torstai 22. huhtikuuta 2021

Parsagalette


Galette on erinomainen kesämökkipiirakka. Se ei kaipaa piirakkavuokaa ja ulkonäkökin saa olla hyvin rustiikkinen, ”vähän sinne päin”. Taikinalevy leivinpaperilla uunipellille, täytteet päälle, reunojen taittelu ja uuniin kypsymään - siinä kaikki. Pohjataikinaan ei tarvita hiivaa eikä leivinjauhetta, ja kaiken lisäksi täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, makeaa tai suolaista. Tuskin kauheasti liioittelen, jos väitän että kuka tahansa osaa pyöräyttää galetten. Tähän vuodenaikaan parsagalette on ihan täydellinen iltapala.

 

Parsagalette

pohja

120 g  kylmää voita
200 g  vehnäjauhoa
1 tl  suolaa
3 rkl  kylmää vettä
täyte
1 rkl  ruokaöljyä
80 g  pinaattia
10-15 cm  pätkä purjoa
pari oksaa tuoretta basilikaa (vain lehdet)
0,5 tl  raastettua sitruunanuorta
60 g  vuohenjuustoa (ei kittikuorta)
hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä
50 g  cheddarjuustoa raasteena
50 g  mozzarellajuustoa raasteena
500 g  nippu vihreää parsaa
(tässä lisäksi muutama herkkutattiviipale pakastimen tyhjennyksestä)
pinnalle
1 keltuainen
1 rkl vettä

Sekoita keskenään vehnäjauho ja suola. Leikkaa kylmä voi pieniksi paloiksi. Nypi voi ja jauhoseos tasaiseksi muruseokseksi. Lisää vesi ja sekoita ainekset taikinaksi. Taputtele taikinasta pallo ja laita se jääkaappiin noin tunniksi tai ainakin siksi aikaa kun valmistelet täytteen. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi. Kuumenna paistinpannulla öljy, lisää purjoviipaleet sekä pinaatti ja hauduta ainekset pehmeiksi. Hienonna purjo-pinaattiseos veitsellä. Leikkaa vuohenjuusto pieniksi paloiksi ja kuumenna sitä mikrossa 10-20 sekuntia kunnes juusto sulaa. Lisää sulan vuohenjuuston joukkoon purjo-pinaattiseos, hienonnetut basilikanlehdet, sitruunankuori sekä hiukan suolaa ja mustapippuria myllystä. Huuhtele parsat, napsauta pois kuivat kannat ja kuori varret mikäli se on tarpeen. (Tässä vaiheessa kevyesti ruskistin pakastimesta löytämäni tattiviipaleet.) Sekoita keskenään cheddar- ja mozzarellaraaste.

Ota taikina ulos jääkaapista ja kauli siitä kahden leivinpaperin välissä lähes koko uunipellin kokoinen pyöreä pohja. Nosta taikina leivinpaperin päällä uunipellille ja levitä ensin purjo-pinaattiseos niin että taikinaa jää reunoilta paljaaksi muutaman sentin verran. Ripottele sitten juustoraaste ja asettele parsat piirakan päälle oman taiteellisen makusi mukaisesti. Taittele reunat galetten päälle, vatkaa keskenään keltuainen sekä vesi ja sivele tällä taikinan reunat. Kypsennä galette uunin keskitasolla 30-40 minuuttia kunnes taikina on kauniisti ruskistunut.

 

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nam nam, kaunis galette, ja ihanat ainekset💚

Tuplaespresso kirjoitti...

Perulainen parsa sopii tähän oikein hyvin.

Birgitta kirjoitti...

Ai että. Tästä tulee jo lukiessa sellainen nam-olo :)

Tuplaespresso kirjoitti...

Jos kaapissa on parsanippu, niin tämä valmistuu ihan käden käänteessä :)