perjantai 14. helmikuuta 2020

Yuzu raikastaa banaanin



Hyvää rakastavaisten päivää

Sitrushedelmien paras aika on nyt käsillä ja vaikka kaikkia niitä ei tuoda Suomeen hedelminä, niin onneksi edes mehuna, ainakin joskus, ainakin johonkin kauppaan. Tämä ”ainakin joskus johonkin” tarkoittaa yuzua, joka on japanilainen sitrushedelmä eli siitä saatava mehu(seos), jonka saatavuus Suomessa on valitettavasti vähän niin ja näin. Ehkä yuzumehulla ei ole riittävästi kuvitteellisia terveysvaikutuksia, jotta siitä olisi tullut trendimauste? Mutta jos sellaisen pullon jostain kaupasta sattuu bongaamaan, niin äkkiä ostoskoriin ja kassan kautta kotiin. Ja sitä kannattaa sitten myös käyttää eikä unohtaa kaappiin. Vinaigrette, hollandaise, majoneesi, kalaruoat, kanaruoat, kasvisruoat, jälkiruoat, yuzu sopii monenlaiseen makuaineeksi. Äläkä kuvittele että sitruuna tai limetti voisi korvata yuzun jäljittelemättömän maun. Ainoa paikka mistä minä olen enää löytänyt yuzumehua (tämä ei sitten ole mikään maksettu mainos!) on Kampin K-supermarket. Luulisi että joku muukin ottaisi sen valikoimiin.

Hedelmänä yuzu ei ole erityisen syötävä siinä missä appelsiini tai muut vastaavat sitrukset. Yuzu on täynnä valtavia siemeniä, mistä syystä sitä käytetään vain (siellä mistä sitä sattuu saamaan) aromaattisena kuoriraasteena tai mehuna maustamaan erilaisia ruokia.


Yuzu ja banaani, kylmä ja kuuma, raikas ja makea, siinä päivän jälkiruoka. Täydellistä! Tämä resepti on laadittu niin, ettei valmistukseen tarvita mitään erikoiskoneita ja laitteita. Kunhan vain jostain kaupasta löytää pikkupullollisen yuzumehua. Resepti riittää neljään annokseen.


Yuzua ja banaania

vihreä marenki:
2  munanvalkuaista
100 g  hienoa kidesokeria
0,5 tl  maissitärkkelystä
hiukan vihreää elintarvikeväriä

Vatkaa valkuaiset, sokeri ja maissitärkkelys kovaksi vaahdoksi ja kun vaahto on valmista, sekoita joukkoon tippa vihreää elintarvikeväriä. Levitä marenki uunipellille silikonimatolle ja kuivaa uunissa 90 asteessa pari tuntia. Avaa sitten uunin luukku hiukan raolleen, sammuta virta ja anna marengin kuivua loppuun jäähtyvässä uunissa vielä muutaman tunnin ajan.


yuzu-banaanisorbetti:
1  mustapilkullinen banaani
2 rkl  yuzumehua
100 g  sokerilientä (resepti täällä)
1  munanvalkuainen
40 g  sokeria
0,5 tl  valkoviinietikkaa

Vatkaa munanvalkuainen, sokeri sekä valkoviinietikka kovaksi vaahdoksi. Laita korkeaan sauvasekoittimen kulhoon pilkottu banaani, yuzumehu sekä sokeriliemi ja blendaa sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää valkuaisvaahto hyvin sekoittaen, laita sorbetti pakastusrasiaan ja pakastimeen vähintään 12 tunniksi.

suolakinuskikastike:
50 g  kuohukermaa
50 g  fariinisokeria
1,5 g  hienoa merisuolaa

Keitä aineksista kinuskikastike.


karamelisoidut yuzubanaanit:
2  kypsää banaania
3 tl  yuzumehua
4 rkl  ruokokidesokeria

Halkaise banaanit ja sivele leikkauspinta yuzumehulla. Laita banaaninpuolikkaat vierekkäin uudelleensuljettavaan muovipussiin ja painele ilma pois upottamalla pussi lähes reunoja myöten veteen ja sulje tiukasti.  Keitä banaaneja 5 minuuttia hiljalleen poreilevassa vedessä. Jäähdytä heti, (muotoile tarvittaessa vaikka Valentinin sydämiksi,) sokeroi ja paahda pinta kaasupolttimella.


Ei kommentteja: