tiistai 7. maaliskuuta 2023

Palmer House Brownie ja naistenpäivä


Hyvää naistenpäivää! Kaikki naiset rakastavat suklaata, eikös? Jos ei, nainen valehtelee tai on dieetillä. Ja jos ei vielä ole dieetillä, niin ainakin tämän brownien jälkeen...

Tiesitkö, että brownie keksittiin Chicagossa 1800-luvun lopulla? Ensimmäinen tunnettu maininta browniesta on Sears-Roebuck-Co’n postimyyntiluettelossa vuodelta 1898. Postimyyntiluettelo? 1800-luvulla? Kyllä vain, siinä oli silloin jo kymmeniätuhansia myyntiartikkeleja, 786 sivua kaikkea mahdollista, joista kaikista tämä yritys vakuutti tarjoavansa vain parasta laatua ja edullisinta hintaa. Luettelon brownie lienee tarkoittanut Palmer House hotellin suklaaleivonnaista, joka kehitettiin vuoden 1893 Chicagon maailmannäyttelyä varten. Leidit kun vaativat jotain ihanaa piknikherkkua, jonka voi syödä eväsretkellä vaikka sormin. Browniesta tulikin välittömästi sellainen menestystuote, että se on hotellin valikoimissa edelleen, vielä näin 130 vuoden kuluttua.

Hotelli Palmer House on myös julkaissut tämän browniereseptin. Sen reseptin mukaan tämä naistenpäivän leivoskin on valmistettu, tosin puolikkaana annoksena. Siitä puolikkaastakin kun sai leikatuksi 12 vähintään riittävän kokoista palaa. Vaikka reseptissä ei määritellä suklaan laatua kuin viitteellisesti "semi sweet", tähän kannattaa valita mahdollisimman laadukas leivontasuklaa, sama juttu aprikoosihillon kanssa.

Palmer House Brownie on herkullinen yhdistelmä suklaata, aprikoosihilloa ja saksanpähkinää. - Hetkinen, mitäs siinä maailmankuulussa Sachertortussa olikaan, aivan oikein, suklaata ja aprikoosihilloa. - Ja kun nykyisin aina muistetaan huomauttaa, miten kaikessa tulee olla se ”crunchy element” eli rapea elementti, niin tässä se on saksanpähkinä. Siis aivan täydellinen yhdistelmä. Ei mikään ihme, että tämä brownie yhä jatkaa voittokulkuaan.


 

Palmer House brownie


400 g             hyvää suklaata (meillä Fazerin tumma 44% leivontasuklaa)
450 g             voita
350 g             erikoishienoa sokeria
90 g               vehnäjauhoa
vaniljauutetta (oman maun mukaan)
8                    kananmunaa
350 g             kevyesti rouhittuja saksanpähkinöitä
aprikoosihilloa ja liivatetta

 

Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen ja vuoraa n 22,5 x 30 cm vuoka leivinpaperilla. (Puolikas annos mahtuu hyvin Ikean lasiseen 27 x 18 cm uunivuokaan.)

Sulata voi ja suklaa vesihauteessa. Sekoita sokeri sekä jauhot yhdessä kulhossa. Yhdistä suklaa- sekä jauhoseokset ja sekoita 4-5 minuutin ajan. Lisää vaniljauute sekä munat ja jatka sekoittamista.

 


Kaada taikina vuokaan ja ripottele saksanpähkinät taikinan pinnalle. Painele hiukan kämmenellä, että ne uppoavat taikinaan paremmin. Paista brownieta 30-40 minuuttia.

Brownie on valmis kun sen reunat ovat hiukan rapeutuneet ja se on kohonnut puolisen senttiä.

 


(Palmer House opastaa käyttämään glaseeraukseen mitä tahansa aprikoosihilloa, vaan tässä kaupan oma merkki, kun ei muutakaan ollut tarjolla, jätti aprikoosin maun aika vaatimattomaksi, suorastaan olemattomaksi, mutta tekihän se toki brownien pintaan ihan kivan kiillon.) Mittaa 100 g aprikoosihilloa kulhoon. Laita liivate kylmään veteen likoamaan muutamaksi minuutiksi. Kun liivate on pehmennyt, kuumenna puoli desilitraa vettä, liuota liivate siihen ja sekoita aprikoosihilloon. Sivele näin valmistettu glaseeraus lämpimän leivonnaisen pinnalle. Jäähdytä brownie ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Muutenkin se kannattaa säilyttää jääkaapissa.

Leipurin luontaisetu on tietenkin ihanan tahmean brownien reunojen siistiminen :) 


4 kommenttia:

kati kirjoitti...

Menee varmasti kokeiluun - sopinee myös miehille ja lapsille 😄

Tuplaespresso kirjoitti...

Luulisin että sopii ;) Mutta mahtaako sulle enää sitten jäädä muuta kuin ne reunojen siistimiset ...

Jael kirjoitti...

On kyllå herkullisen näköiset browniet🍫

Tuplaespresso kirjoitti...

Herkullisen näköiset ja makuiset. Ei vaan pidä laskea kaloreita...