tiistai 13. huhtikuuta 2021

Romanovin mansikat ja valkosuklaamousse


Tämä jälkiruokaklassikko, Romanovin mansikat, oli erityisen suurta muotia Suomessa 1960-luvulla, mutta reseptin alkuperä on paljon kauempana. Kuuluisan ranskalaisen keittiömestarin ja keittokirjailijan, Antonin Carême'n, kerrotaan kehittäneen tämän reseptin 1800-luvun alkupuolella Pariisissa tsaari Aleksanteri I:lle. Toinen tarina kertoo, että kuuluisa keittiömestari ja keittokirjailija Auguste Escoffier kehitti 1900-luvun alussa johtamassaan Lontoon Carlton hotellin ravintolassa reseptin nimeltä Strawberries Americaine Style, mansikoita appelsiiniliköörissä kermavaahdon kera. Lopulta monen mutkan kautta Beverly Hills’iin ravintoloitsijaksi päätynyt liettualaissyntyinen huijari, ”prinssi” Michael Romanoff (alias Harry F. Gerguson, alk. Hershel Geguzin) teki annoksen kuuluisaksi joskus toisen maailmansodan jälkeen nimellä Strawberries Romanoff ravintolassaan nimeltä Romanoff’s. Sieltä resepti levisi nopeasti huippusuosituksi ympäri maailman. Linkkien takana on mielenkiintoisia kertomuksia näistä henkilöistä. "Maailmanympärimatka lautasella" -sivulle merkitsen nämä värikkään historiansa johdosta kolmeen eri maahan: Venäjälle, Ranskaan ja Yhdysvaltoihin.

Jos keväällä tähän vuodenaikaan Suomessa haluaa syödä tuoreita mansikoita, ne ovat kotoisin Espanjasta. Ne lennätetään tänne (puoli)raakoina ja niiden maku (ai siis mikä?!) on olematon. Parhaiten näitä mansikoita kuvaisi sana happoinen. Mansikan makua niistä voi aistia enintään oikein hyvällä mielikuvituksella. Maku on valovuosien päässä siitä miltä suomalainen, pitkän valoisan kesäpäivän aikana kypsynyt mansikka on saanut arominsa. Sitä suuremmalla syyllä ne kannattaakin tarjoilla Romanovin tapaan maustettuna appelsiiniliköörillä. Tai appelsiinimehulla, jos alkoholi on poissuljettu vaihtoehto. Useimmiten Romanovin mansikat tarjoillaan kermavaahdon tai pehmitetyn jäätelön kanssa. Tässä mansikoiden seuraksi on tehty valkosuklaamousse. Resepti on neljälle.


Romanovin mansikat ja valkosuklaamousse

400 g  tuoreita mansikoita (pakastemansikat toimivat huonosti tässä reseptissä)

0,5 dl  sokeria
5 cl (1 minipullo)  Cointreau –likööriä (tai jotain muuta sitruslikööriä)
1 tl  raastettua appelsiininkuorta

80 g  valkosuklaata

100 g  creme fraichea
1  munanvalkuainen
1 rkl  tomusokeria
¾ dl  vispikermaa

Laita ensin mansikat mehustumaan. Poista vihreät kannat ja leikkaa mansikat hiukan pienemmiksi paloiksi. Ripottele mansikoiden päälle ensin sokeri, sitten raastettu appelsiininkuori ja lopuksi appelsiinilikööri. Liköörin voi tarvittaessa korvata appelsiinista puristetulla mehulla. Kääntele varoen mansikoita lusikalla niin että ainekset sekoituvat kunnolla. Jätä mansikat mehustumaan huoneenlämpöön pariksi tunniksi tai jääkaappiin yön yli. Kotimaiset kesämansikat maustuvat nopeammin, kun taas näitä ulkomaisia "mansikoita" joutuu marinoimaan aika pitkään ennen kuin ne saavat mitään makua.

Hienonna valkosuklaa karkeasti veitsellä ja laita mikronkestävään kulhoon. Kuumenna suklaata mikrossa täydellä teholla 10 sekunnin jaksoissa aina välillä sekoittaen. Suklaa on sulanut 40-60 sekunnin lämmityksellä. Sekoita creme fraiche suklaan joukkoon.

Vatkaa toisessa kulhossa munanvalkuainen ja tomusokeri napakaksi vaahdoksi. Vatkaa kolmannessa kulhossa kerma vaahdoksi. Kääntele valkuaisvaahto sekä kermavaahto valkosuklaan joukkoon ja laita mousse tunniksi jääkaappiin tekeytymään.

Tarjoiltaessa jaa mansikat neljään jälkiruoka-astiaan ja lusikoi valkosuklaavaahtoa päälle. Säästä muutama mansikka vielä koristeeksi pinnalle. Marinointilientä ei kannata lisätä jälkiruokaan ellei halua lusikoida pelkkää velliä. Liemen voi vaikka juoda ihan erikseen.

Ei kommentteja: