maanantai 5. huhtikuuta 2021

Ricotta-sitruuna-pistaasijäätelö ilman jäätelökonetta


Vaikka suklaa kuuluu oleellisesti pääsiäisen ruokavalioon ja mämmi ihan sellaisenaan kerman ja sokerin kanssa on itseoikeutettu pääsiäisen jälkiruoka, niitäkään ei jaksa syödä joka päivä. Kun mökkiolosuhteissa saa päähänsä alkaa valmistaa jäätelöä, siihen harvemmin on käytettävissä jäätelökonetta. Onneksi oli kuitenkin pakastin sekä sauvasekoitin, jonka vakiovarusteena on pieni kutteri. Tässä jäätelössä ei ole paljoa makeutta, vaan varsinainen makeus tulee kastikkeesta. Ihana jälkiruoka pääsiäisen lammasaterian jälkeen. Aineksista tulee 6 annosta.

 

Ricotta-pistaasi-sitruunajäätelö

100 g  pistaasinsydämiä

(ripaus suolaa)
3-4 tl  ruokaöljyä (ei extra virgin!)

1  sitruunan raastettu keltainen kuori

70 g  juoksevaa hunajaa

2 dl  kuohukermaa

3 rkl  tomusokeria

250 g  pehmeää ricottaa


Hienonna paahtamattomat pistaasinsydämet kutterissa suolan kanssa ihan hienoksi jauheeksi. Jos käytät suolapaahdettuja pistaaseja, niihin ei tarvitse lisätä suolaa. Lisää sitten jauheen joukkoon öljyä teelusikallinen kerrallaan ja jatka sekoittamista kunnes aineksista muodostuu paksuhko tahna. Öljyn tulisi olla sellaista, jossa on mahdollisimman vähän makua. Siksi tähän ei voi käyttää extra virgin –laatua.

Sekoita keskenään ihan hienoksi raastettu sitruunankuori  ja hunaja.

Vatkaa kerma ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Vatkaa ricotta pehmeäksi vaahdoksi, lisää kermavaahto ja vatkaa sekaisin. Lisää pistaasitahna pieninä nokareina ja sekoita. Lopuksi nostele sitruunankuorella maustettu hunaja varovasti jäätelömassan joukkoon. Siirrä massa kannelliseen pakastusrasiaan ja laita pakastimeen vähintään kuudeksi tunniksi, mieluummin seuraavaan päivään asti. Tunnin välein ensimmäisten 4-5 tunnin aikana kannattaa käydä vähän sekoittelemassa jäätelömassaa, niin se ei jäädy ihan jääkimpaleeksi ja on sitten helpompi annostella rasiasta.

Annosten päällä on valkosuklaakastiketta, sokeripaahdettuja sitruslohkoja sekä rouhittua pistaasia.


 

Valkosuklaakastike

120 g  valkosuklaata

1,5 dl  kuohukermaa

Paloittele valkosuklaa kulhoon ja kaada kuuma kerma suklaapalojen päälle. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja kastike on tasaista. Jäähdytä kastike.

 


Sokeripaahdetut sitruslohkot

2  appelsiinia kalvottomina lohkoina

2  sitruunaa kalvottomina lohkoina
ruokokidesokeria

Leikkaa appelsiinista ja sitruunasta kuoret pois ja leikkaa lohkot kalvottomiksi. Kaada  ruokokidesokeria lautaselle ja kierittele sitruslohkot sokerissa niin, että sokeria on joka puolella. Sulata ja paahda sokeri uunin grillitoiminnolla tai kaasupolttimella.

Ei kommentteja: