sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Herkutellaan ahvenen mädilläVaikka ahventa pidetään erinomaisena ruokakalana, ahvenen mäti on täysin aliarvostettu herkku. Tosin, kyllä se meille sopii. Jos Hietalahden hallissa Eriksson myy ahvenen mätiä edullisesti, niin tänne vaan, kiitos. Ostettiin tusinan verran ahvenen mätipusseja, mutta ei oltu ahneita, vaan jätettiin muutama muillekin herkkusuille. Ahvenen mädin resepti on yksinkertainen: keitetään, paistetaan, viipaloidaan ja nautitaan. Kelpaa alkuruoaksi paremmillekin päivällisille, saati sitten tällaisten taviskotikokkien pikaiseksi iltapalaksi. Mätipussit voi myös savustaa kalan mukana tai erikseen. Kalakeittoon ne antavat oman makulisänsä.

Mäti kestää säilytystä kovin huonosti, joten mätipussit piti keittää kypsiksi heti kotiin tultua. Jos keitetylle mädille ei heti ole käyttöä, tässä vaiheessa ne voi myös pakastaa. Keitetyt mätipussit säilyvät jääkaapin nollalokerossakin muutaman päivän. Sitten keitetyt mätipussit pannulle paistumaan ja viipaleina leivän päälle, nam! Mausteita voi lisäillä oman maun mukaan. Suolan ja pippurin lisäksi kevätsipuli ja piparjuuri ovat ihan parhaita.Alkuruoka ahvenenmädistä

ahvenen mätipusseja
vettä
reilusti suolaa
voita
oliiviöljyä
suolaa myllystä
valkopippuria myllystä
vaaleaa täysjyväleipää tai tummaa ruisleipää
kevätsipulia
tuoretta piparjuurta raastettuna


Kiehauta vettä ja lisää suolaa. Pistele pusseihin pari reikää, etteivät ne poksahda rikki keitettäessä. Keitä  mätipusseja reilusti suolatussa vedessä  kuin keittäisit pastaa noin 10 minuuttia ja valuta mätipussit siivilässä. Laita kylmään jääkaappiin, jos et käytä niitä heti. Säilyvät näin pari päivää.

Paistinpannulle voita ja öljyä fifty-fifty. Mausta mätipussit suolalla ja valkopippurilla  ja ota niille maltillisella lämmöllä kaunis pinta niin, että mäti on varmasti kypsää myös sisältä.
Sopii kylmänä tai lämpimänä esimerkiksi paahdetun ruisleivän päälle. Viipaloi mätipussit ja lado ne leivälle. Kevätsipulirenkaita ja raastettua piparjuurta päälle. Lisää pintamausteita tarvittaessa.


Toivottavasti muutkin huomaavat tämän edullisen ja ravintoarvoltaan hyvän herkun. Sadassa grammassa mätiä on proteiinia luokkaa 20 grammaa ja lisäksi mäti on tärkeiden omega-3 rasvahappojen lähde (samoin kuin kalan maksakin). Ei hiilareita, joten mäti sopii hyvin myös karppaajille. Kalorioita ei ole liiaksi ja ”kun ne hyvin voissa paistaa niin kyllä siinä kaloriat kuolee :)”.

10 kommenttia:

ulla kirjoitti...

En edes tiennyt että ahvenen mätiä syödään! Kiitos vinkistä.

Paula kirjoitti...

Kiitos vinkistä, tämä lähtee kokeiluun!

Sofia kirjoitti...

Meillä Pappa ottaa usein landella aamulla verkot nostaessaan ahvenenmädit talteen ja ne syödään samana päivänä lounaaksi kalan kylkeen. Olet oikeassa - aivan aliarvostettua!

Tuplaespresso kirjoitti...

@ ulla @ Paula
Nyt kun me paljastettiin tämä suuri salaisuus, niin on vaarana ettei meille kohta enää riitä ahvenen mätiä kun kaikki ryntäävät ostoksille Erikssonille ;)

@ Sofia
Sulla on fiksu Pappa :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Meillä on kanssa aina syöty kalojen mädit, tai rommit kuten ollaan niistä puhuttu. Ahvenien mätipussit yleensä paistettaan pannulla (ei tosin olla keitetty koskaan etukäteen) tai laitettiin kalakukkoon. Hauen mäti keitettiin keitossa, samoin mateen. Nykyisin savustan mateen mädin ja ajattelin kokeilla ahvenenkin mädin savustusta.

Tuplaespresso kirjoitti...

Pitäisikin joskus kokeilla, millaista tulisi savustetusta mateen mädistä. Toistaiseksi se ei ole vielä kertaakaan ehtinyt savustuspönttöön, vaan on syöty leivän tai blinin päällä.

http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2013/01/mateenmatia-sunnuntaiaamuna.html

Pirjo-Riitan sivut kirjoitti...

Onko kukaan kokeillut tehdä uunilahnaa ja laittaa se ruma harmaa mäti siihen viereen paistumaan ja kuorruttaa kaikki varovasti currylla, suolalla ja smetanalla. Mäti muuttuu kullankeltaiseksi kypsyttyä.

Tuplaespresso kirjoitti...

Pari vuotta sitten bloggasimme reseptin *lahna suolakuoressa*, jolloin mainitsimme asiasta. Ei ole aikoihin sattunut käsiin sellaista lahnaa, jossa olisi ollut mäti tallessa - eikä paljon muutenkaan, on se sen verran ikävän ruotoinen kala, mutta ihan hyvän makuinen.

http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2015/06/lahna-suolakuoressa.html

Toinen mielenkiintoinen mätikala on simppu, josta enemmän täällä:

http://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2016/01/simppu-verkkokalastajan-inhokki.html

Unknown kirjoitti...

Tänään kokeilin ensi kertää ahvenen mätiä. Keitin ensin hieman pienessä kattilassa, sekoitin sen kananmunaan, lisäsin suolaa ja laitoin hetkeksi paistinpannulle ja hyvää oli!

Unknown kirjoitti...

Minä olen aina syönyt ahvenen mätiä. Laittanut kalakeittoon ja minusta ne on todella hyviä. Tänään kuulin että ahvenen mädissä on jotain myrkkyä ettei sitä voi syödä. Nyt kun näin tämä jutun niin voin taas syödä hyvällä ruokahalulla.

Kiitos teille Anne