torstai 20. helmikuuta 2020

Pretzel Focaccia


Tämä focacciataikina on melko löysää ja kun se saa rauhassa tekeytyä jääkaapissa vuorokauden tai pari ennen paistoa, leivän rakenteesta tulee erityisen kuohkea ja makuun tulee hienoinen juurileivän aromi. 

Pretzelien ihanan rapean, syvän tummanruskean ja aavistuksen kitkerän kuoren salaisuus on nopea kiehauttaminen ruokasoodaliemessä ennen leipästen paistamista. Ruokasoodan alkalisuus tehostaa pretzelin pinnan ruskistumista ja Bon Appetit –lehdessä vinkattiin, että sama toimii myös focaccian valmistuksessa. Jos ihan tavallinenkin focaccia on todella maukasta leipää, ruokasoodalla parannellusta tuli vielä monin verroin parempaa. Reseptistä tulee yksi leipä 20 x 30 cm vuokaan.



Pretzel Focaccia

500 g  vehnäjauhoa
2 tl  hienoa merisuolaa
1 pussi  kuivahiivaa
4 dl  lämmintä vettä

1 rkl  kylmää voita
2 rkl  neutraalia ruokaöljyä

2 rkl  ruokasoodaa
1,5 dl  kiehuvaa vettä

50 g  voisulaa
pinnalle suolaa (esim karkea merisuola tai Maldonsuola)


Sekoita isossa kulhossa huolellisesti keskenään jauho, suola sekä kuivahiiva. Lisää vesi vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen. Sekoita taikinaa kunnes siinä ei ole näkyvillä enää yhtään jauhokokkaretta. Sen enempää ei tarvitse alustaa. Taikina jää erittäin löysäksi, mutta älä silti lisää enempää jauhoja. Peitä kulho ja laita taikina jääkaappiin tekeytymään vähintään 24 tunniksi ja enintään 48 tunniksi.

Laita uuni lämpiämään 240 asteeseen. 
Voitele 20 x 30 cm vuoka tarkkaan ensin kylmällä voilla ja levitä sen päälle ruokaöljy. Kaikki vuoan nurkatkin täytyy muistaa voidella huolella. Kumoa jääkaappikylmä taikina vuokaan ja levitä se käsin tasaiseksi nurkkia myöten. Mittaa ruokasooda korkeaan astiaan (esim sauvasekoittimen astia) ja kaada sen päälle kiehuva vesi. Sekoita pullasudilla niin kauan että kuohuminen lakkaa ja sooda on kokonaan liuennut veteen. Sivele taikinan koko pinta kertaalleen soodaliuoksella ja jätä taikina vuoassaan lämpimään paikkaan kohoamaan noin tunnin ajaksi kunnes taikinan tilavuus on suunnilleen kaksinkertaistunut. Sivele taikinan pinta sitten vielä toiseen kertaan soodaliuoksella ja laita vuoka uunin keskitasolle. Paista leipää 10 minuuttia, minkä jälkeen käännä vuoka, voitele leivän pinta voisulalla ja ripottele pinnalle runsaasti suolarakeita. Kypsennä focacciaa vielä toiset 10 minuuttia kunnes pinta on ruskistunut melko tummaksi. Tarkista kypsyys nostamalla varovasti leivän nurkkaa ja katsomalla että pohjakin on kypsä ja rapea. Jos pohja tuntuu raa’alta, paista vielä sen verran että sekin on kypsä. Mikäli leivän pinta alkaa olla jo riittävän tummanruskea, sen voi peittää loppupaiston ajaksi leivinpaperilla.

Nosta kypsä leipä varovasti ritilälle, pyyhkäise ylimääräiset irtonaiset suolat pois ja anna leivän jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista.

Ei kommentteja: