maanantai 10. helmikuuta 2020

Borssikeitto valkoisista kasviksista



Viime kesänä säilöin torilkauppiaalta löytämiäni valkoisia kurkkuja ja jääkaapin nollalokerossa oli muutama valkoinen porkkana sekä valkojuurikkaita. Ne kaikki ovat ruokapöydässä veikeitä yllätyksiä, kun joku valkoinen kasvis yhtäkkiä maistuukin maustekurkulta, porkkanalta tai punajuurelta. Ei niitä kuitenkaan pidä säilyttää liian pitkään, joten valkoiset porkkanat ja valkojuuret päätyivät nyt soppaan. Niistä tuli valkoista borssikeittoa. Valkoisia maustekurkkuja jäi vielä runsas purkillinen. Tällä reseptillä ei ole mitään tekemistä puolalaisen valkoisen borssin kanssa, vaan on muuten ihan tavallinen, mutta valkoisista kasviksista valmistettu borssikeitto, jonka ruokaisuutta on lisätty siskonmakkarapalleroilla. Ihan valkoista tästä keitosta ei valitettavasti saa aikaan, sillä valkoisista kasviksista huolimatta lihaliemi antaa keitolle rusehtavan sävyn. Paitsi ehkä jos sekoittaisi smetanan keiton joukkoon sen sijaan, että laittaa sitä vain nokareen keiton päälle. Mutta hyvää tämä ”väärän värinen borssikeitto” oli joka tapauksessa.



Borssikeitto valkoisista kasviksista

1 l                  lihalientä
250 g             valkokaalia
2 - 3               valkoista porkkanaa
100 g             juuriselleriä
2                    valkosipulinkynttä
1                    sipuli
1 rkl               rypsiöljyä
1 rkl               kirkastettua voita
400 g             pikkelöityjä valkojuurikuutioita (resepti täällä)
1                    valkoinen maustekurkku (tehdään kuten resepti täällä)
1 tl                 kuivattua timjamia
2                    laakerinlehteä
500 g             siskonmakkaroita
½ tl                mustapippuria myllystä
1 – 2 rkl         valkojuurten pikkelilientä
½  – 1 tl         hienoa merisuolaa  (riippuu lihaliemen suolaisuudesta)

1 prk              smetanaa
                      (lehtipersiljaa koristeeksi)

Raasta kaali, porkkanat sekä juuriselleri karkeaksi raasteeksi ja valkosipuli hienoksi raasteeksi. Hienonna sipuli. Valuta pikkelöidyt valkojuurikuutiot siivilässä ja ota liemi talteen. Paloittele maustekurkku pieniksi palasiksi.

Kuumenna öljy ja kirkastettu voi kattilassa ja kuullottele siinä sipuli sekä kaali-, selleri- ja porkkanaraastetta viitisen minuuttia. Lisää sitten kattilaan lihaliemi sekä valkosipuliraaste, valkojuurikuutiot, kurkkukuutiot, timjami ja laakerinlehdet. Anna porista keskilämmöllä 15 minuuttia. Mausta pippurilla ja etikkaliemellä, ja anna hautua hetken aikaa rauhassa. Puristele sitten makkarat kuoristaan pieninä palloina keiton joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi niin, että makkarat kypsyvät. Tarkista maku ja jos pikkeliliemi on antanut liemelle liikaa makeutta, lisää pikkutilkka etikkaa ja/tai suolaa. Tarjoile smetanan kanssa.

Ei kommentteja: