmiissa kuorrutteessa on suunnilleen sama viskositeetti kuin piimässä.

Kun ensimmäiset donitsit ovat saaneet kohota 10 - 15 minuuttia, esilämmitä airfryeria 180 asteessa noin 5 minuuttia ja voitele airfryerin korin pohja ruokaöljyllä ettei taikina tartu. Paistossa ei pidä käyttää mitään papereita.

Nosta yhteen paistoon kerrallaan neljä donitsia. Voitele ensin donitsin pohja voisulalla ja kun kaikki donitsit ovat korissa, voitele myös pinta. Kypsennä 180 asteessa 5 - 7 minuuttia riippuen siitä miten suuria donitseja olet tehnyt. Nämä paistuivat 5 minuuttia. Dippaa valmiit, lämpimät donitsit kuorrutteeseen ja nosta ne ritilälle kuivahtamaan. Jatka kunnes kaikki donitsit on paistettu.

Ota sitten loppu taikina pois kääreestään ja tee siitä donitseja samalla tavoin. Mitä tuosta taikinasta sitten lopulta enää jää, pyörittele se pötköksi, leikkaa suunnilleen donitsin reiän kokoisia paloja ja pyörittele ne palloiksi. Kaikki donitsinreiät paistetaan erikseen kun kaikki muu on valmista.

Voitele donitsinreiät voilla tai ruokaöljyllä ja aseta ne airfryerin koriin hiukan erilleen toisistaan. Kypsennä noin 3-5 minuuttia riippuen taikinapallojen koosta. Valmiit pallot voitelin lopuksi kevyesti voilla ja pyörittelin kaneli-sokeriseoksessa.

Donitsit ovat parhaimmillaan hetikohta paiston jälkeen kun kuorrute on vähän kuivahtanut.

 

Ei kommentteja: