tiistai 5. syyskuuta 2023

Hyvä pesto maustaa koko aterian

 

Kun on aika valmistautua muuttoon maalta takaisin kaupunkiin, on hyvä hetki käyttää yrttimaasta ne viimeiset jäljellä vielä olevat yrtit. Tämä pestopastaresepti on siihen erinomainen konsti. Juuri nyt sesongissa oleva kesäkurpitsakin kuuluu osana tähän herkulliseen pestoruokaan. Jääkaapista erilaiset kovat juustot saadaan näin hyötykäyttöön samoin kuin vajaat suolapähkinäpussit. Maukas pesto on tämän ruoan tärkein elementti. Se nostaa pastan ja pyörykät suorastaan sille kuuluisalle huippukokkien ”nextille levelille” eikä ollenkaan maistu siltä että tämä olisi vain koottu erilaisista keräilyeristä. Tässä pestossa on pidempi ainesluettelo mitä useimmissa resepteissä, mistä syystä lopputuloksesta tulikin erityisen maukas ja tasapainoinen. Itse asiassa, jos on kerrankin itse tehnyt edes ihan peruspestoa, ei enää tikullakaan koske kaupan valmispestoihin.
 


 

Pesto

 

noin 5 dl        yrttejä ilman varsia (lehtipersilja, minttu, basilika, korianteri)
0,8 dl             oliiviöljyä
35 g               kapriksia valutettuna (=pieni purkki)
50 g               suolapaahdettuja pähkinöitä (pistaasi, cashew, maapähkinä)
1                    mieto punainen chili pätkittynä
2,5 dl             karkeasti raastettua kovaa juustoa (parmesaani, manchego, pecorino)
3                    valkosipulin kynttä
1                    sitruunan raastettu kuori
¼                   sitruunan mehu
½ tl                jauhettua korianteria
ripaus             hienoa merisuolaa
2 tl                 juoksevaa hunajaa
 


Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja pyöräytä niistä tasainen pestokastike. Peston maku vaihtelee käyttämiesi yrttien, pähkinälajikkeen ja juuston mukaan, ja siksi on tärkeää muistaa maistaa. Jos pestosta tuntuu puuttuvan jotain, lisää makua tarvittaessa ja sekoita uudelleen. Pääasia että itse tykkäät mausta.
 

Viikonloppukoira norkoili makupaloja ja yrteistä piti eniten basilikasta sekä korianterista.

 

Pestopossupyörykät

 

600 g             porsaan jauhelihaa
1                    sipuli hienonnettuna
40 g               pankoa
1                    kananmuna
1 1/3 tl          hienoa merisuolaa
puolikas annosta edellä tehtyä pestoa

 

Yhdistä kaikki ainekset, sekoita ne käsin kulhossa ja muotoile niistä pullia. Älä purista niitä liian tiukoiksi palloiksi. Voit kypsentää ne perinteiseen tapaan pannulla voin ja öljyn sekoituksessa tai sitten airfryerilla ihan vaan sellaisenaan 200°C ja 10-12 minuuttia/satsi. Tästä määrästä tuli airfryerissa kaksi paistoerää ilmavasti aseteltuna.
 


 

Pasta (neljälle)

 

12 nyyttiä      tagliatellea
2                    kesäkurpitsaa
tilkka             oliiviöljyä
se toinen puolikas edellä valmistetusta pestosta
 


Tee ensin kesäkurpitsoista suikaleita. Halkaise kesäkurpitsat ja viillä puolikkaat leikkauspinnan puolelta pitkittäin noin sentin välein siten, että viilto ulottuu kuoreen asti, mutta ei sen läpi. Leikkaa sitten mandoliinin avulla kesäkurpitsasta parin millin paksuisia, tagliatellen näköisiä suikaleita.

Keitä tagliatellea suolalla maustetussa vedessä ja kun pastan keittoaikaa on jäljellä 3 minuuttia, lisää kesäkurpitsasuikaleet. Kun pasta on kypsää, sekoita kattilan sisältö huolella niin että kesäkurpitsasuikaleet sekoittuvat joukkoon. Valuta pasta ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää pastaan hiukan oliiviöljyä ja sekoita, minkä jälkeen lisää joukkoon loput edellä tehdystä pestoannoksesta. Jaa pasta lautasille, raasta pinnalle parmesaania ja nosta myös pyörykät lautasille. Vajaa pussillinen pakasteherneitä kävi mikron kautta ja viimeisteli annokset.

 


 

Ei kommentteja: