lauantai 2. syyskuuta 2023

Viisi parasta kukkakaalireseptiä joista yksikään ei ole laatikkoruoka

Kukkakaalipihvit, -pyree ja karitsanlihapyörykät  

Sienigratinoitu kokonainen kukkakaali  
Kukkakaalitto ja kanacurry  
Mausteinen kookos-maapähkinä-kukkakaalisosekeitto  
Chilikukkakaalit airfryerissa  


 

Kun kokkaat kukkakaalia, yritä valita ostoskoriisi mahdollisimman napakka yksilö. Se ei ole yhtään kalliimpi kuin ne pehmeiksi nuupahtaneet kukkikset samassa laarissa. Suojuslehtiäkin voi käyttää ruoaksi, kuten keittoihin, vaikka useimmat napsivatkin ne pois kukkakaalista ennen punnitusta. 

 


 

Kukkakaalipihvit, -pyree  ja karitsanlihapyörykät

 

1 kpl              noin 500 g kukkakaali
suolaa
mustapippuria myllystä
1 rkl              creme fraichea
1 rkl              oliiviöljyä
1 rkl              voita

 

Huuhtele kukkakaali ja irrota vihreät suojuslehdet. Jos suojuslehdet ovat kelvollisia, nekin voi käyttää kukkakaalipyreen joukkoon.
 
Halkaise kukkakaali keskeltä ja leikkaa kummastakin puolikkaasta noin 1,5 - 2 cm paksu ”pihvi”. Kuumenna kattilasssa kiehuvaksi miedosti suolattua vettä, esikeitä ”pihvejä” noin  5 minuuttia ja nosta sitten valumaan. Pilko loppu kukkakaali pienemmiksi paloiksi ja laita ne odottamaan kunnes lihapyörykät ovat lähes valmiita.

Kun lihapyörykät on paistettu, ota kukkakaali uudelleen käsittelyyn. Keitä kukkakaalinpalat pehmeiksi miedosti suolatussa vedessä, soseuta ne ja sekoita joukkoon creme fraiche. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria.

Kuumenna pannulla oliiviöljy, lisää voi ja odota kunnes se sulaa. Laita pannulle kukkakaali”pihvit” ja paista ne molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 


400 g             karitsan jauhelihaa

1                    pieni sipuli
1 rkl              voita
1 dl                kermaa
0,5 dl             korppujauhoa
1 rkl              tuoreita timjaminlehtiä
1 rkl              tuoreita lehtipersiljan lehtiä hienonnettuna
1 tl                tuoreita rosmariininlehtiä hienonnettuna
1                    kananmuna
1 tl                suolaa
¼ tl               rouhittua mustapippuria

 

Kuori sipuli, leikkaa se pieniksi kuutioiksi, kuullota kuutiot voissa ja annan hiukan jäähtyä. Sekoita korppujauhot kermaan ja anna turvota vartin verran ennen käyttöä. Sekoita yrtit, suola ja pippuri kananmunan joukkoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään  tasaiseksi massaksi ja pyöritä 20 pientä lihapullaa. Ruskista pyörykät paistinpannulla ilman rasvaa. Karitsan jauhelihassa on itsessään sen verran rasvaa, että se ei todellakaan tarvitse sitä lisää. Nosta paistinpannu pois lämmöltä, laita kansi päälle ja anna lihapyöryköiden hautua kannen alla vielä 5-10 minuuttia eli sen aikaa kun valmistat kukkakaalilisukkeet.
 

Minisalaatti yrteistä ja granaattiomenasta

 
puolikkaan granaattiomenan siemenet
pieni kourallinen saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna
ripaus raastettua sitruunankuorta
1 rkl              hienonnettua tuoretta timjamia
2 rkl              hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
1 rkl              oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää annosten päälle.


 * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Juustoisella sienimuhennoksella gratinoitu kukkakaali on todellista herkkuruokaa. Yhdestä isohkosta kukkakaalista tulee kahdelle reilun kokoinen kasvisateria ja jos kukkiksen seuraksi paistaa pihvit tai kalafileet, siitä riittää neljälle. Tarjoile vaikkapa paistetun kuhafileen, vuohenjuuston ja uunikuivattujen kirsikkatomaattien kanssa.


 

Sienigratinoitu kokonainen kukkakaali

 

10 g               kuivattuja sieniä
2 dl                vettä
250 g             pannulla esikäsiteltyjä sieniä
1 isohko        (800 g) kukkakaali
1                    sipuli
2 rkl              voita
2 rkl              vehnäjauhoa
3 oksaa          tuoretta timjamia
1,5 dl             maitoa
100 g             mozzarella juustoraastetta
mustapippuria
suolaa
 

 

Murskaa ensin kuivatut sienet ja laita ne likoamaan veteen pariksi tunniksi. Kun sienimurska on pehmennyt, valuta sienet siivilässä ja säästä liotusvesi, sillä sitä tarvitaan muhennokseen.

Esikypsennä kukkakaali kokonaisena melkein kypsäksi miedosti suolatussa vedessä. Nosta kukkakaali valumaan lautaselle talouspaperin päälle.

Kuori ja pilko sipuli. Leikkaa esikäsitellyt sienet ihan pieniksi muruiksi. Sulata voi kasarissa ja kuullota sipuli voissa miedolla lämmöllä pehmeäksi. Lisää kaikki sienet ja ruskista niitä hetken aikaa. Lisää vehnäjauhot ja sekoittele ne sipuli-sieniseoksen joukkoon. Varo ettei jauhot pala. Lisää sienten liotusvesi sekä oksistaan riivityt timjaminlehdet ja sekoita tasaiseksi. Keittele muhennosta noin 5 minuuttia, lisää maito hyvin sekoittaen ja keitä vielä toiset 5 minuuttia kunnes jauhot ovat kypsät. Ota kasari pois lämmöltä ja sekoita juustoraaste muhennoksen joukkoon. Maista muhennosta ja mausta se mustapippurilla sekä tarvittaessa myös suolalla.

Laita keitetty kukkakaali uunivuokaan leivinpaperille ja kaada sienimuhennos sen päälle. Gratinoi uunissa 225 asteessa noin 12 minuuttia. Lisäksi paistettua kuhafileetä.


 * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Riisi/risotto, ohra/ohratto, samalla logiikalla kukkakaalista tulee kukkakaalitto…

Olipa tämän lisäkkeen nimi mikä tahansa, kypsennetty kukkakaalimuru täydentää erinomaisesti kanacurrya.


 

Kukkakaalitto ja kanacurry

 

2 rkl              oliiviöljyä
1                    iso sipuli
pätkä             tuoretta inkivääriä
2                    valkosipulinkynttä
1 rkl              currya
1,5 tl             garam masalaa
1 tl                suolaa
2                    broilerin rintafileetä
4 dl                makeuttamatonta mantelimaitoa
1 dl                cashewpähkinöitä
kourallinen   tuoretta korianteria
1                    kukkakaali
1 rkl              oliiviöljyä
0,5 dl             mantelimaitoa
pari hyppysellistä suolaa

 

Kuori ja paloittele sipuli ihan pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja pilko ne hienoksi. Kuori inkivääri ja leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi. Kuumenna syvällä paistinpannulla oliiviöljy ja kaada siihen sipuli, valkosipuli, inkivääri, curry, garam masala sekä suola. Sekoittele matalahkolla lämmöllä hetken aikaa kunnes sipulit ovat hiukan pehmenneet. Lisää broileri parin sentin kuutioina ja kypsennä lähes kypsäksi. Lisää mantelimaito, ¾ dl cashewpähkinöitä sekä 1 dl tehosekoittimessa hienonnettuja kukkakaalin kukintoja ja anna kanacurryn hautua noin 15 minuuttia.

Hienonna loputkin kukkakaalin kukinnoista tehosekoittimessa ihan pieniksi muruiksi. Kuumenna kattilassa 1 rkl oliiviöljyä ja lisää siihen 1 dl kukkakaalimurua. Sekoittele kunnes kukkakaali on hiukan pehmennyt ja lisää sen jälkeen 0,5 dl mantelimaitoa. Keitä seosta matalalla lämmöllä parin minuutin ajan. Lisää loput kukkakaalinmurut sekä suola, sekoita hyvin ja anna kukkakaaliton kypsyä kannen alla noin 5 minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja anna kukkakaaliton jälkikypsyä kunnes kanacurry on valmista.

Lisää kanacurryyn lopuksi hienonnettua korianteria ja sekoita. Lusikoi lautasille kukkakaalittoa, sen päälle kanacurrya ja lopuksi rouhittuja cashewpähkinöitä sekä vielä pinnalle hiukan tuoretta korianteria.


 * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Syksyn tullen kuuma keitto lämmittää mukavasti. Kukkakaalin voi käyttää ruokaan kokonaan, siis myös vihreät suojuslehdet, kukkakaali kypsyy nopeasti ja siihen sopii monenlaiset mausteet. Eikä haittaa, vaikka itse kukkakaalin maku vähän peittyisikin. Kookosmaito pehmentää runsasta mausteisuutta ja jos tuntuu siltä, että tällainen keitto jäisi kaipailemaan jotain lihaisampaa elementtiä, pinnalle voi halutessaan murentaa vaikka rapeaksi paahdettua pekonia.


 

Mausteinen kookos-maapähkinä-kukkakaalisosekeitto

 

1                    kukkakaali (suojuslehtineen)
400 g             tölkki kookosmaitoa
5 dl                kanalientä
2 rkl              maapähkinävoita
1 dl                päärynä- tai omenasosetta
1 tl                suolaa
1 tl                curryjauhetta
1 tl                jauhettua korianteria
1 tl                juustokuminaa
1 tl                kanelia
1 tl                inkivääriä
1 tl                oikein hienoksi jauhettua kardemummaa
1 rkl              sitruunamehua
3-5 dl            kiehuvaa vettä
viimeistely:
tuoretta korianteria hienonnettuna
kurpitsansiemeniä

 

Leikkaa kukkakaali pieniksi paloiksi ja laita se isoon kattilaan yhdessä kookosmaidon, kanaliemen, maapähkinävoin ja hedelmäsoseen kanssa. Kuumenna kunnes neste kiehuu. Lisää suola sekä mausteet, sekoita huolella ja keitä kunnes kukkakaali on täysin pehmeää ja soseutettavissa. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää valmiiseen keittoon sitruunamehu ja sekoita. Keitto on nyt melko paksua, joten sitä pitää hiukan ohentaa. Lisää keittoon sopiva määrä (3-5 dl) kiehuvaa vettä, sekoita huolella ja tarkista mausteiden riittävyys. Kuumenna kattilassa koko keitto vielä kerran kiehuvaksi. Ripottele keiton päälle lautasille vielä tuoretta korianteria ja kurpitsansiemeniä.


 * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Air fryerissa paahdettuja kukkiksia voisi syödä vaikka joka päivä. Kun tekee tämän reseptin chilikukkakaalit, kannattaa kiehauttaa ainakin tuplamäärä kukintoja ja jemmata loput jääkaappiin. Esikypsennetyt kukinnot on sitten helpot viimeistellä öljyn ja mausteiden kautta air fryerissa omalle lautaselle, kun kaikki on jo odottamassa käden ulottuvilla.


 

Chilikukkakaalit airfryerissa

 

noin 500-600 g  tuore kukkakaali

1 tl                karkeaa merisuolaa

2                   kokonaista neilikkaa
2 tl                korianterinsiemeniä
2 tl                juustokuminansiemeniä
0,5 tl             kokonaisia mustapippureita
¼ tl               chilihiutaleita
0,5 tl             kurkumaa
0,5 tl             savupaprikaa
2 tl                ruokokidesokeria
2 rkl              riisijauhoa

0,5 dl             oliiviöljyä

4 rkl              majoneesia

1                    valkosipulinkynsi
3 rkl              vettä

punaista ja vihreää chiliä ohuina viipaleina

tuoretta lehtipersiljaa hienonnettuna
 

Leikkaa kukkakaalin kukinnot hiukan pienemmiksi paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa miedosti suolattua vettä ja kun vesi kiehuu, lisää sinne huoneenlämpöiset kukkakaalin kukinnot. Ryöppää kukintoja 1,5 minuuttia, minkä jälkeen kaada ne siivilään ja siivilästä jääveteen jäähtymään. Valuta jäähtyneet kukinnot, kuivaa ne huolella ja laita jääkaappiin jäähtymään vielä muutamaksi tunniksi. Tämä käsittely parantaa kukkakaalin rakennetta.

Valmista maustesekoitus. Mittaa kaikki mausteet kutterin kannuun ja surauta hienoksi jauheeksi.

Laita valkosipulinkynnet mortteliin veden kanssa ja survo kynnet murskaksi. Siivilöi valkosipulimurska pois ja käytä vain vesi. Mausta majoneesi valkosipulivedellä ja sekoita.

(Leikkaa erikseen chiliviipaleet ja lehtipersiljasilppu.)

Laita kukkakaalit isoon kulhoon ja pyörittele ne oliiviöljyssä. Lisää muutama ruokalusikallinen maustesekoitusta ja kääntele kukintoja niin että ne ovat kauttaaltaan mausteiden peitossa.

Esilämmitä airfryeria 180 asteessa noin 10 minuuttia. Asettele kukkakaalit airfryerin koriin yhteen kerrokseen (frittaa sitten niin monta erää kuin tarvitsee) ja kypsennä ensin 7 minuuttia, minkä jälkeen ravista koria ja frittaa vielä 3-4 minuuttia. Kaada valmiit kasvikset kulhoon ja jatka seuraavalla erällä. Kun kaikki kukkakaalit on valmiit, lisää valkosipulimajoneesi ja sekoita.

Tarjoile liharuoan lisukkeena tai vaikka ihan sellaisenaan chilin ja lehtipersiljan kanssa.

 


Ei kommentteja: