torstai 9. marraskuuta 2017

Sorbettikokeiluja jogurtista ja ruusunmarjastaBlogin päivityksissä näkyy selkeästi viime aikojen ”muut kiireet”. Joko on syöty töissä tai ulkona, tai sitten laitettu tylsästi vaan jotain samaa vanhaa, josta ei päivitystä saa vaikka haluaisikin. Pari päivää sitten otin kuitenkin jäätelökoneen esiin ja testasin pari sorbettireseptiä. Bonne juomat valmistaa nykyisin litran tölkeissä myytävää 100% ruusunmarjasosetta, joka ei tiettävästi ole kauppojen vakiovalikoimaa, mutta ehkä kiltti kauppias sitä hankkii hyllyynsä, jos nätisti kysyy. Puhdas, erittäin C-vitamiinipitoinen ruusunmarjasose on sikäli harvinainen näky, sillä sitä ei todellakaan ole moneen vuoteen ollut myytävänä kuluttajille edes vauvanruokapurkeissa. Aina joukkoon on sotkettu jotain muuta, kuten omena- tai päärynäsosetta. Siksi tuote on enemmän kuin tervetullut.

Jäätelökoneeni (vanha Philips duo) kahteen kulhoon mahtuu kumpaankin noin puoli kiloa kirnuttavaa massaa, joten niissä voi kokeilla samanaikaisesti kahta erilaista makua. Aloitin valmistelut keittämällä sokeriliemen. Sekoitin kattilassa vettä, sokeria ja glukoosisiirappia, ja se sai porista runsaat 15 minuuttia eli hiukan yli sata-asteiseksi sokeriliemeksi. Jäähdyttyään sokeriliemi lisätään makuaineisiin, tässä tapauksessa 100% ruusunmarjasoseeseen sekä turkkilaiseen jogurttiin, ja kaadetaan jäätelökoneeseen.

Kuten aina, kotijäätelö sulaa lautaselle hetkessä. Siksi massan joukkoon pitäisi lisätä liivatetta, joka hidastaa sulamista. Tällä kertaa unohdin tämän viisaan neuvon, mutta kirjasin sen kuitenkin lopulliseen reseptiin. Kotipakastimessa myös pakastimen lämpötila on ongelma. Useimmiten pakastin on aivan liian kylmällä (kylmempi kuin -18°C) jäätelölle, joten kivikovaa jäätelöä joutuu pehmentämään jääkaapissa tai huoneenlämmössä – ja sitten se onkin yhtäkkiä jo ihan liian lämmintä jotta siitä saisi nättejä palloja jotka eivät heti sula lautaselle. Tässä kuitenkin tulevan isänpäivän jälkiruoka. Jogurtti- ja ruusunmarjasorbetin lisäksi lautasella on kotitekoista granolaa (ohje) sekä pakastekuivattua vadelmaa ja ananaskirsikka.


Sokeriliemi sorbettiin

600 g sokeria
500 g vettä
50 g glukoosisiirappia

Kaada kaikki kattilaan ja keitä sokeriliemeksi. Sekoita ainekset hyvin ja kun liemi alkaa poreilla, anna sen kiehua matalahkolla lämmöllä noin 15-20 minuuttia hiukan yli 100-asteiseksi sokeriliemeksi. Jäähdytä sokeriliemi ennen käyttöä.Jogurttisorbetti

300 g turkkilaista jogurttia
200 g sokerilientä
2 tl sitruunamehua
1 liivatelehti (paino 2 g)

Sekoita huolella keskenään jogurtti, sokeriliemi sekä sitruunamehu. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Ota muutama lusikallinen jogurttisorbettimassaa ja kuumenna se mikrossa lähelle kiehumispistettä. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja liuota se kuumaan nesteeseen. Sekoita sulatettu liivate huolella sorbettimassan joukkoon ja kaada seos jäätelökoneeseen. Pyöritä massa koneessa sorbetiksi jäätelökoneen ohjeen mukaisesti. Tässä vaiheessa massa on vielä liian löysää pyöritettäväksi palloiksi eli kun sorbetti on valmista, siirrä se pakasterasiaan ja laita vielä pakastimeen kohmettumaan muutaman tunnin ajaksi.


Ruusunmarjasorbetti

300 g 100% ruusunmarjasosetta
200 g sokerilientä
1 tl limettimehua
1 liivatelehti (paino 2 g)

Sekoita huolella keskenään ruusunmarjasose, sokeriliemi sekä limettimehu. Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Ota muutama lusikallinen ruusunmarjasorbettimassaa ja kuumenna se mikrossa lähelle kiehumispistettä. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja liuota se kuumaan nesteeseen. Sekoita sulatettu liivate huolella sorbettimassan joukkoon ja kaada seos jäätelökoneeseen. Pyöritä massa koneessa sorbetiksi jäätelökoneen ohjeen mukaisesti. Tässä vaiheessa massa on vielä liian löysää pyöritettäväksi palloiksi eli kun sorbetti on valmista, siirrä se pakasterasiaan ja laita vielä pakastimeen kohmettumaan muutaman tunnin ajaksi.


Ei kommentteja: