perjantai 9. huhtikuuta 2021

Ahvenfileitä ja pestolla maustettua tartarkastiketta - kesä lautasella


Ahven on Suomen paras kala. Siksipä sen hienoa makua ei kannata peittää liialla maustamisella. Paksun juusto- tai currymaustekerroksen alle voi hukuttaa halvempiakin vedeneläviä, kuten seitiä ja muita pakastekaloja. Tässä kala-ateriassa fileet on maustettu vain suolalla sekä valkopippurilla, ja kastike antaa annokselle lisää makua.

Kaupan kalatiskillä ahvenfilee on aika arvokasta ruokaa, mutta jos on mahdollisuus, ne ahvenet voi itsekin onkia. Viimeisetkin jäät (ainakin etelästä) ovat kohta lähdössä, onkimiseen ei tarvita kalastuslupaa eikä ahvenelle ole määritelty edes alamittaa. Ahven on myös Suomen yleisin kalalaji, joten ei niistä tule pulaa kotitarpeiksi pyytämällä. Tosin ihan ne kaikkein kookkaimmat yksilöt kannattaa palauttaa takaisin veteen jatkamaan sukua. Sitten kun saavissa on riittävästi raitapaitoja, ne voi opetella perkaamaan ja fileoimaan. Kuulemani mukaan ensimmäiset noin tuhat ahventa ovat ne vaikeimmat ja sen jälkeen homma alkaa sujua. Mikäs sen mukavampaa kuin viettää alkuilta onkimassa ahvenia ja loppuilta perkaamassa niitä. Ahvenen mätikin on herkkua keitettynä ja paistettuna. Siitä kirjoitimme reseptin muutamia vuosia sitten.

Valmiit, (kalatiskiltäkin ostetut) ahvenfileet kannattaa viimeistellä leikkaamalla kapealla v-viillolla se viimeinen ruotorivi. Kevyesti sormenpäällä tunnustelemalla ruodot löytyvät helposti ja sitten vaan terävä veitsi käteen, pari viiltoa ja hups, ei enää ruotoja haittaamassa syömistä.

Meillä oli 14 keskikokoista ahvenfileetä, joista tuli mukavasti neljän hengen ateria. Lisukkeena ihan tavallinen perunamuusi, raikas salaatti ja maukas, pestolla maustettu tartarkastike.

Ravitsemussuositusten mukaisesti: puolet salaattia

 

Paistetut ahvenfileet

12-16  ahvenfileetä

0,5 dl  vehnäjauhoa
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä
paistamiseen voita

Leikkaa ensin fileistä v-viillolla pois keskimmäinen ruotorivi (katso ylempänä oleva kuva) ja ripottele fileille molemmin puolin hiukan suolaa ja valkopippuria. Sekoita matalassa astiassa vehnäjauho, 0,5 tl suolaa ja muutamia rouhauksia valkopippuria, sekoita ainekset ja kääntele kaikki fileet jauhoseoksessa niin että fileet on jauhotettu kauttaaltaan joka puolelta.

Kuumenna paistinpannulla voita ja paista jauhotetut fileet molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

 

Pestolla maustettu tartarkastike

pesto

50 g  pistaaseja
1 ruukku  basilikaa (vain lehdet)
1 ruukku  tilliä (vain lehdet)
50 g  parmesaaniraastetta
0,5 tl  hienoa merisuolaa
2 rkl  ruokaöljyä
tartarkastike
1 tölkki  kermaviiliä
2 rkl  pieniä kapriksia
1  maustekurkku
1 rkl  sitruunamehua
1 tl  hienoa merisuolaa
1 rll  hunajaa

Nypi tillistä ja basilikasta lehdet pestoa varten. Laita kutterin kannuun kaikki pesston ainekset ruokaöljyä lukuunottamatta. Käynnistä kone ja pyöräytä ainekset tasaiseksi massaksi, lisää öljy ja pyöritä vielä sen verran, että öljy sekoontuu joukkoon.

Leikkaa maustekurkku vajaan puolen sentin kuutioiksi. Mittaa kaikki tartarkastikkeen ainekset pieneen kulhoon ja sekoita. Lisää 4-5 rkl pestoa ja sekoita kaikki yhteen vihreäksi kastikkeeksi.

 


2 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ahventa , nam nam, todellakin kesän mieleen tuova annos:)

Tuplaespresso kirjoitti...

Eikös. Kyllä se kesä tästä tuleekin ihan vauhdilla.