torstai 14. syyskuuta 2023

Leivo itse tortillat


Tortilloja ja muita texmex-tuotteita on nykyisin joka kaupan valikoimissa. Mutta jospa välillä tekisikin ne tortillat ihan itse? Se ei ole ollenkaan vaikeaa. Tortillapärssikään ei ole välttämätön, vaan kaulimella tai piirakkapulikalla pärjää ihan yhtä hyvin. Omatekoisiin tortilloihin voi lisätä myös makua, kuten näissä resepteissä. Perustortillan lisäksi tässä on resepti pinaattitortillaan sekä ruistortillaan.

 

Vehnätortillat

0,75 dl           maitoa

0.75 dl           vettä
2 tl                 oliiviöljyä
1 tl                 suolaa
(1 tl                leivinjauhetta)
3,5 dl             vehnäjauhoja
hiukan jauhoja kaulimiseen

 

Leivinjauhe ei ole tässä ihan välttämätön, mutta se tekee tortillat kuohkeammiksi ja pehmeämmiksi. Vehnätortillassa maidon voi halutessaan korvata vedellä.

Taikinan voi vaivata käsin tai tehdä koneella. Koneella se on hiukan nopeampaa. Sekoita keskenään nesteet erikseen ja kuiva-aineet erikseen. Kaada kuiva-aineet monitoimikoneen kulhoon, käynnistä vatkaus ja lisää nestettä tasaisesti kunnes taikinasta on muodostunut pehmeä, mutta kiinteä ja kaulimiskelpoinen pallo. Nesteen ja jauhojen keskinäistä määrää voi joutua hiukan säätämään riippuen jauhojen laadusta. Alusta taikinaa koneella parin minuutin ajan, käsin vaivaamalla viitisen minuuttia.

Laita taikina puhtaaseen kulhoon, peitä muovikelmulla ja jätä lepäämään 20-30 minuutiksi. Muodosta taikinasta 6 palloa ja kääri niistä jokainen erikseen muoviin. Tortillat voi paistaa tästä noin 15 minuutin kuluttua, mutta taikinapallot voivat odotella kelmun sisällä pidempäänkin.

Ripottele hiukan jauhoja työtasolle ja kauli taikinapallot mahdollisimman ohuiksi letuiksi, lado ne lautaselle kelmujen väliin ja pidä kelmun alla paistamiseen asti. Kypsennä tortillat paistinpannulla keskilämmöllä noin puoli minuuttia kummaltakin puolelta. Pidä valmiit tortillat peitettynä tarjoiluun asti etteivät ne jäähdy ja kuivu liikaa.


 

 

Vihreät tortillat

1 dl                maitoa

100 g             nokkosia / pinaattia / rucolaa
1 rkl               oliiviöljyä
0,5 - 1 dl        vettä
1 tl                 suolaa
(1 tl                leivinjauhetta)
4 dl                vehnäjauhoja
hiukan jauhoja kaulimiseen
 

Kuumenna kattilassa maito ja lisää siihen nokkoset. Kun nokkoset ovat pehmenneet, lisää öljy ja soseuta seos sauvasekoittimella. Kaada kuiva-aineet monitoimikoneen kulhoon, käynnistä vatkaus, kaada joukkoon soseutetut nokkoset ja sen jälkeen lisää vettä tasaisesti kunnes taikinasta on muodostunut pehmeä, mutta kiinteä ja kaulimiskelpoinen pallo. Nesteen ja jauhojen keskinäistä määrää voi joutua hiukan säätämään. Alusta taikinaa koneella parin minuutin ajan, käsin vaivaamalla viitisen minuuttia.

Laita taikina puhtaaseen kulhoon, peitä muovikelmulla ja jätä lepäämään 20-30 minuutiksi. Muodosta taikinasta 6 palloa ja kääri niistä jokainen erikseen muoviin. Tortillat voi paistaa tästä noin 15 minuutin kuluttua, mutta taikinapallot voivat odotella kelmun sisällä pidempäänkin.

Ripottele hiukan jauhoja työtasolle ja kauli taikinapallot mahdollisimman ohuiksi letuiksi, lado ne lautaselle kelmujen väliin ja pidä kelmun alla paistamiseen asti. Kypsennä tortillat paistinpannulla keskilämmöllä noin puoli minuuttia kummaltakin puolelta. Pidä valmiit tortillat peitettynä tarjoiluun asti etteivät ne jäähdy ja kuivu liikaa.

 

 Ruistortillat

Valmista ensin paahdettu voi

200 g             voita

paksupohjainen teräskattila
lämpömittari
(roiskesuoja)

 

Leikkaa voikimpale pienemmiksi kuutioiksi ja laita kattilaan. Laita lämpömittarin anturi kattilaan ja kuumenna matalalla lämmöllä kunnes voi on kokonaan sulanut. Sekoittele nuolijalla aika ajoin. Voi sisältää jopa yli 15 % vettä ja kun voin lämpötila alkaa lähestyä sataa (100) astetta, kiehuminen voimistuu ja veden haihtuessa kattilan sisältö alkaa pulputtaa voimakkaasti. Kattilan päälle kannattaa hetkeksi laittaa roiskesuoja, jos sellainen tiheä metalliverkko sattuu kuulumaan keittiövarustuksiin.

Samalla kun vesi haihtuu, voin proteiinit alkavat erottua rasvasta. Proteiinit ruskistuvat vähä vähältä. Kattilassa alkaa tapahtua kuohumista ja seosta voi varovasti sekoitella nuolijalla etteivät proteiinimurut pala ja tartu kattilan pohjaan. Tässä vaiheessa lämpöä voi nostaa hiukan, mutta koko ajan pitää tarkkailla kattilan sisältöä. Kun lämpömittari näyttää 160 astetta, kattila täytyy ottaa pois liedeltä. Voi jatkaa kuumenemista vielä muutamalla asteella, mutta nyt ei ole enää pelkoa pohjaanpalamisesta. Voi on nyt kauniin kullanruskeaa ja proteiinimurut kattilan pohjalla syvän tummanruskeita. Koko prosessiin ei kulu aikaa juuri 15 minuuttia kauempaa. Kun voi on hetken jäähtynyt ja viimeisetkin kuohut tasaantuneet, kaada kirkas paahdettu voi toiseen astiaan jäähtymään. Kattilan pohjalle jäävät ruskistuneet maitoproteiinimurut käytetään antamaan makua tortillataikinaan. Paahdettua voita voit käyttää kaikkeen samaan mihin voita muutenkin paitsi että paahdettu voi on paljon aromaattisempaa.

ruistortillataikina

e.m. paahdetusta voista kaikki ruskistuneet proteiinit kattilan pohjalta

0,75 dl           vettä
0,75 dl           maitoa
1 rkl               voita
1 rkl               siirappia

0,5 tl              leivinjauhetta

1 tl                 suolaa
1,5 dl             ruisjauhoa
0,5 dl             mämmimaltaita
2 dl                vehnäjauhoa

hiukan jauhoja kaulimiseen

Sekoita keskenään nesteet erikseen ja kuiva-aineet erikseen. Lämmitä nesteitä sen verran että voi ja siirappi sulavat. Kaada kuiva-aineet monitoimikoneen kulhoon, käynnistä vatkaus ja lisää nestettä tasaisesti kunnes taikinasta on muodostunut pehmeä, mutta kiinteä ja kaulimiskelpoinen pallo. Nesteen ja jauhojen keskinäistä määrää voi joutua hiukan. Kaikkea nestettä ei välttämättä tarvita. Alusta taikinaa koneella parin minuutin ajan, käsin vaivaamalla viitisen minuuttia.

Laita taikina puhtaaseen kulhoon, peitä muovikelmulla ja jätä lepäämään 20-30 minuutiksi. Punnitse taikina, jaa se kahdeksaan samankokoiseen osaan ja kääri niistä jokainen erikseen muoviin. Tortillat voi paistaa tästä noin 15 minuutin kuluttua, mutta taikinapallot voivat odotella kelmun sisällä pidempäänkin.

Ripottele hiukan jauhoja työtasolle ja kauli taikinapallot mahdollisimman ohuiksi (tai läiskäise ne kahden muovikalvon välissä lituskoiksi tortillaprässillä jos sellainen on käytettävissä). Sitä mukaa kun olet kaulinut taikinapallot, kypsennä tortillat tummapilkullisiksi kuivalla paistinpannulla keskilämmöllä noin 30-60 sekuntia kummaltakin puolelta. Pidä valmiit tortillat peitettynä tarjoiluun asti etteivät ne jäähdy ja kuivu liikaa.

Ruistortilla on kuin tehty savusilakalle ja paahdetusta voista valmistetulle munavoille. 

 

2 kommenttia:

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Vissiin venhäjauhotaikinan kanssa prässi ei olekaan kovin tehokas, toimii maissijauhon kanssa, kun taikinaan tulee erilainen rakenne.

Tuplaespresso kirjoitti...

Maissijauhon kanssa prässi toimii oikein hyvin. Iso ongelma on siinä että kunnollisia masa harina maissijauhoja on vaan tosi vaikea löytää, mutta joo, vehnäjauho käyttäytyy hiukan eri tavalla. Kyllä tuo valurautahärveli vehnätortillankin litistää, mutta joskus olen tehnyt niin että kun kaksi tortillaa on litistetty, niin laitan ne kerran vielä yhdessä (muovikalvo, tortilla, muovikalvo, tortilla, muovikalvo) puristuksiin. Vehnäjauhoon kaulin toimii silti paremmin ;)