sunnuntai 2. helmikuuta 2020

SUPERBOWL 2020



Tällä reseptillä ei ole mitään tekemistä minkään superfoodin kanssa ja vielä vähemmän minkään kulhoruoan (bowl food) kanssa. Tämä on syötävää, joka on tarkoitus nauttia kavereiden kanssa olohuoneen sohvalla katsellessa amerikkalaisen jalkapallon huipputapahtumaa, NFL-liigan loppuottelua (=Superbowl). Superbowlia keräännytään katsomaan isommissa ja pienemmissä porukoissa ja kuvioon kuuluu tietenkin pelin lomassa naposteltavat sopivat eväät asiaan kuuluvine juomineen. Mekin kokosimme eräänlaisen superbowlin tai tarjottimen, jollaisen voi  laittaa valmiiksi minkä tahansa tapahtuman seuraajia varten. Siinä on sopivasti proteiinia sekä hiilareita ja kasviksia, joten se antaa riittävästi energiaa omien kannustamiseen.

Useimmille suomalaisille NFL-liigaa tärkeämpi on jääkiekon MM-loppuottelu (ainakin jos Suomi pelaa siinä). Tästä ohjeesta riittää noin neljälle ja isompaa porukkaa varten otetaan kertotaulu käyttöön.

Tarjottimella on pekoniin käärittyä broileria ja halloumia, kolme dippikastiketta, grissinejä (katso edellinen päivitys), porkkana- ja kurkkutikkuja sekä jälkiruoaksi cantaloupemelonia.


Pekoniin käärittyä kanaa ja halloumia

450 g (1 pkt) broilerin luuttomia reisipaisteja
1 pkt              amerikan pekonia
1 pkt              halloumijuustoa
Marinadi/sivelykastike
1rkl               kalakastiketta
1 rkl              soijakastiketta
1 rkl              teriyakikastiketta
1 rkl              seesamiöljyä
1                    limen mehu
4 rkl              juoksevaa hunaja
½ tl               valkosipulijauhetta


Sekoita kulhossa sivelykastikkeen aineet ja tarkista maku. Onko sopivasti suolaisuutta, happamuutta, makeutta? Paloittele reisipaistit 2-3 palaan. Puolita pekoniviipaleet pituussuuntaisesti. Kääri yksi kananpala kerrallaan pekonisuikaleeseen. Paloittele halloumi sopivan moneen palaan, jotta saat nekin käärittyä loppuihin pekonisuikaleisiin. Käytin valmistukseen AirFryeria, jolla saa aikaan rapsakan pinnan friteerauksen tapaan, mutta ilman öljyä. Ainoa öljy oli sivelykastikkeessa oleva seesamiöljy. Sivelin broileripaketit kastikkeella ja kypsensin 200°C lämmöllä 14 minuuttia. Nostin ne pois korista, laitoin tilalle halloumikääröt ja ne valmistuivat 8 minuutissa 200°C:ssa. Käänsin kummankin satsin puolivälissä ja sivelin pinnalle lisää kastiketta, mutta ei olisi ehkä ollut välttämätöntä.

Jos kypsennät kanakääröt uunissa, voit laittaa ne (ei halloumeja) ennen kypsennystä noin tunniksi marinadiin. Nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille ja kypsennä 220°C uunissa 30 – 40 minuuttia. Käännä ne puolivälissä ja sivele marinadilla. Lisää samalla halloumit ja sivele myös ne marinadilla molemmin puolin.



Bloody Mary dippikastike

1tlk               tomaattimurskaa
1 rkl              tomaattipyreetä
1 rkl              Worchestershire -kastiketta
1 tl                tabascoa
1                    limen mehu
1 ½ tl            piparjuuritahnaa
½ tl               rouhittua mustapippuria
½ tl               chilijauhetta
1 tl                murskattuja kuivattuja sellerinlehtiä tai 1 pieni sellerinvarsi
½ - 1 dl         vodkaa

Jos käytät varsiselleriä, niin hienonna se veitsellä pieneksi. Laita kaikki ainekset blenderiin/monitoimikoneeseen ja sekoita. Tarkista maku ja lisää potkua tarvittaessa. Mausteiden oikea määrä menee aina henkilökohtaisen maun mukaan.



Chimichurri dippikastike

1 dl                hyvää oliiviöljyä
3 rkl              punaviinietikkaa
1 dl                hienonnettua (lehti)persiljaa
3                    hienonnettua valkosipulinkynttä
1                    punainen mieto chili hienonnettuna
1 tl                kuivattua oreganoa
1 tl                hienoa merisuolaa
1 tl                sokeria
1 tl                sitruunan mehua
0,5 tl             mustapippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna makuuntua viileässä tunnin verran ennen käyttöä.



Blue cheese dippikastike

2 dl                kermaa
125 g             hyvää sinihomejuustoa (Saint Agur)
pari tippaa    hunajaa

Kuumenna kerma ja sulata joukkoon sinihomejuusto pieninä paloina. Jos seos tuntuu liian paksulta, lisää lopuksi sopivasti kermaa. Mausta hunajalla, sekoita hyvin ja jäähdytä jääkaappikylmäksi.


2 kommenttia:

sauvajyvänen kirjoitti...

Ihanaa että muuallakin juhlistetaan Super bowlia. Minun täytyy tunnustaa etten sitä ole pystynyt seuraamaan livenä vuosiin, joinain vuosina olen sentään lopun pelistä nähnyt ennen töihin lähtöä.

Mutta perinteisesti tämä sunnuntai on meillä amerikkalaisen ruuan päivä, juuri syötiin aamupalaksi amerikkalaisia pannukakkuja, ja perinteiseen tapaan on tulossa hampurilaisia päivälliseksi, ja coca-colaa ;)

M kirjoitti...

Pahoin pelkään että saattaa meillekin Unimatti tulla ennen touchdowneja. Kotitekoiset hampurilaiset ovatkin mainio sunnuntai- ja peliherkku.